İsviçre'de Diriliş Bayramı kutlamaları: 38 yıldır yolumuzu aydınlatıyor

İsviçre kentlerinde 15 Ağustos Atılımı coşkuyla kutlandı. Düşmana karşı olduğu kadar teslimiyet ruhuna karşı sıkılan ilk kurşunun, bir meşale olarak 38 yıldır Kürtlerin yolunu aydınlattığı vurgulandı.

15 Ağustos 1984'te Komutan Egîd'in (Mahsum Korkmaz) düşmana sıktığı ilk kurşunla başlayan atılımın yıl dönümü İsviçre'nin, İns, Luzern, St Gallen, Wintherthur, Zürih ve Basel kentlerinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı. 

BERN

Bern, Fribourg ve Biel halk meclisleri tarafından 15 Ağustos Atılımı'nın yıl dönümü vesilesiyle Bern kantonuna bağlı Ins kentinde kutlama etkinliği düzenlendi. 

15 Ağustos Atılımı'nın komutanlarından Mahsum Korkmaz (Egîd) şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu sonrası Biel Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ahmet Kaya, Kürdistanlıların 15 Ağustos Atılımı'nın yıl dönümünü kutlayarak kısa bir konuşma yaptı. 

Şehit Aile Kurumu (KOMAW) temsilcisi Saadet Kuran da konuşmasında 15 Ağustos Atılımı'nın uyuyan Kürt’ü uyandırdığını söyledi. Verilen büyük emekler ve bedellerin sonucu olarak 15 Ağustos Atılımı'nın direnişçi ruhuyla bugünlere gelindiğine dikkat çeken Kuran, “On binlerce şehidin kanı ve milyonlarca halkın emeğiyle Kürt halkı kendini yoktan var edebilmiştir. Şehitlerimizin yolunu ve cephede mücadele eden gerillanın mücadelesini sahiplenerek arkasında durmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Bern bölge meclisleri adına söz alan siyasetçi Burhan Karakoç ise halkların tarihlerinde önemli dönüm noktalarının yaşandığına dikkat çekerek başladığı konuşmasında, "15 Ağustos 1984 Atılımında düşmana sıkılan ilk kurşun, Kürt halkının özgürleştirilmesi tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur. Uyuyan Kürt’ü uyandıran ilk kurşun Kürt halkı için tarihsel bir dönem ve çığır açmıştır. Düşmana sıkılan ilk kurşun aynı zamanda teslim olan Kürt’e de cevap olmuştur" dedi.

15 Ağustos Atılımı'yla başlayan Kürt halkının özgürleştirilmesi mücadelesinin bugün sonuca doğru evrildiğini dile getiren Karakoç, Kürt halkının kazanımlarının bugün büyük bir saldırı tehdidi altında olduğunu söyledi. Karakoç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, İran ve Rusya işbirliğiyle Rojava'daki kazanımlarımız tehdit altındadır. Rusya, Kürtleri Türklerle, Türkleri Kürtlerle tehdit ederek Kürt halkının kazanımlarını şantaj olarak kullanmaktadır. Rusya'nın Kürtlere karşı ihanetini Qazî Muhammed'den ve Ağrı İsyanı'ndan biliyoruz. Bugün de Rusya kendi menfaati için Rojava'yı pazarlama siyasetini devreye koymuştur. Dört parça Kürdistan'daki kazanımlarımızın korunması bakımından Kürt halkının mücadeleyi topyekun gösterilecek bir direnişle sahiplenmesi lazım. Biz de 15 Ağustos Atılımı'nın ruhuyla bu mücadeleyi sahiplenerek direnişimizi sürdüreceğiz."

Kürdistanlılar daha sora TEV-ÇAND sanatçılarının stranları eşliğinde 15 Ağustos kutlamalarına devam etti.

WINTHERTHUR

15 Ağustos Atılımı'nın yıl dönümü vesilesiyle İsviçre'nin Winterthur kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları düzenlenen etkinlikle Zap direnişini selamladı. 

Kutlama öncesi halk meclisi ve kadın komününe çalışmalardaki başarılarından dolayı CDK-S tarafından ödülleri takdim edildi. Açılış konuşmasını yapan Winterthur Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı İbrahim Botan, 15 Ağustos Atılımı'nın sadece bir eylem olarak nitelendirilemeyeceği tarihi sonuçları olduğunu belirterek, “15 Ağustos Demokratik Ulus perspektifini geliştirdi, Kürdistan halkını tüm renkleri ve farklılıklarıyla bütünleştirdi ve işgale dur demeye başladı. Bugün Zap'ta savaş tünellerinde bu halkın en yiğit evlatları Kürdistan halkının varlığının teminatı durumundadır ve bize düşen de bu direnişi büyütmek ve ses vermektir" diye konuştu.

