98'inci yılında Lozan Antlaşması protesto edilecek

Kürdistan’ı dört parçaya bölen Lozan Antlaşması’nın imzalanmasının 98'inci yıldönümünde Kürdistanlılar ve dostları tarafından protesto edilecek.

Lozan Antlaşması’nın yıldönümü olan 24 Temmuz’da İsviçre’nin Lozan kentinde Kürt ulusal birliğinin sağlanması temelinde bir yürüyüş düzenlenecek.

Yazılı bir açıklama yapan İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S) Eşbaşkanlık Divanı, yürüyüşün “Türkiye İşgaline Karşı Kürdistan'ı Savunalım” şiarıyla düzenleneceğini belirtti.

İsviçre başta olmak üzere diasporada yaşayan tüm Kürdistanlılar ve dostlarını 24 Temmuz'da yapılacak olan yürüyüşe katılım çağrısında bulunulan açıklamada şunlar belirtildi: “Doyumsuz ve aşırı ihtiraslı olan kapitalist sistem, dünyamızı yaşanamaz hale getirmeye devam etmektedir. Hastalıklar, afetler, savaşlar ve bunların sonucunda yaşanan ölümler, felaketler ve göçler, ahlak sınırı, canlı yaşamı ve doğayı tanımayan sistemin yarattığı dejenerasyonun etkileridir.

Avrupa’nın batısında, başta Almanya, Belçika olmak üzere onlarca can kaybı ve hala bulunamayan kayıplar yaşanmıştır. Yine dünyanın başka yerleri de kuraklık ve aşırı sıcaklarla yaşanmaz hale gelmektedir. 

Küresel iklim değişikliği gibi savaşlar ve savaşların yarattığı kitlesel göçler de Kapitalist sistem ve uygulayıcıları tarafından siyasal bir şantaj biçimi olarak kullanılmaktadır. Kendisine yaşam alanı kalmayan insanlar ve diğer canlılar, adeta tarihteki ikinci ‘kavimler göçünü’ yaşamaktadır. Doğduğu topraklardan binlerce kilometre ötede, her türlü insanlık dışı muameleye maruz kalarak yaşamaya razı olmuş binler yeni umutlara doğru yürürken Türkiye gibi durumdan fırsat yaratan, insan kaçakçılığı ile kara para kazanan ve dünya siyasetine ‘mülteciler’ üzerinden şantaj yapan ülkeler bu süreçte kendilerini iyi pazarlamaktadırlar. 

Ortadoğu’nun kadim halkı Kürtler, savaşın, göçün ne olduğunu çok iyi bilmektedirler. Özellikle yüzyıl önce ‘Lozan Antlaşması’ ile dört parçaya bölünen ülkelerinde onlarca defa sürgüne ve göçe uğratılan Kürtler, tüm kötülüklerin başı kapitalist sistem ve onun yaratımı ‘ulus devletler’den amansız çekmişlerdir. Statüsüz, en sıradan doğal haklardan dahi yararlanamayan Kürtler dünyanın dört bir yanında ‘mülteci’ olarak yaşamaya devam etmektedir. Bunun daha ötesi kendi ülkelerinde mülteci statüsünde dahi değillerdir. 

Bir halkın toptan yok sayıldığı, varlığının inkar edildiği, sürekli bölünmüşlük ve bir olunamayacağını temellerinin atıldığı Lozan Antlaşması’nın 98. yıldönümünde Kürtler yeniden kazanma kaybetme denkleminde tutulmaktadır. Bir yandan bin bir emek ve on binlerce şehitle yarattığı değerler, öte yandan egemen ulus devletlerin pervasızca saldırıları, uluslararası hegemonik güçlerin pazarlayan yaklaşımı ve kendi içindeki ihanet gerçeği ile sürekli kaybetmenin eşliğinde olan Kürtler Lozan'da kaybettiği haklarını, yılmadan yorulmadan aramaya devam ediyor. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın tüm halklara çözüm niteliğinde olan ‘Demokratik Ulus’ ve ‘Demokratik Konfedaralizm’ perspektifi ile yeni bir dünyanın mümkün olduğunu gösteren Kürtler, Lozan’ın yüzüncü yılında hiçbir suretle Lozan'ı kabul etmediklerini etmeyeceklerini göstermektedir. 

Bu vesile ile biz diasporada yaşayan Kürtler olarak 24 Temmuz günü saat 15.00’da Place de la Ripone’da protesto eylemi düzenleyeceğiz. Tüm yurtseverlerimizi, dört parça Kürdistan’dan sürgünde yaşayan Kürdistanlıları, dostlarımızı bu eyleme davet ediyoruz.”