İsviçre parlamentosuna işgal saldırılarına ilişkin önerge verildi

Türk devletinin Kürdistan’daki işgal saldırılarına ilişkin İsviçre Federal Parlamentosu’na önerge verildi

Türk devletinin Rojava ve Güney Kürdistan’da işlediği savaş suçlarının cezalandırılması talebiyle, federal parlamentoya bir soru önergesi verildi.

İsviçre Sosyalist Parti Milletvekili Christian Dandres tarafından verilen önergede 18 Ağustos'ta Hesekê Kantonu’na bağlı Til Temir’in Şemoka köyünde kız çocukların eğitim gördüğü merkeze yönelik saldırı hatırlatıldı.

Önergede, Türk devletinin hava saldırısında Raniya Eta, Zozan Zêdan, Dîlan Izedîn ve Diyane Elo'nun bahçede voleybol oynarken katledildiği belirtildi.

“Bu çocukların  öldürülmesini savaş suçu olarak görecek misiniz?” diye soran Dandres, devamla şu soruları yöneltti:

“İsviçre Türkiye'ye savaş malzemesi ihraç ediyor mu? Eğer öyleyse, bu malzemeler, özellikle Suriye ve Irak topraklarında Kürtlere karşı yürütülen savaş bağlamında, uluslararası hukukun ihlallerinde kullanılmaması için ne gibi önlemler alınmaktadır?

İsviçre, Türkiye'nin uluslararası insan haklarına ve Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile güvence altına alınan haklara saygı duymasını sağlamak için ne gibi önlemler alıyor?"

İsviçreli yetkili makamlar, haklarında uluslararası suçlara karıştıklarına dair şüpheler bulunan Türk askeri ve siyasi yetkililerin İsviçre’de bulundukları sırada yargılanmasını taahhüt ediyor mu?”