HPG: Son nefeslerine kadar fedailikten taviz vermediler

Botan’da şehit düşen 2 gerillayı saygıyla anan HPG, “Son nefeslerine kadar fedai militanlıktan taviz vermeyen Abbas ve Xemgîn yoldaşlarımız birlikte şehadete ulaşmıştır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklamasında şunları belirtti:

“Xemgîn ve Abbas yoldaşlarımız, Sêrt’in Perwarî bölgesinde görevleri başında iken 12 Ekim 2022 günü düşmanla temasa girmiştir. Her iki yoldaşımız büyük bir cesaretle düşmanla çatışmıştır. Yiğit yoldaşlarımızla baş edemeyen düşman çok yoğun savaş tekniği ve savaş uçakları kullanarak namertçe yoldaşlarımıza saldırmıştır. Son nefeslerine kadar da Apocu fedai militanlıktan taviz vermeyen Xemgîn ve Abbas yoldaşlarımız birlikte şehadete ulaşmıştır.

Özleri, kişilikleri, köyleri, mücadeleye katılım süreçleri ve yaşları birbirine benzer olan Xemgîn ve Abbas yoldaşlar, mücadele dolu yıllarını farklı kulvarlarda ama aynı şekilde yürüdüler. Onlar; halkımızın özgürlük mücadelesine kattığı, Partimizin öncü militanları ve komutanları haline gelen en değerli, seçkin evlatları oldu. Botan halkının yiğit özünü kişiliklerinde Apocu fedai militanlıkla birleştirip Kurdistan dağlarında ve ovalarında destansı kahramanlık yürüyüşünün sahibi oldular. Böylesine iki yiğit evlada sahip olan Hêşet ve Ewrex köyleri, Botan halkı ve tüm Kürt halkı kahramanlarıyla her daima gurur duyacak, mücadelemizin sembolleri ve örnek militanları olarak anılacaklardır.

Bu inanç ve duygularla başta çok değerli yurtsever ailelerine ve tüm Kurdistan halkına başsağlığı diliyor, şehitler çizgisinin amansız takipçiliğinden asla ödün vermeyeceğimizin sözünü yineliyoruz.

Şehadete ulaşan yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Xemgîn Hêşetî
Adı Soyadı: İrfan Çağla
Doğum Yeri: Sêrt
Anne–Baba Adı: Makbule–Ramazan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 12 Ekim 2022/Botan

 

Kod Adı: Abbas Herekol
Adı Soyadı: Serhat İpekten
Doğum Yeri: Sêrt
Anne – Baba Adı: Emine – Halil
Şehadet Tarihi ve Yeri: 12 Ekim 2022 / Botan

 

XEMGÎN HÊŞETÎ

Xemgîn yoldaş, şanlı 15 Ağustos Atılımımızın gerçekleştiği, Kürt halkı için milat değerinde olan 1984 yılında Sêrt’in Perwarî ilçesine bağlı Hêşet köyünde dünyaya gelmiştir. Herekol dağının yamaçlarındaki yurtsever Hêşet köyünde, Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın etkisi ve özgürlük kavgasının sesiyle büyümüştür. Hêşet köyü ve çevresi, Mîr Bedirxan’dan aşiret direnişlerine ve Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın destansı mücadelesine kadar yüzyıllardır direniş içinde olan kadim bir coğrafya olmuştur. Sırtını Kurdistan’ın heybetli dağlarına dayamış olan Hêşet köyü, toplumsal değerleri, yurtseverlik duygusu ve toprağa bağlılığı çok güçlü bir karakterde şekillenmiştir. Bu şekillenme Xemgîn yoldaşımızın kişiliğini de derinden etkilemiştir. Çiftçi ve emekçi bir ailenin çocuğu olarak köy işlerinde çalışmış, dağ ortamının temiz havasını solumuş, TC okullarına zorunlu olarak birkaç yıl gitse de bir süre sonra bırakmıştır.

