GÖRÜNTÜLÜ

Strasbourg’dan seslendiler: CPT derhal İmralı’ya git!

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona erdirilmesi ve fiziki özgürlüğünün sağlanması talebiyle Kürtler ve dostları Strasbourg’daki Avrupa Konseyi önünde toplandı.

CPT ÖNÜNDE MİTİNG

Avrupa Konseyi önündeki miting bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Avrupa’nın birçok ülkesinden Kürtler ve dostlarının katıldığı mitingde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden döviz ve pankartlar taşındı. Dövizlerde “CPT, acilen İmralı’ya git’’ yazılı çağrılar da dikkat çekti. Mitinge DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, Fransız ve İrlandalı parlamenterler ile WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange’ın avukatı da katıldı. 

Mitingin başında, organizatörler adına yapılan açıklamada “Abdullah Öcalan’dan hiçbir haber alınamıyor” diye hatırlatıldı. 

Kürt örgütleri adına yapılan bu açıklamada yılın başından bu yana milyonlarca Kürdün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için alanlara çıktığına işaret edilerek, “Kürt örgütleri olarak, bir an önce Önder Apo’dan haber alınması için çağrıda bulunuyoruz” denildi. 

Miting sırasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden sloganların yanı sıra sıra “Bê Serok jiyan nabe”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı. 

Sahnede yapılan ilk konuşmalarda, Avrupa kurumlarının tecride gözlerini kapatarak, Türk devletinin işlediği suçlara ortak olduğu tepkisinde bulunuldu.

FİZİKİ ÖZGÜRLÜĞÜN ZAMANI GELDİ

Strasbourg Halk Meclisi Eşbaşkanı Fikret Çelik, Abdullah Öcalan ve Kürtler söz konusu olunca hukuksal kapıların kapatıldığını belirterek, “AKP ve MHP faşist blokuna karşı Kürt halkı ve dostlarının mücadelesinin meyvelerini vermeye başladığını” ifade etti ve 31 Mart yerel seçimleri sonuçlarına işaret etti. Fikret Çelik, “Artık Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün zamanı gelmiştir” dedi. 

İMRALI DUVARLARI YIKILMALI

KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, Avrupa Konseyi ve CPT önünde toplanmalarının nedeninin Kürt halkının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talebi olduğunu vurguladı. Zübeyde Zümrüt, üç yıldır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan haber alamadıklarını belirterek, “Önder Apo’nunun özgürlüğünü sağlayana kadar mücadele edeceğiz” dedi. 

Zübeyde Zümrüt, 10 Ekim’de başlatılan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük hamlesinin önemli bir aşamaya ulaştığını ifade ederek, bu mücadelenin İmralı’nın duvarlarını yıkacak düzeye ulaşması gerektiğini söyledi. Zümrüt, Kürt halkının tecridi kabul etmediğini vurgularken, Avrupa kurumlarının sessizliğine tepki gösterdi ve özgürlüğünü talep etti. 

ÖNDER APO’NUN YAŞAMI ÜZERİNDE KİRLİ HESAP YAPILAMAZ

KCDK-E Eşbaşkanı Enfin Sever, CPT ve Avurpa kurumlarının işbirliğini kınayarak, “KCDK-E olarak hiç kimse Önder Apo’nun yaşamı üzerinde kimse kirli hesap yapamaz. Bu halk en güçlü yanıtı verecektir. Tıpkı 25 yıl önce hiç kimse ‘Güneşimizi Karartamaz’ dedikleri gibi” diye uyardı. 

Bu açılış konuşmalarının ardından Kürt sanatçı Diyar Dersim sahne alarak şarkılarını seslendirdi. Sanatçı Diyar Dersim, yaptığı kısa konuşmada ise “Önder Apo artık özgürlük isteyen tüm halkların özgürlüğüdür. Önderliksiz bir yaşamı kabul etmiyoruz” dedi ve Avrupa kurumlarını tecrit karşısında sorumluluklarına sahip çıkmaya çağırdı. 

Sahnede  yapılan konuşmalar sırasında sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden sloganlar ve “Jin jiyan azadî” sloganı yükseldi. 

