HDP ve ittifakları Avrupa’da seçim gündemiyle toplandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Avrupa’da seçim çalışmaları kapsamında birçok parti, konfederasyon, federasyon ve örgüt temsilcileri ile Almanya’nın Krefeld kentinde bir araya geldi.

HDP Avrupa seçim çalışmaları için birçok parti, konfederasyon, federasyon ve örgüt temsilcileri ile hafta sonu Alevi Kültür Merkezi’nde toplandı.

Toplantıda HDP Avrupa Temsilciliği, AABK, KCDK-E, TJK-E, AvEG-KON, ATİK, SYKP, ESU, Avrupa Pontus İnsiyatifi, ADHK, Xeta Sor, Avrupa Ezidiler Koordinasyonu, Yeşil Sol Parti, Barış Akademisyenleri, Avrupa Sürgünler Meclisi, PİK, CÎK, FEDA, Sürgünde Yaşayan Siyasetçiler, TİP, Devrimci Parti, SKB, NOR-Zartonk, PKAN, MAR-DEF, Avrupa Kürecikler Halk İnisiyatifi, Dersim İnşa Kongresi, SODAP, Berlin-Brandenburg Kürt Cemaati ve KKP temsilcileri yer aldı.

EN ÇOK SEÇMEN ALMANYA’DA

Açılış konuşmasını yapan HDP Eşbaşkan yardımcısı ve Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, 2023 yılında yapılacak seçimlerde yurt dışında yaşayan seçmenin oylarının önemine vurgu yaptı.

Tiryaki, "Avrupa’da resmi kayıtlara göre 3 milyon 50 bin civarında seçmen var. Bu rakam yurt dışı seçmenlerinin yüzde 80’ine denk geliyor. Almanya, 1 milyon 400 bin seçmen ile bu ülkelerin başında geliyor. Fransa’da 318 bin, Hollanda’da 25 bin, Belçika’da 133 bin Avusturya’da 108 bin, İngiltere’de 87 bin, İsveç’te 37 bin ve Danimarka’da 33 bin seçmen bulunuyor” dedi.

HDP’NİN YURTDIŞI OYLARINI 500 BİNİN ÜZERİNE ÇIKARABİLİR

Tiryaki, “Yirmi yıldır iktidarda olan AKP devrilmeye en yakın olduğu dönemdedir. Bu seçim hayati önemdedir. Yurt dışı seçmen kütükleri referans alınarak yürütülen tahminlere göre, titiz ve disiplinli bir çalışma ile HDP’nin yurt dışı oy sayısını 500 binin üzerine çıkarma potansiyeli bulunuyor" diye ekledi.

HDP’li vekil Tiryaki, HDP’nin gelecek yıl yapılacak seçimler için sandıklara kurul üyesi atayacağını ve her sandık için bir üyenin görevli olacağını sözlerine ekledi.

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI SADECE OY POTANSİYELİ DEĞİLDİR

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü bir deklarasyon ile prensiplerini açıklayan Emek ve Özgürlük İttifakı’na sadece oy potansiyeli olarak yaklaşmamak ve maneviyat açısından ele almak gerektiğini ifade etti.

Kürkçü, “Bileşenler pastanın çileğidir. Kendimizin dışında manevi değeri olan gelenekle birleşmesi hayati önemdedir. Bu ittifak seçim sandığında başlatılan büyük yürüyüşün başlangıcıdır” diye konuştu.

HDP’nin kapatılma tehdidiyle her zaman karşılaştıklarını belirten Kürkçü, “Bunun için demokratik ittifakın güçlendirilmesi gerekir. Millet İttifakı bir şeyi unutturmak istiyor. Belediye seçimlerinde 12 kenti Kürtler ve HDP sayesinde aldıklarını hatırlatmalıyız. Bu yolda heyecanla dolu dizgin ilerlemek durumundayız" ifadelerini kullandı.

BİRLİKTE KAZANACAĞIZ

Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Fatoş Göksungur ise, "Önümüzdeki seçim bir dönüm noktasıdır. Geçmiş seçimlerden çok büyük dersler alarak hareket edeceğiz, mücadele ile en geniş katılımı esas alarak çalışmalıyız" diye konuştu.

“Tüm bileşenlerin merkezi Almanya ama yetersizliklerimizin olduğu yer de yine burası” diyen KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise şunları söyledi:

“Bütün farklılıkları ortaklaştırmamız lazım. Bunu başardığımız yerlerde geçmiş seçimlerde sonuçlar aldık. Seçmen sorgulama kaydı ve birebir seçmene ulaşma önemlidir.“ Koç seçimler ile demokratik bir cephenin oluşturulmasına dikkat çekerek “HDP Kürtlerin, Türklerin, Asuri-Süryani-Keldanilerin, Ermenilerin, Lazların, Arapların, Türkmenlerin, Çerkeslerin, Pontusların, Hemşinlerin, Pomakların, Alevilerin, Ezidilerin, Hristiyanların, Yahudilerin, Müslümanların başta olmak üzere Kadınların, Gençlerin, Emekçilerin, Sosyalistlerin, Akademisyenlerin ve sesi duyulmamış tüm insanlar partisidir ve bu anlamda sahip çıkmamız gerekiyor. Birlikte çalışacağız, birlikte kazanacağız.”