Xemgîn yoldaş, kişilik olarak özü bozulmamış, saf, sade ve yüreği su gibi berrak olan Botanlı bir insan güzeli olmuştur. Temiz yüreği, kirlenmemiş bilinci onu özgürlüğe, hakikate ve güzele doğru bir arayışa sürüklemiştir. PKK’nin yoldaşlığı, gerillanın en zor koşullara rağmen büyük bir moralle dolu olan yaşamı, demokratik komün ortamı, gerillanın yoldaşı için kendisini feda eden hesapsızlığı Xemgîn yoldaşı kendisine çekmiştir. Xemgîn yoldaş güzelin güzelini görmek, yaşamak, özgürlüğü hissetmek, ülkesini ve halkını özgürleştirmek için gerillaya büyük bir özlem duymuştur. İşgalci Türk ordusunun 2008 yılında Zap’a dönük gerçekleştirdiği, ancak faşist TC ordusunun büyük bir hezimet aldığı, Türk ordusunun prestijinin çizildiği, en değme generallerinin değersizleşip kırılmayı yaşadığı süreç tüm Kürt halkında büyük bir moral yaratmıştır. Bu moral gerillanın yenilmezliğinden, umut kaynağı olmasından ileri gelmiş ve en çok da gençleri etkilemiştir. İşte Xemgîn yoldaşımız da, bu sürecin ortamından ve atmosferinden oldukça etkilenen ve gerillaya katılma kararı veren gençlerinden biri olmuştur. Bu temelde 2009 yılının yazında köyünden bir yoldaşıyla birlikte gerilla saflarına katılmıştır.

Botan’ın Kato alanında gerilla saflarına katılan Xemgîn yoldaş, 15 gün boyunca yeni savaşçı eğitimini görmüş ve pratiğe başlamıştır. Bakurê Kurdistan’ın imkanları az ve koşulları zor ortamında, sadece 15 gün boyunca eğitim görmek Xemgîn yoldaşımız için yeterli olmuş ve bu eğitim gerilla yürüyüşünün temeli olmuştur. Nitekim Xemgîn yoldaş, daha sonra sekiz yıl boyunca kesintisiz bir biçimde sürdürdüğü Botan’daki gerilla pratiğini hep bu temel üzerinden yürütmüştür. Xemgîn yoldaşın bu hakikati ve pratiği, PKK’yi anlamanın az veya çok eğitim görmekle, günlerce konuşup konuşmamakla alakalı olmadığını; temiz yürek, dürüst ahlak, emekçi yaklaşım, açık bir bilinç ve tutarlı kişiliğe sahip olmaktan geçtiğini göstermiştir. Önder Apo’nun, PKK’liler birbirlerinin gözlerine bakarak birbirlerini anlar, fazla konuşmaya ihtiyaç duymaz dediği gerçeklik Xemgîn yoldaşın özlü ve dürüst katılım tarzında somutluk kazanmıştır. Xemgîn yoldaş, gerçekten de çok sade insan güzeli kişiliğiyle tüm benliğini gerillacılığa, PKK’nin ölçülü yaşamına yatırmış, Önderliği ve şehitleri kendisine düstur edinerek mücadele etmiştir.

