Almanya’da 28 yıllık PKK yasağına karşı eylem haftası

Almanya’da onlarca organizasyon 28 yıllık PKK yasağının kaldırılması için kasım ayında bir hafta boyunca yapılacak eylemlere katılmaya çağırdı.

Kürt, Alman, Türkiyeli ve diğer birçok halktan sol grupların yaptığı ortak çağrıda iki temel talep öne çıkıyor: “PKK Yasağını Kaldırın!”, “Savaşı Sonlandırın – Siyasi Çözümü Destekleyin!”

Eylemler, PKK yasağının 28’nci yıldönümü vesilesiyle organize edilecek.

Yapılan ortak açıklamada, “Kasım ayında, o zamanki federal hükümetin Kürdistan İşçi Partisi’ni (PKK) yasaklamasının üzerinden 28 yıl geçmiş olacak. O zamandan beri bu yasak, Alman siyaseti tarafından sadece sürekli hale getirilmedi, daha da yoğunlaştırıldı. Şu anda Almanya’da 11 Kürt aktivisti siyasi tutsak. Genel olarak 2016-2020 yılları arasında PKK üyeliği ve partiye destek suçlamasıyla toplamda 786 soruşturma açıldı” denildi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Kürtlere karşı on yıllardır süren bu baskının siyasi, kültürel ve de fiziksel ve psikolojik sonuçları görülmemiş boyutlara ulaştı ve baskıdan başka hiçbir gerçekliği bilmeyen birkaç nesil yetişti. Geçen süre, açılan binlerce dava, yüzlerce tutuklama, derneklere ve özel evlere sayısız baskın, Alman vatandaşlığına alınmama, sınır dışı etme tehditleri, sığınma statüsünün geri alınması, Kürtlerin sözde terör davalarında kilit tanık olarak kullanılmasıyla gibi suistimallerle damgalandı.

Bu sayılanlar, Kürt halkını genel şüphe altına alan ve uzun süredir sürekli daha da yoğunlaşan ‘güvenlik mimarisi’ için araçsallaştırılan acı gerçeklerden sadece bir bölümdür. Neticede bu durum, Almanların Türk devletine yaptığı silah satışları, Alman hükümetinin Türkiye’nin Rojava / kuzeydoğu Suriye ve Güney Kürdistan / Kuzey Irak’a yönelik kanunsuz saldırılarına sessiz kalarak onaylaması, Erdoğan‘ın demokratik muhalefete yaptığı zulme tepki göstermemesi, Ankara ile mültecileri tecrit etmek için insanlık dışı antlaşmalar yapmak gibi egemen siyasetlere karşı çıkan ve ısrarla yaraya parmak basan herkesi etkiliyor.

Kürt hareketi, son yıllarda Ortadoğu’da önemli bir istikrar faktörü olduğunu kanıtladı. PKK, sözde İslam Devleti’nin uyguladığı teröre karşı bir kale gibidir ve aynı zamanda, kadınların ve kadın haklarının merkezi bir rol oynadığı demokratik, çoğulcu, kendi kendini yöneten yapıların organizatörüdür. Almanya’da yaşayan Kürtler de bu ilerici politikayı savunmakta ve faaliyetleriyle Kürt sorununun çözümü olarak PKK’nin demokrasi ve barışı esas alan siyasi çabalarını desteklemektedirler.

PKK’yi ‘terörizm’le suçlamak, siyasi çalışmalarını sabote etmek ve meşru taleplerine destek vermeyi kötü birşeymiş gibi yansıtmak artık devlet dogması olmaktan çıkmalı. Bu nedenle, Alman Federal Hükümeti’nin Kürt hareketiyle ilgili olarak net bir rota değişikliğine acilen ihtiyacı var. Son birkaç yılda Avrupa’da bu konuda ilk olumlu kararlar alındı. 28 Ocak 2020’de Brüksel’deki Belçika Devleti Yargıtay’ı, İstinaf Mahkemesi’nin Mart 2019’da verdiği PKK’nın ‘terör örgütü’ olmadığı, aksine silahlı çatışmanın bir tarafı olduğuna dair kararını onadı. Ayrıca PKK’nin 2014-2017 yılları arasında Avrupa Birliği terör listesine haksız bir şekilde dahil edildiğine karar verdi. Bu karar, Avrupa Birliği Adalet Divanı tarafından Kasım 2018’de verilmişti. Bu ilk ve küçük adımlar, PKK’ye karşı Avrupa hukukunda önemli ve bir o kadar da doğru değişimlerdir. Kürt sorununu tarihsel olarak gelişmiş bir toplumsal sorunun sonucu olduğunu kabul etmekteler ve meşhur ‚terörle mücadelenin ‘her türden siyasi çıkar için kullanılabileceği dogmasından kopuyorlar. Bunlar, Kürt sorununa siyasi bir çözüm bulmak ve Kürdistan’daki savaşı en nihayetinde bitirmek için asgari koşullardır.