BU SEÇİM ALEVİLERİN DE SEÇİMİ OLACAK

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Yönetim Kurulu üyesi M. Ali Çetinkaya, "Aleviler bir realitedir. AABK bileşenler ile birlikte üçüncü bir yoldur. Birbirimizi ayrıştırmadan, ötekileştirmeden yol alırız. Aleviler ile Kürtlerin yan yana mücadele etmesinden korkuluyor. Bizler bu emek ve özgürlük platformuna nasıl destek olabiliriz, toplumumuzu nasıl etkileyebiliriz bunu düşünmeliyiz. Yaşadığımız cemevleri ve derneklerde çalışmalar yürüterek komisyonlar kurmalıyız. Aleviler bu üçüncü yolu destekleyebilirse bu seçim Alevilerin seçimi olacak" dedi.

SÜRYANİLER DAHA GÜÇLÜ ÇALIŞMAYA ÇAĞIRDI

Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) adına Danho Gabriel şunları ifade etti: "Diktatörlüğün yarattığı faşizmi yıkmak önemlidir. Bizim için her oy bir şereftir. Geçmişin muhasebesini yaparak, daha güçlü çalışırsak, başarı elde ederiz. Bunun için belli bir duyarlılık var. Duyarlılığı bilince ve örgütlülüğe dönüştürmemiz gerekiyor. Halklarımız el ele vererek özgürlüğünü kazanacaktır."

DEVRİMCİ KARADENİZLİLER: AKP GERİLETİLMELİ

Avrupa Devrimci Karadenizliler Platformu adına Mahir Can konuşmasında "Seçim gündemi olmadan da diğer konuları gündeme getiriyoruz. Erdoğan başta HDP’yi düşmanlaştırdığı gibi Millet İttifakı’nı da düşmanlaştırıyor. Toplumsal baskının kırılması sonrasında bütün toplumsal kesimlerin rahatlayacağı koşulların sağlanması için AKP’nin geriletilmesi gerekiyor. Demokratik bir siyasetin akışı HDP’de özetleniyor."

Avrupa’daki Barış Akademisyenleri adına değerlendirme yapan Nil Mutluer şöyle konuştu: "Bizim burada seçim çalışmalarında ayrıca Avrupalılara yaşanan anti-demokratik koşulları ve Kürt meselesini anlatmamız önemli olacak. Belki de en fazla HDP’ye yapılanların nasıl bir anti-demokratik bir baskı olduğunu vurgulamalıyız. Türkiye’dekinin yanı sıra Avrupa yerellerinde yaptığımız araştırmaları, siyaset stratejisini kurarken veri olarak değerlendirmekte fayda var."

CÎK: MÜSLÜMANLARI BU REJİMLE PROBLEMLERİ VAR

Kürdistan İslam Toplumu (CÎK) adına konuşan Hafız Ahmet Turhallı iktidar tarafından yürütülen planlı kargaşaya karşı dikkatli olunması gerektiğini belirterek, "Müslümanların rejimle problemleri var. Hep birlikte zulüm rejimini nasıl bertaraf edebiliriz, bunu düşünmemiz lazım. AKP-MHP Avrupa’da yüzde 50 oy alıyorsa bu onların başarısı değil bizlerin iyi çalışmamasının sonucudur" dedi.

SEÇİM KOORDİNASYONU KURULDU

Toplantıda hazır bulunan tüm parti, konfederasyon, federasyon ve örgütlerin temsilcisinden oluşacak bir Avrupa Seçim Çalışmaları Koordinasyonu oluşturuldu. Bu koordinasyonun ise, toplantıya katılamayan tüm diğer parti ve kurumların temsilcilerini de kapsayacak bir çalışma yürütmesi kararlaştırıldı.

Koordinasyon yakın gelecekte bir araya gelerek, Avrupa’da HDP öncülüğünde başlatılan ve daha da genişletilecek olan seçim çalışmaları için kapsamlı bir yol haritası hazırlayarak, kamuoyuna duyurması bekleniyor.

Toplantıya katılan kurumlar:

•        HDP Avrupa Temsilciliği

•        AABK (Avrupa Alevi Birlikler Konfederasyonu)

•        KCDK-E (Avrupa Demokratik Kürdistanlılar Toplum Kongresi)

•        TJK-E (Kürdistan Kadın Hareketi - Avrupa)

•        AvEG-KON (Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu)

•        ATİK (Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu)

•        SYKP (Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi)

•        ESU (Avrupa Süryaniler Birliği)

•        Avrupa Pontus İnsiyatifi

•        ADHK (Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu)

•        Xeta Sor

•        Avrupa Ezidiler Koordinasyonu

•        Yeşil Sol Parti

•        Barış Akademisyenleri

•        Avrupa Sürgünler Meclisi

•        PIK (Partiya İslami Kurdistan)

•        Avrupa Devrimci Karadenizliler Platformu (Lazlar)

•        CIK (Civaka İslami Kurdistan)

•        FEDA (Demokratik Aleviler Federasyonu)

•        Sürgünde bulunan Siyasetçiler

•        TİP (Türkiye İşçi Partisi)

•        Devrimci Parti

•        SKB (Sosyalist Kadınlar Birliği)

•        NOR-Zartonk (Ermeni Kurumu)

•        PKAN (Platforma Kurden Anatolia Navin)

•        MARDEF (Maraş Dernekler Federasyonu)

•        Avrupa Kürecikler Halk İnsiyatifi

•        Dersim İnşa Kongresi

•        SODAP (Sosyalist Dayanışma Platformu)

•        Berlin-Brandenburg Kürt Cemaati

•        KKP (Kürdistan Komünist Partisi)