Xemgîn yoldaşımız, gerilla saflarında Xemgîn Serhat ismini almış, ancak Hêşet köyünden olduğu için tüm yoldaşları içinde Xemgîn Hêşetî olarak bilinip tanınmıştır. Çünkü Hêşet köyünün belli bir yurtseverliği olsa da Xemgîn yoldaşın katılımından sonra Hêşet köyünden birçok genç gerilla saflarına katılmış, neredeyse birçok Kurdistan ilçesinden fazla gerillası olan bir köy haline gelmiştir. Hêşetli gerillaların özgürlük mücadelesindeki dürüst katılımları, örnek cesaretleri ve Bawer Hêşetî, Dara Hêşetî, Herekol Hêşetî, Hêvî Hêşetî, Brûsk Hêşetî gibi birçok yoldaşın kahramanca şehadete yürüyüşü Hêşet köyünü özgürlük mücadelemizde belirgin ve önemli bir yere oturtmuştur. İşte bu yiğit Hêşetli gençlerden biri olan Xemgîn yoldaş, 2009’dan 2017’ye kadar Botan’da ve ağırlık olarak da Katolar’da pratik faaliyet yürütmüştür. Katolar’da ayağının değmediği taş, gölgesinde oturmadığı ağaç ve suyunu içmediği pınar kalmamıştır. Xemgîn yoldaş, “pezkoviler” gibi arazinin her ayrıntısına, mevsim koşullarına, coğrafyasına, havasına ve suyuna hakim hale gelmiştir. Katolar’a ne zaman kar düşer, ne zaman fırtınaya dönüşür, hangi arazide nasıl üstlenilir, kışın metrelerce yağan kar ne zaman erir, zozanlardaki çiçekler ne zaman açar, hepsini hafızasına nakşetmiştir. Bu yüzden Xemgîn yoldaş demek, Katolarla bütünleşmiş olan gerilla demektir. Katolar’da savaşçılıktan tim ve birim komutanlıklarına, kuryelikten lojistik faaliyetlerine, eylemlere katılmaktan üslenme çalışması yürütmeye kadar her tür çalışmada yerini almıştır. Bir dönem YPS faaliyetlerine katılmış, büyük bir başarıyla yürütmüştür. 

Xemgîn yoldaş, Devrimci Halk Savaşı’nın sadece gerilla ile sınırlı olmadığını, Kürt halkının da yediden yetmişe kendi savunmasını yapması gerektiğini bilince çıkarmış ve bundan dolayı öz savunma çalışmalarına ağırlık vermiştir. Botan halkının öz savunmasını güçlendirmek için bu çalışmalara öncü düzeyde katılmıştır. Xemgîn yoldaşın çok güçlü olan halkçı karakteri onu halkla ilişkiler çalışmasında başarılı kılmıştır. Xemgîn yoldaş, çalışma yürüttüğü her alandaki halkımızın saygısını, Kürt çocuklarının büyük sevgisini ve ilgisini kazanmıştır.

Xemgîn yoldaş emekçi ve pratikçi yönü kadar, Apocu ideolojide kendisini eğitip derinleştirmeyi de sürekli esas almıştır. Botan’daki her kış kampında kendisini yeniden eğitmiş, mücadele sorunlarını tartışmış, ne kadar cins ve sınıf savaşımı yürütüp yürütmediğinin muhasebesini yapmıştır. Her bahara büyük bir iddia, kararlılık ve güçlü mücadele motivasyonuyla başlamış, her yıl soluksuzca mücadele etmiştir. Xemgîn yoldaş, aralıksız bir biçimde sekiz yıllık Botan pratiğinde savaşçılıktan komutanlığa kadar birçok düzeyde sorumluluk yürüttükten sonra 2017 yılında Medya Savunma Alanları’na geçmiştir. Xemgîn yoldaş yüksek insani meziyetlerini, sade katılımını, dürüst yaklaşımını gören yoldaşları daha da gelişip güçlenmesi ve önemli sorumluklar üslenmesi için Mazlum Doğan Parti Merkez Okulu’nda eğitim sürecine dahil etmiştir. Xemgîn yoldaş, Parti Merkez Okulu’nda Apocu ideolojiye, Önderlik paradigmasına, Partimiz içindeki örgütsel çizgi mücadelesine, gerillanın dönem taktiğine kapsamlıca yoğunlaşmış ve önemli dersler çıkarmıştır. Akademi ortamına engin tecrübesini ve çıkardığı pratik dersleri aktarmış, yoldaşları için bir yaşam kılavuzu haline gelmiştir. Xemgîn yoldaş, mütevazı ve dervişane kişiliğiyle asla kendisini yoldaşlarından üstün görmemiş, her arkadaşla çok güçlü yoldaşlık bağı kurabilmiştir. Xemgîn yoldaşın özlü katılımına şahitlik eden Partimizin yönetimi, bir devre daha eğitimde kalmasını, sorumluk almasını, daha fazla derinleşmesini amaçlamıştır. İki devre eğitim ortamında kalan Xemgîn yoldaş, Parti eğitiminden aldığı güçlü bilinci, yoğunlaşmayı, mücadele yöntemlerini, tarz, üslup ve tempoyu pratiğe aktarmak üzere 2019 yılında yeniden Botan’a geçmiştir.