‘27 KASIM’DA BERLİN’DE ALANLARA ÇIKACAĞIZ’

Federal Almanya Cumhuriyeti’nde PKK yasağının kaldırılması ve PKK’nin Avrupa Birliği’nin terör listesinden çıkartılması, diyalog ve Kürt sorununun çözümü yolunda önemli adımlar olacaktır. Bu nedenle 27 Kasım 2021’de Berlin’de alanlara çıkacağız. PKK’nin sürekli kriminalize edilmeye çalışılmasından vazgeçilmesi için geniş bir sivil toplum dayanışması çağrısında bulunuyoruz.”

27 Kasım 2021’de Berlin’deki eyleme katılın. Bu, PKK yasağına karşı ülke çapındaki eylem haftasının (22-27 Kasım) bir parçası olarak gerçekleştirilecek. Eylem haftasının bir parçası olarak şehirlerinizde başka hangi eylemlerin gerçekleştirileceğini öğrenin ve destekleyin.”

Bu çağrıyı imzalayan gruplar ve eylemleri destekleyenler şöyle:

“À Gauche Bremen

AKKUSTAN – Antifaschistische Koordination Kurdistan (Düsseldorf)

Antifa Koblenz

Antifaschistische Aktion Lüneburg/Uelzen

Antirassimus Treffpunkt Café Bibliothek St.Gallen

Attac Hamburg

AZADÎ e.V., Rechtshilfefonds für Kurdinnen und Kurden in Deutschland

BastA! – Basels starke Alternative

Berlin Migrant Strikers

Black Mosquito

Bloque Latinoamericano

Collettivo O45

Criminals for Freedom

Defend Kurdistan

Endavant (OSAN). Països Catalans

F_AjuRU Berlin

Feministische Partei DIE FRAUEN

Feministischer Rat Hannover

FrauenRat Dest Dan

Freie Kurdische Gemeinde – Berlin e.V.

Gemeinsam Kämpfen (GK)

Gruppo Diffuso Erlangen

Hände Weg vom Wedding

Initiative für Frieden in Kurdistan (Sachsen)

Internationale Sozialistische Organisation (ISO)

Internationalistische Jugendkommune Şehit Legerîn

Internationalistische Jugendkommune Ş. Sara Dorşîn

Interventionistische Linke (IL)

JXK – Studierende Frauen aus Kurdistan

Kampagne für Opfer rassistischer Polizeigewalt (KOP)

Klasse für Sich

Klima Aktion Thüringen

Klimagerechtigkeit Kassel (KligK)

KON-MED – Konföderation der Gemeinschaften Mesopotamiens in Deutschland

Kurdistan Solidaritätskomitee Kiel

die LINKE Kreisverband Bremerhaven

die LINKE Neukölln

Linksfraktion Bonn (durch den stellvertr. Fraktionsvorsitzenden)

Linksjugend [’solid] Berlin

Marxistische Linke

NIKA Berlin

North-East Antifascists [NEA] Berlin

Rise Up 4 Rojava (R4R)

Seebrücke

Solibündnis Kurdistan – Magdeburg

Streikbündnis 08. Mai

SYKP Almanya

Teko-Jin – Bewegung der jungen kämpferischen Frauen

Tevgera Ciwanên Şoreşger – Kurdische Jugendbewegung

TOP Berlin

True Rebel Store

Unite Against Turkish Fascism

Women Defend Rojava (WDR)

YXK – Verband der Studierenden aus Kurdistan.”