FED-DEM 5. olağan kongresini yaptı

Federasyona Civaka Demokratik a Kurdistaniyên li Bakurê Elmanya (FED-DEM) 5. olağan kongresini yeniden inşa ruhuyla gerçekleştirdi.

Almanya’nın Niedersachsen, Hamburg ve Bremen eyaletlerinde örgütlü Federasyona Civaka Demokratik a Kurdistaniyen li Bakure Elmanya (FED-DEM) Bremen Cemevi’nde 5. olağan kongresini gerçekleştirdi.

Devrim şehitleri için saygı duruşuyla başlan kongrede divan belirlendikten sonra siyasal süreç değerlendirmesi, örgütsel durum, eleştiri ve özeleştiri gündem maddeleri üzerinde duruldu. Kongre yeni yönetimin delegeler tarafından seçilmesi ve planlama yapılmasıyla son buldu.

FED-DEM bünyesinde 14 futbol takımı, 7 bölgeden ve 9 meclisten oluşurken, CÎK’e bağlı 4 cami, FEDA, NAV-YEK, Rojava bileşenleri de yer alıyor.

Kongrede konuşan Kürt kadın aktivist Zeynep Delal Bafê, 2022 yılında Kurdistan, Türkiye, Ortadoğu’daki gelişmeleri değerlendirdi. Bafê, şu değerlendirmeleri yaptı. “2022 yılı hareketimiz tarihi açısından önemli bir yerdeydi. Savaş tünellerinde göğüs göğüse mücadele verildi. Bu savaşta çok değerli arkadaşları yitirdik. Kurdistan tarihi açısından yeni bir yüzyıla giriyoruz. Geçtiğimiz yüzyıl Kurdistan dört devlet tarafından işgal edildi. Uluslararası güçler bu savaşı koordine etti, ediyor. Bu yıl ise önemli bir seçim sürecini atlattık. Aslında seçimde yüzyılın hesabını sorma iddiasıyla girdik. Öyle adlandırdık. Ancak pratikte öyle yaklaşmadık. Önceki seçimleri demokratik mücadelenin bir cephesi olarak değerlendiriyorduk. Bu sefer de sıradan yaklaştık. Öte yandan Türk devleti sanki demokratik bir seçim varmış görüntüsü verdi. Soykırım saldırıları altında seçim sürecini yürüttü. Erdoğan seçilsin diye dış güçler destek verdi. İçerde Erdoğan tüm enerjisini devlet elden gidiyor söylemi üzerinden kurdu.”

Seçim sürecinde yaşanan eksikliklere değinen aktivist Zeynep Delal Bafe “Bir diğer nokta ise adayların belirlenmesinde yaşanan eksiklikler oldu. Biz Avrupa’da seçim çalışmaları yürüttük. Motivasyon yaratma, örgütlenme konusunda eksikliğimiz oldu. Devletin tayin ettiği gündeme gelmemek gerek. Partimizin değerleri tartışılıyor, hakaret ediliyor” dedi.

Kongrede siyasal süreç değerlendirmesi sonrası FED-DEM’in örgütsel ve mali raporu delegelere okundu. Raporlar üzerine delegelerden Rojava Komünü adına Şerzad Elo, Hamburg bölgesinden Huri Ana, Kassel bölgesinden Selahattin Bilim ve divan adına Engin Sever, Fatma Saka ve Sait Bilgin değerlendirme yaptı. 

Örgütsel ve mali raporların okunması ve delegeler tarafından kabulü sonrasında FED-DEM disiplin, denetleme, yönetim ve eşbaşkanlık seçimleri yapıldı. FED-DEM eşbaşkanlığına Sebahat Ergin ve İhsan Altındağ seçildi.