Xemgîn yoldaşın, Botan’a yürüyüşünün sıradan olmadığını belirtmiş, şehitlerin intikamını alma, sürece karşı sorumluluklarını yerine getirme, Önderliğe ve halkına layık olma yürüyüşü olduğunu belirtmiştir. Xemgîn yoldaş Botan’a doğru başlattığı zafer yürüyüşünü büyük bir heyecan, istek ve tutkuyla gerçekleştirmiştir. Botan’a ulaştığı gibi erkenden bölge komutanlığı düzeyinde görev üstlenmiş, hızla pratik sürece dahil olmuştur. Xemgîn yoldaşın yeniden Botan’a geçmesi, tüm yoldaşlarına büyük bir güven ve moral vermiştir. Doğduğu, büyüdüğü, gerillacılığa başladığı ve tüm tecrübesini edindiği Botan dağlarında bu sefer bir komutan olarak sorumluluk üstlenen Xemgîn yoldaş, büyük bir fedakarlık örneği sergilemiştir. 15 Ağustos Hamlesi ile yaşıt olan Xemgîn yoldaş, kendisinden önce bu dağlarda mücadele ederek kahramanlaşan on binlerce yiğidin ve ölümsüz şehidimizin amansız takipçisi olmuştur. Her fırsatını bulduğunda sömürgeci soykırımcı düşmana darbe vurmaktan geri durmamış, yüksek cesareti ve korkusuzluğuyla sonuç alıcı bir tarzın sahibi olmuştur.

Xemgîn yoldaş, mücadelemizde bambaşka bir yürüyüşün, PKK’nin özgür insan ölçülerinin birçoğunun bir kişilikte somutlaşmasının, mütevazı kişiliğin, samimi yoldaşlığın, Apocu fedailiğin ve dervişane devrimciliğin adı olmuştur. Xemgîn ve Abbas yoldaşlar görevleri başındayken, düşmanla çatışmaya girmiş, yüzlerce işgalci güruhuna, yüksek savaş tekniğine çıplak yürek ve üzerindeki ferdi silahlarla sonuna kadar savaşmıştır. Xemgîn yoldaş, kitabında teslimiyete yer olmayan Apocu militanlığı son nefesine kadar temsil etmiş ve kahramanca savaşarak şehadete ulaşmıştır. Xemgîn Hêşetî yoldaşın herkese örnek olan devrimci yürüyüşü başta Hêşetliler olmak üzere tüm Botan halkı ve biz yoldaşları için büyük bir gurur kaynağıdır. Xemgîn yoldaşın, yüksek insani meziyetleri, sağlam duruşu, direngenliği, dervişane devrimciliği ve komutanlığı bizlere örnek olacak, anısı mücadelemizde yaşatılacaktır.

 