ÖNDER APO KADININ YOLDAŞIDIR

Daha sonra Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına Kezban Doğan, mitinge katılanları selamladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik komplo süreci ve İmralı’daki tecrit durumuna dikkat çeken Kezban Doğan, “Önder Apo tek bir kişi değildir. Şêx Said’in, Seyit Rıza’nın (...),  Geliyê Zîlan katliamının intikamıdır. Kadının yoldaşıdır” dedi.  Kezban Doğan, 25 yıldır Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tecrit altında olduğunu hatırlattıktan sonra, Abdullah Öcalan’ın Kürt halkından kopartılamayacağının altını çizdi. Avrupa Konseyi ve CPT’ye çağrıda bulunan Kezban Doğan, bu kurumlardan sorumluluklarını yerine getirmelerini istedi. 

ARTIK SESSİZLİĞİNİZİ KABUL ETMEYECEĞİZ

Mitinge katılarak bir konuşma yapan Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) Eşbaşkanı Zeynep Murad, Kurdistan’ın dört parçasından İmralı’ya selamlarını ileterek, “İmralı’nın kapıları kırılmadan bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi. Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin dünyanın her yerine yayıldığına işaret eden Zeynep Murad, Avrupa Konseyi ve CPT’nin hareketsizliğini kınadı ve Abdullah Öcalan’ın özgürleşmesi ve halkın arasında olması gerektiğini kaydetti. Zeynep Murad, bu amaçla yürütülen direnişe vurgu yaparken, uluslararası kurumlara seslenerek “Artık sessizliklerini kabul etmeyeceğiz. Bugün halkımızın büyük bir gücü var” şeklinde konuştu. Zeynep Murad, Kürt halkının düşmanlarının artık bu direniş karşısında duramayacağını kaydetti. 

Zeynep Murad’ın ardından sanatçı Sidar Amed, “Bijî Serok Apo” sloganı arasında şarkıları ile sahne aldı. 

KOMÜNİST GENÇLERDEN TAM DAYANIŞMA

Devrimci Komünist Parti'nin genç temsilcileri, Kürt halkının mücadelesine tam dayanışma mesajı vermek için sahneye çıktı. “Kürt halkına yönelik zulüm, kapitalizmin ürünüdür” diyen komünist gençler, emperyalizme karşı çözümün emekçi sınıfı olduğunu belirterek, emperyalizm ve sömürüye karşı komünist mücadelenin gerekliliğine vurgu yaptı. 

İRLANDALI PARLAMENTER: BIJÎ SEROK APO

Avrupa Parlamentosu üyesi ve İrlanda parlamentosunun bağımsız üyesi  Thomas Pringle, Kürt halkının arasında olmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu belirterek, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele ettiğini vurguladı.  Kürt halkı ve İrlanda halkının mücadelelerinin birbirine benzediğine işaret eden Pringle, “Türk devletinin siyasi tutsaklara ve Abdullah Öcalan’a yönelik yaklaşımı, Türk devletinin korkusunu gösteriyor. Abdullah Öcalan’ın mücadelesi, buradaki halkın da kesintisiz mücadelesi çok değerli ve hepimizin mücadelesidir” dedi. Prigle, konuşmasını “Bijî Serok Apo” diyerek sonlandırdı. 

ÖMER ÖCALAN: SAHİPLENME DAHA DA GÜÇLENMELİ

Prigle’den sonra DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan sahneye çıktı. Bu sırada miting alanından “Bijî Serok Apo” sloganı yükseldi. Konuşmasını Kürtçe’nin kurmancî lehçesinde yapan Ömer Öcalan, “Bu sahiplenme daha güçlenmeli, sonuç alana kadar çalışmalıyız. Vicdani olarak, hukuki ve siyasi olarak mücadelemizi sürdürmeliyiz” dedi.  Ömer Öcalan, “Biz hakikatin peşinden gidiyoruz. Bizim kaybettiğimiz nokta burasıdır. Bugün de halkımızla birlikte burada bunu talep ediyoruz” şeklinde konuştu. 

