Berjîn Zenda Solothurn’da anıldı

Şehit Berjîn Zenda için yapılan anmaya yüzlerce Kürdistanlı ve dostları katıldı. Yapılan konuşmalarda Berjîn Zenda’nın Sakine Cansızlar gibi mücadele tarihine adını yazdırdığı belirtildi.

7 Temmuz 2021’de Kêste köyü yakınlarında işgalci Türk ordusunun gerçekleştirdiği bombardımanlarda şehit düşen Berjîn Zenda (Ayşe Demir) ve 5 arkadaşı için İsviçre'nin Solothurn kantonunda kitlesel bir anma düzenlendi.

İsviçre Kürt Kadın Birliği (YJK-S) ve Jinên Ciwan ên Têkoşer (TekoJIN) öncülüğünde Solothurn kantonuna bağlı Gerlafingen kasabasında düzenlenen anmaya Berjîn Zenda'nın ailesi, mücadele arkadaşları, İsviçreli kadın örgütleri ile yüzlerce Kürdistanlı katıldı. 

Anmada, Heftanîn şehitleri Berjîn Zenda (Ayşe Demir), Arjîn Cizirî (Fatma Türk), Sozda Vorîn (Nur Kızıl), Aso Zagros (Melik Altın), Kurtay Bestun (Muhammed Suphani) ve Kandîl Zap (İbrahim Mehdi) şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

YJK-S temsilcisinin sunumuyla başlayan anmada, ilk olarak söz alan Berjîn Zenda'nın annesi Ziyana Ana (Yadê Zeliş) şunları söyledi:  “Berjîn sadece benim kızım değildi. Berjîn yüzünü özgür dağlara çevirerek halkı için mücadele yolunu seçti. Ailesi olarak Berjîn hevalimizin anısına bağlı kalarak onun mücadelesine sahip çıkacağız. Kürt halkının başı sağolsun.”

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) temsilcisi Zozan Serhat da, Berjîn Zenda şahsında Kürt kadınların verdiği özgürlük mücadelesini anlattı. Serhat, “Berjîn Zenda, bugün Delal Amedler, Sakine Cansızlar, Zelal Sidemler, Tijda Ekecikler gibi mücadele tarihine adını yazdırarak Kürt Özgürlük Mücadelesi'nde bir mihenk taşı olmayı başarmıştır” dedi.

TekoJIN temsilcisi iseBerjîn Zenda'ın şehit düşmeden önce söylediği, “Babam bana hep avukat olmamı söylerdi. Evet, ben avukat oldum. Kadınları, halkımı ve toprağımı savunuyorum' sözünü hatırlatarak, “Biz de Berjîn hevalimizin yolundan giderek kadının, halkımızın ve toprağımızın özgürlüğünü savunmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Şehit Arjîn Cizirî'nin (Fatma Türk) ülkedeki ailesi de etkinlik için gönderdiği mesaj okundu. Mesajda, “Başta Berjîn Zenda'nın anası Ziyana Ana'nın başı sağolsun. Ziyana Ana bugün sadece Zenda'nın anası değil binlerce özgürlük şehidinin anasıdır. Şehîd namirin” ifadeleri yer aldı.

Yine Avrupa'dan Berjîn Zenda ile mücadele yolunu seçen yoldaşı tarafından bir konuşma gerçekleştirilerek, Berjîn'in mücadeleci yönü aktarıldı.

Anmaya katılan Kürt siyasetçi Mustafa Sarıkaya da PKK'nin kuruluşunun 43'üncü yılı vesilesiyle başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere Berjîn Zenda'nın ailesinin ve Kürt halkının diriliş yıl dönümünü kutlayarak, şehitlerin mücadele tarihindeki önemine ilişkin konuştu.

İsviçreli ve enternasyolist kadın kurumları tarafından yapılan konuşmalarda ise, Kürt kadının gerek Rojava'da gerek Kobanê'de verdiği mücadelenin kendilerine örnek olduğu belirtildi, “Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü mücadeyi sahiplenmek, tüm kadınların görevi olmalıdır” denildi.

 

Anmada Berjîn Zenda'nın şehit düşmeden önce yakınlarına göndermiş olduğu mektup okunurken duygusal anlar yaşandı. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile PKK Yürütme Komitesi üyesi Murat Karayılan'ın şehitler üzerine değerlendirmesi de okundu.

Berjîn Zenda'nın kendi sesinden mücadele yaşamından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi sonrası anma, hep bir ağızdan söylenen 'Şehîd namirin' sloganıyla sonlandırıldı. 

Bu yıl düzenlenen TCŞ İsviçre kongresi ile 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü yürüyüşü Berjîn Zenda'ya adanmıştı.