ABBAS HEREKOL

Abbas yoldaşımız da, Sêrt’in Perwarî ilçesine bağlı Ewrex köyünde dünyaya gelmiştir. Ewrex köyü de, Hêşet köyü ile aynı coğrafyada bulunan, birbirine çok yakın olan ve Hêşet köyü ile akrabalık ilişkileri güçlü bir köydür. Ewrex köyü de Herekol dağına sırtını yaslamış olan, Kürtlük bilincini ve toplumsallığını saf haliyle yaşayan, toprağından asla kopmayan Botan’ın kadim köylerinden biridir. Her daim kültürel kimliğine, köklü toplumsallığına, tarihsel geçmişine sahip çıkan ve günümüze kadar da bu özelliğini koruyan bir bölgedir. Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın Botan’a gelişiyle birlikte yurtseverlik duyguları daha da güçlenen, Apocu harekete gönül veren bölge halkı, özgürlük mücadelesiyle çok derin bağlar kurmuştur. Bu bağlar, bugüne kadar da sarsılmaz bir biçimde devam etmiş, Ewrex halkı 40 yıllık mücadele sürecinde büyük fedakarlıklar sergilemiş, çok değerli yiğit evlatlarını mücadelemize katmıştır. Abbas yoldaşımızın ailesinden ve yakın akrabalarından; abisi İsa İpekten 1990’da Gever’de, amcasının oğlu Ömer (Ahmet İpekten) 1988’de, amcasının kızı Jiyan Herekol (Hindistan İpekten) yoldaşımız 2015’te Kobanê’de, amcasının oğlu Zinar (Talat İlhan) 2015’te Kobanê’de ve dayısının kızı Serhildan (Dilan Ayhan) yoldaşımız 2020’de Herekol’de şehadete ulaşmıştır.

Abbas yoldaşımız, böylesine bir bölgede ve toplumsal kültür içerisinde büyümüştür. Türk devlet okuluna gitmemiş, okuma ve yazmayı kendisi öğrenmiştir. Komünal ve doğal köy ortamında yetişmiş, tarım ve toprakla uğraşan ailesi gibi yaşamını toprağından yeşerterek kazanmasını bilmiştir. Abbas yoldaşımızın ailesi, Kürt halkının Kurmanc kesiminden olup kapitalist modernite düzenine bulaşmadan, çıkarcılık peşine düşmeden kendi ayakları üzerinde durmayı başaran bir aile olmuştur. Ailenin bu özellikleri Abbas yoldaşımızın kişiliğine sirayet etmiş, güçlü bir ahlak ve toplumsal terbiye ile büyümesini sağlamıştır. Sağlam bir ahlak ve karaktere sahip olan Abbas yoldaş, halkının özgürlük mücadelesine kayıtsız kalmamış, kendisini tanıdığı ve bilincinin geliştiği genç yaşlardan itibaren Önder Apo hakikatinden etkilenmiştir. Önderlik’ten, PKK yoldaşlığından, şehit yoldaşların fedai yaşamından etkilenen Abbas yoldaş, onurlu bir Kürt bireyi olarak kendisinin de sorumluluk almasını gerektiğini idrak etmiştir. Bu temelde bir süre boyunca Herekol bölgesinde gerilla için çalışmış, milislik faaliyetini yürütmüştür. Başlı başına bir risk olan, sürekli düşmanın hedefinde olan ve bir nevi gerillanın nefes borusu olan milislik görevini tüm riskleri göze alarak başarılı bir şekilde yürütmüştür. Fakat Abbas yoldaş, büyük fedakarlıkla yürüttüğü bu görevi kendisi için yeterli görmemiş ve artık bir bütünen mücadeleye katılması gerektiğine karar vermiştir. Bu temelde iki yoldaşıyla birlikte 2010 yılında Herekol bölgesinde gerilla saflarına katılmıştır.

