ABD FARC’ı ‘terörist örgütler’ listesinden çıkardı

ABD, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’ni (FARC) “terörist örgütler” listesinden çıkardığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı yazılı açıklamada, FARC’a yönelik “yabancı terör örgütü” tanımını iptal ettiklerini belirtti.

Blinken,  “Kolombiya hükümetiyle 2016 yılında yapılan barış anlaşmasının ardından, FARC resmi olarak feshedildi ve silahsızlandırıldı. Artık terör veya terör faaliyetleriyle uğraşan birleşik bir örgüt olarak yoklar” dedi.

Blinken, FARC’ın ABD’nin kara listesinden çıkarılmasının FARC’ın eski sorumluları hakkında yürütülen veya öngörülen soruşturmalarda değişiklik yapmayacağını ifade etti.

Ancak bu karar Washington’un silah bırakan eski savaşçılarla çalışması gibi, anlaşmanın uygulamaya konulmasına yardım etmesini sağlayacak.

Kolombiya hükümeti ile ülkenin en büyük gerilla hareketi FARC arasında 2016 yılında tarihi bir barış anlaşması yapılmış ve FARC silah bırakmıştı.

1960’lı yıllarda ortaya çıkan köylü hareketi, anlaşma ardından “Komünler Partisi” adıyla siyasi partiye dönüştü.

Ancak daha sonra iktidara gelen aşırı sağcı Ivan Duque döneminde FARC’ın eski üyelerine yönelik cadı avı başladı. FARC’tan boşalan alanlarda paramiliter güçler ve çeteler aktifleştirildi.

BM’ye göre insan hakları savunucuları, yerli halklar, toplumsal ve grup liderleriyle eski FARC gerillalarına yönelik saldırılarda ciddi artış yaşanıyor. 2016’dan bu yana yüzlerce eski gerilla katledildi.