Ardından söz alan Kürt siyasetçi Metin Amed de Kürdistan'ın işgaline yol açan sürecin 15 Ağustos Atılımıyla ters yüz olduğu ve bugün sergilenen direnişin yenilmez olduğunu kanıtladığını belirtti. Konuşmasının devamında direnişle bütünleşme çağrısı yapan Amed, “Sürece cevap olmak ancak gerillanın direnişine denk bir yaklaşımla olur. Biz yenilmeyeceğiz ve kazanacağız“ dedi.  

Kutlama, kültürel ve sportif etkinliklerle son buldu.

ST GALLEN

İsviçre'deki 15 Ağustos Atılımı'nın yıl dönümü  kutlamalarının bir diğer adresi St Gallen kentiydi. Kutlama vesilesiyle düzenlenen etkinlikte ilk olarak söz alan İsviçre Kürt Toplum Merkezleri Eşbaşkanı İsmail Kardaş, Kürdistan'da direnen gerillalar ve zindanda kanının son damlasına kadar direnen tutsakların direnişini selamlayarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"15 Ağustos Atılımı hamlesi yeni bir hamle olarak tarihe geçti. Egîd yoldaşın o kurşunu şu an halklara zaferi yaşatacak olan umut olmuştur. 38 yıl önce ilk kurşun sıkıldığında birileri dedi ki bunların 24 saatlik ömürleri var. Ama bilmiyorlardı ki bu inancı Önderlik inşa etmişti ve onun yoldaşları bu atılımın öncülüğünü yapacaktı. Ve bu atılım 38 yıldır zafere doğru evriliyor." 

Kardaş'ın konuşması sonrası CDK St Gallen Eşbaşkanı Dilan Ertaş'ta kısa bir konuşma yaparak şunları söyledi:  "Bundan tam 38 yıl önce Komutan Egîd'in düşmana karşı kullandığı ilk kurşunla bugün zafer yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. Nasıl ki bugün Zap'ta, Avaşîn'de Metîna'da ve dört parça Kürdistan'da Komutan Egîd’in ruhuyla gerillalarımızın savaştığı gibi biz de mücadeleye katkı sunan halkımızın 15 Ağustos Atılımı'nın yıl dönümünü kutluyoruz."

Yapılan konuşmaların ardından müzik dinletisi, çocuklar için oyun atölyeleri ve çeşitli spor etkinlikleriyle kutlama sonlandırıldı.

LUZERN

Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (CDK) 15 Ağustos Atılımı'nın yıl dönümü düzenlenen etkinlikle kutlandı. 15 Ağustos Atılımı'nın öncüsü Komutan Egîd şahsında bir dakikalık saygı duruşunun ardından CDK Eşbaşkanı Ercan Güneş kısa bir konuşma yaptı. 

Kürt siyasetçi Mehmet Ali Hoca'da "15 Ağustos Atılımını başlatan Komutan Egîd başta olmak üzere bütün şehitlerimizi anıyoruz" diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"15 Ağustos’ta 3 kurşun atıldı. İlk kurşun düşmana sıkıldı. Artık düşmana karşı gelineceğinin mesajıydı. İkinci kurşun Kürt’ün teslimiyetine sıkıldı. Her şeye boyun eğen Kürt’ün yerine direnen, mücadele eden bir Kürt yarattı. Üçüncüsü ise bir meşaleydi ve 38 yıldır yolumuzu aydınlatıyor." 

Kutlama müzik eşliğinde çekilen halaylarla sonlandırıldı. 

BASEL

Basel kantonuna bağlı Muttenz tepesindeki piknik alanında bir araya gelen Kürdistanlılar, 15 Ağustos Atılımı'nın yıl dönümünü kutladı. Saygı duruşuyla başlayan kutlamada PKK Yürütme Komitesi üyesi ve Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanı Murat Karayılan'ın 15 Ağustos Atılımı'na ilişkin değerlendirmelerinin yer aldığı video izletildi. 

CDK Basel Eşbaşkanı Necla Dersim'in 'in 15 Ağustos Atılımı'nın Kürt halkı için önemine yönelik konuşması sonrası kutlama müzik eşliğinde halaylarla sonlandırıldı.