Berlin'de 6 bini aşkın insan: PKK, Kürt halkının meşru temsilcisidir

Başkent Berlin’de PKK yasağına karşı yürüyen 6 bini aşkın Kürdistanlı ve dostu, Kürt halkının meşru temsilcisi olan PKK üzerindeki yasağın derhal kaldırılmasını istedi.

PKK Yasağına Karşı İnisiyatif’in çağrısıyla Almanya’nın başkenti Berlin’de 6 binin üzerinde Kürdistanlı ve dostları PKK yasağına karşı yürüdü.

Sabahın erken saatlerinde Berlin Hermannplatz’da toplanan kitle, yürüyüşünü Sonnenalle, Pannierstr, Glogauerstr, Wienerstr, Oranienstr güzergahından sürdürüp Oranienplatz meydanında ise mitinge dönüştürdü.
Görlitzer Bahnhof’a yaklaşınca Berlin polisinin kitlenin içinden annelerin elinde bulunan ve PKK yasağını eleştiren pankartları alması nedeniyle bir süre yürüyüşe ara verildi.

Görlitzer Bahnhof’ta PKK bayrağının açılması ve havai fişek gösterisi, kitlenin coşkusunu arttırdı.
Yürüyüş boyunca sık sık “Deutsche panzer raus aus Kürdistan”, “Bijî berxwedana gerîla”, “Bijî Serok Apo”, Bijî berxwedana zindanan, Bijî berxwedana Rojava, “Bê Serok jiyan nabe”, “Hoch die internationale Solidaritat”, “Bijî azadî”, “Bijî Rojava”, “Weg dem Verbot den PKK”, “Sara Rojbîn Ronahî, jin jiyan azadî”, “Dîsa disa serhildan, serokê me Ocalan” sloganları atıldı.
Women Defend Rojava, PKK yasağının kaldırılması gerektiğini söylerken, PKK yasağına gerekçe gösterilen 129b yasasının sadece Kürtlere uygulanmayıp tüm solculara uygulandığını ifade etti.
Roten Hilfe adına yapılan açıklamada ise, PKK yasağının yarattığı hukuk dışı keyfi uygulama ve tutuklamalara işaret edildi.
Azadi e.V adına konuşan konuşmacı ise, PKK yasağı gerekçe gösterilerek Almanya’da tutuklu bulunan Kamuran Yekta Vesek, Merdan K. Mustafa Çelik, Gökmen Çakır, Abdullah Öcalan ve diğer tüm Kürt siyasi tutsakların isimlerini tek tek okuyarak, Alman devletinin tüm siyasi tutsakları bırakmasını istedi.

ZÜBEYDE ZÜMRÜT: KÜRTLERİ KRİMİNALİZE ETMEKTEN VAZGEÇİN
Yürüyüş kolunda kitleye hitap eden Kon-Med Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, 27 Kasım 1978’de PKK’nin ilk kongresine katılanları selamlayarak başladığı konuşmasında, “Tüm dünya devletleri bugün PKK’yi konuşuyor. PKK, tüm dünyanın korkuyla baktığı DAİŞ’e karşı özgürlük mücadelesi verdi. PKK, Kürt halkının meşru temsilcisidir. Şayet Avrupa devletleri ve Almanya Kürt meselesinin çözülmesini istiyorsa PKK yasağını kaldırmalıdır. Almanya’da yeni seçilen hükümete çağrı yapıyoruz. Kürtleri kriminalize etmekten vazgeçin!”
ENGİN SEVER: BARIŞ İSTİYORSANIZ DİYALOGA GEÇİN

Kon-Med Eşbaşkanı Engin Sever de PKK’nin kuruluş yıl dönümünü kutlayarak başladığı konuşmasında “Almanya ve diğer Avrupa devletleri PKK’yi yasaklamak yerine PKK’ye teşekkür etmeli. Sebebi ise DAİŞ belasından Ortadoğu halklarını ve Avrupa toplumlarını kurtaran PKK olmasıdır. 28 yıl boyunca Kürt halkına yaptıkları bu tecrit, yine Önder Apo üzerindeki tecrit son bulmalıdır. Eğer barış isteniyorsa, diyalog isteniyorsa Kürt hareketi ve Kürt Halk Önderi ile diyaloğa geçmeleri gerekir.”

HÜSEYİN YILMAZ: PKK ONURUMUZ, NAMUSUMUZDUR
Tertip Komitesi adına konuşan Nav-Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz, “Başta Serok Apo’nun, dağlarda direnen gerillanın, zindanlardaki arkadaşlarımızın ve şehit ailelerimizin diriliş bayramını kutluyorum. Bir insan varlıklı olabilir, belediye başkanı, milletvekili vb de olabilir. Ve daha sonra tüm maddi varlığını da kaybedebilir. Bu sorun değildir. Ancak bir insan şerefini, onurunu, haysiyetini kaybederse bir daha dirilemez, yaşayamaz. PKK’de bizim onurumuz, namusumuz, şerefimizdir. Önder Apo, gerilla, zindandaki arkadaşlarımız ve şehitlerimiz bizi dirilttiler, bugünlere getirdiler. Hepsini saygıyla minnetle anıyorum.”

Yürüyüşe Almanya dışından katılan sanatçılar Nûarîn ile Serhado da şarkılar seslendirerek, kitleyi coşkulandırdı; yaptıkları konuşmalarla da Alman polisinin provoke edici tutumlarını kınadı. 

Kitle, yoğun yağış ve polisin provokasyonlarına rağmen mitingin sonuna kadar kararlı bir şekilde yer aldı.

Tertip komitesinden edinilen bilgilere göre, yürüyüş ve mitinge 6 binin üzerinde Kürdistanlı ve dostu katıldı.

Öte yandan Kritische JuristInnen alanda ve yürüyüş boyunca polisin tutumunu gözlemledi.