İskoçya ve Galler’de Newroz kutlamaları

İskoçya ve Galler’de Kürt Toplum Merkezi ve Kürt sanatçılar öncülüğünde yapılan Newroz etkinliklerinde, bu yılın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük” yılı olacağı vurgulandı.

Britanya’daki coşkulu Newroz kutlamalarının bir durağı da İskoçya oldu. Edinbourgh Kürt Toplum Merkezi tarafından Nicolson Street Konferans Salonu’nda yapılan Newroz kutlamasına yüzlerce kişi katıldı. Kürdistanlıların ulusal kıyafetleri ile katıldığı Newroz Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Newroz’un yapıldığı salona, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Mazlum Doğan’ın flamaları ile, YPG, YPJ ve PYD bayrakları asıldı. Açılış konuşmasını Kürt Toplum Merkezi’nden Agit Çewlik yaptı. Çewlik, Newroz’un direniş ruhuna vurgu yaparak, Türk devletinin savaş suçu işleyerek, gerillaya karşı kimyasal silah kullandığına dikkat çekti.

Kürdistan topraklarındaki Dehaq zihniyetinin çağdaş Kawalar ile bozguna uğratıldığını söyleyen Çewlik, “Kürdistan gerillası bu faşist, işgalci ve halkı enkazlar bırakan bu hırsız rantçı sisteme karşı direnişi ile umudumuz özgürlüğümüzdür. Selam olsun çağdaş Kawalara PKK gerillasına” dedi. Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşma da ise Kürt kadınının Ortadoğu halklarına ‘Jin Jiyan Azadî’ şiarı bir özgürlüğün ve eşitliğin öncüsü haline dönüştüğünü söyledi.

‘KÜRDÜN DAĞIYIZ’

Scottish Solidarity with Kürdistan Grubu’ndan Nick ise “Kürt halkının dostu dağlar ise biz Kürt halkının dağıyız” diyerek Newroz’u kutladı.

İlk olarak Kürt çocuklardan oluşan Zaroken Azadiye Govend sahne aldı. Ardından kadınlardan oluşan Koma Denge Jiyane Erbane Grubu sahne alarak, direniş şarkıları seslendirdi. Sanatçılar Engin Dersim ve Azad Bedran’ın şarkıları eşliğinde İskoçya Newroz’u coşkuyla kutlanırken, “Biji serok Apo”. “Be serok jiyan nabe” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. Kitlenin Kürdistani renkler ile katıldığı Newroz’da, dayanışma mesajları verildi.  Salon’da yapılan Newroz kutlamasının ardından kitle Edinbourgh Kürt Toplum Merkezi önüne geçerek, burada Newroz ateşi yakarak, halaylar çekti.

GALLER’DE COŞKULU NEWROZ KUTLAMASI

Galler ülkesinin Newport kentinde Kürt sanatçılar Zeyno, Memozan ve Zeynel Ali Bingöl’ün komün organizasyonu ve Kürt Toplum Merkezi’nin desteği ile Newroz kutlaması gerçekleşti.  Pill Millennium Center’da düzenlenen kutlamaya yüzlerce kişi katılırken, salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Mazlum Doğan, Paris katliamı şehitlerinin flamaları ile “Dayanışma yaşatır mücadele özgürleştirir” pankartı asıldı.

Newroz,  Kürdistan özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Kürdistani renklerin hakim olduğu Newroz’a Newport milletvekileri John Griffiths, Jessica Morden ve Kürt Halk Meclisi’nden Ercan Akbal katıldı.

Kürdistan merkezli depreme adanan Newroz’da, sık sık “Biji serok Apo”, “Biji Newroz”, “Şehid Namırın”, Kahrolsun faşizm” şeklinde sloganlar atıldı.

Newroz’un açılış konuşmasını yapan Kürt Toplum Merkezi’nden Fatmanur  Aksoy, Newroz’un direniş ve dayanışma ruhuna dikkat çekerek, Kürdistan merkezli deprem sonucunda halkın büyük bir yıkım ve felaket ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Aksoy, depremzedelerin yaşadığı sorunlara kayıtsız kalamayacaklarını ve bugün Newroz etkinliğnde elde edilecek tüm gelirin Heyva-Sor aracılığı ile depremin yaralarını sarmak için kullanılacağını söyledi.

Aksoy’un ardından bir konuşma yapan İşçi Partili Milletvekili John Griffiths, Kürt halkının depremde yaşadığı felaketin farkında olduklarını ifade ederek, Kürt halkıyla dayanışmayı sürdüreceklerini ifade etti. Grfiffiths, Kürt halkının Newroz’unu kutlayarak, Kürt halkının mücadelesinin yanında olacağını dile getirdi.

Milletvekili Jessica Morden’de Kürt halkının yaşadığı zorluk ve acılar karşısında dayanışma halinde olmaya devam edeceklerini belirterek, Newroz’un mücadele ruhuyla dayanışma çağrısında bulundu.

Kürt Halk Meclisi adına konuşan Ercan Akbal, 2023 Newroz ruhunun Önder Apo’nun özgürleşeceğini ve faşizmin işgalcinin yenileceğini en net bir biçimde gösterdiğini ifade etti. Yaklaşan seçimleri hatırlatan Akbal, “AKP-MHP faşizminin Newroz ruhuyla yenilgiye uğratacağız. 8 yıldan bu yana işgalcilerin gerillayı tasfiye etme planı bozguna uğratılmış ve bugün bu faşist blok tasfiyenin eşiğine gelmiştir. 14 Mayıs seçimleri bunun finali olacaktır. Tüm halkımız Yeşil Sol Parti etrafından kenetlenmelidir topyekün iradesine sahip çıkmalıdır”

Yapılan konuşmaların ardından Kürt kadın sanatçı Zeyno Durar, Memozan ve Zeynel Ali Bingöl sahne aldı. Kitleyi coşturan Kürt sanatçılar dayanışma ve mücadelenin önemine vurgu yaptı. Demirci Kawaların Dehaqlara karşı verdiği mücadelenin Mazlum Doğan şahsında sürdüğünü ifade eden sanatçılar,  “Bugün binlerce gerilla ile bu zulme, işgale ve faşizme karşı çağdaş Kawa ruhuyla direniyor halkları özgürleştiriyor. Biz Kürt sanatçılar da direniş, mücadele ve dayanışma halinde olacağız” diye kaydetti.