Firaz Dağ Londra’da anıldı  

Reqa’da yaşamını yitiren YPG savaşçısı gazeteci-yönetmen Mehmet Aksoy (Firaz Dağ) Londra’da düzenlenen bir etkinlikle anıldı. 

İngiltere’den Rojava’ya giderek YPG’ye katılan ve 26 Eylül 2017 yılında Reqa’da DAİŞ’in düzenlediği saldırıda yaşamını yitiren Kürt devrimci, gazeteci, yönetmen Mehmet Aksoy, Londra’da kitlesel olarak anıldı. 

Yoldaşları, arkadaşları, ailesi ve yakınları sabah saatlerinde Londra Highgate Mezarlığı’nda bir araya geldi. Firaz Dağ’ın mezarına güller, çiçekler bırakılırken, anaların mezar başında yaktığı ağıtlar duygusal anlar yaşattı.  

Highgate’te Firaz Dağ’ın ziyaret edilmesinin ardından Haringey KCC binasında bir anma etkinliği düzenlendi. Anmaya Aksoy’un annesi Zeynep Ana’nın yanı sıra demokratik kitle örgütü temsilcileri ile yüzlerce kişi katıldı. Salona Aksoy’un posterleri, devrim şehitlerinin fotoğrafları asılırken sık sık “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.  

Anma, ‘devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlarken, kitle hep bir ağızdan “Ey Şoreşger’ marşını söyledi. 

Ardından bir konuşma yapan Şehit Aileleri Komisyonu üyesi Ali Poyraz, Firaz Dağ’ın yaşamı ve duruşu ile büyük bir yurtseverlik örneği sergilediğini kaydetti. Direnenlerin asla diz çökmeyeceğini ifade eden Poyraz, “Mehmet gibi yoldaşların hayalleri, idealleri büyüktü. Bugün bu ideallerin gerçekleşmesi için görkemli bir mücadele yürütülüyor. Firazların, Atakanların, Musa Anterlerin mücadele geleneği tüm insanlığa mal olmuştur” dedi.  

Eylül ayı şehitlerini anan Poyraz, Firaz Dağ’ın mücadele geleneğinin mutlaka başarıya ulaşacağını kaydetti.  

Poyraz’ın konuşmasının ardından Mehmet Aksoy’un yaşamını anlatan sinevizyon gösterimi gerçekleşti. Sinevizyon sırasında duygusal anlar yaşanırken, kitle “Şehîd namirin” sloganını attı.  

Poyraz’ın ardından Kürt Kadın İnisiyatifi adına konuşan Sultan Kığı, Firaz’ın halkların özgürlük düşlerinde büyük bir etki yarattığını söyleyerek, “Firaz Dağ, kapitalizmin yarattığı köhnemiş, duygusuzlaşmış, amaçsızlaşmış, yozlaşmış erk sistemine karşı, eşitliği, özgürlüğü, cins bilincini kadın özgürlük mücadelesi ekseninde bir yaşamı sunuyordu. Kime dokunsa onda bir etki yaratırken, kapitalist moderniteye karşı direnişin mücadelenin özgürlüğün çizgisini hissettiriyordu” diye kaydetti.  

Mehmet Aksoy’un mücadele arkadaşı İrlandalı gazeteci Mark Campbell de, Firaz’ın, dokunduğu herkese bir şeyler kattığını söyleyerek, “Halen ondan çok şey öğreniyoruz. Bugün burada çok fazla yeni insan görüyorum. Mutlaka bir çoğuna dokunmuştur Mehmet. Onun anısına sahip çıkmak adına, onun mücadele inancını, ideallerini sürdürmeliyiz. Onu anlatmak zordur. Ama birileri Mehmet’i anlatmalıdır. Mehmet sevgidiri saygıdıri özgürlüktür” diye belirtti.   

Campbell’in ardından Birleşik Devrim Hareketi adına Helin Peköz, MLKP adına Hüseyin İmam, ve Kürecikliler adına Hanım Heval birer konuşma yaptı. Konuşmalarda Firaz Dağ’ın mücadele anlayışına değinilerek, şehitlerin hayallerini gerçekleştirmenin yolunun ‘birlik’ olduğu vurgulandı.  

Yapılan konuşmaların ve okunan şiirlerin ardından Sanatçı Ali Sizer, Firaz’ın anısına kilamlar seslendirdi.