Avrupa Konseyi ve CPT’nin “ne yazık ki Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki zulüm karşısında sessiz” olduğunu belirten Ömer Öcalan, Kürt halkının Abdullah Öcalan’ı “önderi” olarak gördüğünün altını çizdi. 

Avrupa Konseyi’nin Kurdistan ve Ortadoğu için pozitif bir rol oynaması gerektiğini kaydeden Ömer Öcalan, “Kaygılarımız vardır. Sayın Öcalan’ın güvenliği ve sağlığına dair kaygılarımız var. Üç yıldır hiçbir görüşme yok (...) Neden bu adaletsizlik yürütülüyor? Yurtsever ve cefakar halkımız iradesine sahip çıkıyor” şeklinde konuştu. 

DAHA FAZLA ÇALIŞMA VAKTİDİR

Ömer Öcalan, “Çalışma vaktidir, mücadele zamanıdır. Halkımız, Kurdistan’ın gözleri buradadır (...) Bu kutsal bir çalışmadır. Kürt ve Kurdistan ittifak güçlenmeli, enternasyonal ittifak güçlenmeli” ifadelerini kullandı.

Avrupa kurumlarını Türk devletinin şantaj politikalarına boyun eğilmemeye çağıran Ömer Öcalan, “Hakikat mücadelemizde sonuna kadar yürüyeceğiz. Bu konuda tereddüt yok” dedi.

Ömer Öcalan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kurdistan’ın özgür olması gerektiğinin altını çizerek “Bu tecridin kırılması için herkes çalışmalı” diye belirtti. 

ASSANGE’IN AVUKATI: CESARETİNİZ HEYECAN VERİYOR

WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange’ın bir avukatı da mitinge katılarak Kürt halkının direnişini ve mücadelesini selamladı. Aynı zamanda İşçi Sendikası üyesi olan avukat, Kürt halkı arasında olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Cesaretiniz başka insanlara da cesaret veriyor. Bize çok büyük heyecan veriyor” dedi. 

Dünyadaki bir çok davayı takip ettiklerini belirten avukat “Ancak Türkiye’deki durum felaket” dedi. Abdullah Öcalan’dan haber alınamaması durumunun bir örneğinin olmadığını ifade eden Assange’ın avukatı “Sayın Abdullah Öcalan özgür olmalı” dedi. Avrupa Konseyi’nin tutumunu ve sessizliğini eleştiren avukat “Tüm Kürt halkı ile dayanışmak için buradayım. Tüm siyasi tutsaklarla dayanışma içindeyim” şeklinde konuştu. 

AP ÜYESİ FERNANDES: ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI

Fransız solcu parti LFI parlamenteri ve AP üyesi Emmanuel Fernandes, “Burada olmak benim için bir onurdur. Dayanışmamı ve desteğimi ifade etmek için buradayım” dedi. “Abdullah Öcalan’ın durumu gerçekten kınanılır bir durum, kabul edilemez bir durum” diyen Fernandes, tüm uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu kaydetti. Fernandes, Avrupa Konseyi’nin zayıflığı olduğunu belirtirken, “Abdullah Öcalan bir an önce özgür olmalı” dedi. Fernandes, Kürt halkının cesaretini ve mücadelesini selamlayarak, yanlarında olduklarını vurguladı. Avrupa Konseyi’nde söz alacağını belirten Fernandes, Abdullah Öcalan ve Selahattin Demirtaş’ın durumunun gündeme getireceğini belirtti. Fransa’nın kısa bir süre önce Kürt mültecileri Türk devletine teslim edildiğini belirten Fernandes, “Bu benim adıma yapılmadı. LFI adına yapılmadı. Fransa solu adına yapılmadı. Bu bir utançtır. Yoldaşlarımız savunmaya devam edeceğiz. Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklara özgürlük istiyoruz” şeklinde konuştu. 

Fernandes’in konuşması ardından sanatçı Kawa Urmiye’nin sahne aldı. Aynı zamanda mitinge sunuculuk yapan Kawa Urmiye, ilk şarkısını direnen Kürt anneleri için seslendirdi. Miting, Kawa Urmiye'nin şarkıları ile son buldu.