İtalyan parlamenterden ‘kimyasal silah’ önergesi

İtalyan parlamenter Erasmo Palazzotto, Türk devletinin Kürtlere karşı kimyasal silah kullanımına ilişkin parlamentoya bir soru önergesi verdi.

İtalyan vekil Erasmo Palazzotto, Türk devletinin gerillaya karşı kimyasal silah kullanmasına ilişkin verdiği soru önergesinde, uluslararası sözleşmelerin sistematik bir şekilde ihlal edilmesinden Türk hükümetinin sorumlu olduğunu kaydetti.

Palazzotto, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı’na yönelttiği sorularda Türk devletinin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri ciddi ve sistematik bir şekilde ihlal ettiğine işaret etti.

90’lı yıllardaki yargısız infaz, işkence, köy yakılması, zorla göçertme gibi savaş suçlarına dikkat çeken parlamenter, 2018 yılında Efrin’in işgali, Ekim 2019’da Girê Spî ve Serêkaniyê işgalini de hatırlatarak, Rojava’da beyaz fosfor gibi kimyasal silahlar kullanıldığını belirtti. İtalyan parlamenter, “Tüm bu olaylar doğrulanmış olmasına ve bol miktarda kanıt olmasına rağmen, Türk hükümeti ve askeri liderleri suçlarından dolayı uluslararası kurumlar ve devletler tarafından hiçbir zaman mahkum edilmedi” dedi.

23 Nisan 2021’den bu yana Güney Kürdistan’da süren yeni işgal saldırılarında da Metina, Zap ve Avaşin’de yoğun kimyasal silah kullanıldığını ifade eden Palazzotto, bunun artık Kürdistan’da “sürdürülemez bir durumun ciddiyetine vurgu yaptığını” kaydetti.

Palazzotto, Avrupa kurumlarının ne tür tedbirler almayı planladığını sorarken, “Uluslararası sözleşmelerin sistematik ihlalinden Türk hükümeti sorumludur” dedi.