Herekol’de gerillaya katılan Abbas yoldaşımız, Herekol dağının heybetine her daim hayranlıkla bakmış ve bu dağların bir aslanı, yenilmez bir gerillası olmayı aklına koymuştur. Bu amaç temelinde ismini Abbas Herekol olarak belirlemiş ve devrimci yaşamını bu isimle sürdürmüştür. Gerillanın dağlı ve özlü yaşamına adeta aşık olan Abbas yoldaş, kendisi de dağlı bir Botanlı olduğu için gerilla yaşamına hiçbir zorluk çekmeden hemen adapte olmuştur. Besta bölgesine geçerek yeni savaşçı eğitimini birkaç gün içinde almış ve gerilla pratiğine başlamıştır. Abbas yoldaş, okul okumadığından kaynaklı fazla teorik bilgiye sahip olmasa da özlü, dürüst ve sade bir katılımla PKK’nin hakiki özünü kavramasını bilmiş, bu anlamda güçlü bir imanla pratiğe atılmıştır. Abbas yoldaşın katılımı, asil ve hakiki duyguların insanda çok güçlü bir bilinç ve iradeyi de açığa çıkardığının somut kanıtı olmuştur. Bu temelde gerilla yürüyüşünü sürdüren Abbas yoldaş, 2013 yılına kadar Besta alanında pratik faaliyet yürütmüştür. 2010, 2011 ve 2012 yıllarında gelişen eylemlere ve Devrimci Halk Savaşı hamlelerine aktif bir biçimde katılmıştır. Abbas yoldaşın büyük cesareti, zerre kadar korku duymayan yüreği, Kurdistan coğrafyasını bir viraneye çeviren soykırımcı işgalci düşmana duyduğu büyük kin ve öfke, onu katıldığı tüm eylemlerde öncü bir pozisyona taşımıştır. 2011 yılında gerçekleşen bir düşman saldırısında yaralanmış, bunu askeri bir tecrübeye dönüştürerek mücadelesine devam etmiştir.

Abbas yoldaş, sadece pratikteki emekçi özelliği ve savaştaki cesaretiyle değil, aynı zamanda Apocu ideolojiyi kişiliğinde somutlaştırma, devrimci sosyalist özellikleri özümseme, özgür birey olma çabasını da çok güçlü vermiştir. Abbas yoldaş, kendini eğitmeyen insanın yaşama doğru anlam veremeyeceğini belirtmiş, bu nedenle sürekli kendisini eğiterek sürece cevap olmaya çalışmıştır. Özlü ve emekçi Botan kişiliğini, güçlü bilince sahip Apocu militanlıkla harmanlayarak kahramanlık çizgisinde bir yürüyüşü esas almıştır. 2013’te gelişen Bakur gerillasının geri çekilme süreci temelinde Abbas yoldaşımız Medya Savunma Alanları’na geçmiştir. Katıldığı ilk günden itibaren soluk soluğa sürekli pratik süreç içerisinde olan Abbas yoldaş, Medya Savunma Alanları’nda Parti eğitimini görme, PKK’yi ve Apocu ideoloji daha güçlü tanıma imkanına erişmiştir. Bu temelde 2014 yılında önce askeri uzmanlık akademisinde ağır silah taktiği üzerine eğitim görmüş, taktik branşında uzmanlaşan bir gerilla olmuştur. Askeri uzmanlık akademisinden hemen sonra ise Şehîd Îbrahîm Akademisi’nde komutanlık özelliklerini pekiştirme, gerilla mücadelesindeki yetersizlikleri giderme, doğru komuta tarzını açığa çıkarıp pratikleştirme temelinde eğitim sürecine dahil olmuştur. Her iki akademi süreci de Abbas yoldaşımızın derinleşip gelişmesine çok büyük katkıda bulunmuş, aynı zamanda onu dönemin ihtiyaçlarına cevap olabilecek yetkin bir Apocu militan ve komutan haline getirmiştir.

Herkesin bildiği bir hakikat olan ve gün geçtikçe çok daha somut bir biçimde ispatlanan DAİŞ çeteciliğinin ve işgalci Türk devlet faşizminin ortaklığı 2014 yılında Kürt halkına karşı açık saldırıya geçmiştir. Türk devletinin ve DAİŞ’in el ele vererek Kobanê’de Kürt halkına saldırması, burada kesin bir soykırımı ve Rojava Özgürlük Devrimi’ni tasfiye etmeyi hedeflemekteydi. Bunun için özel olarak seçilen Kobanê, Türk devlet faşizmine ve DAİŞ çeteciliğine geçit vermemiş, tarihe geçen destansı duruşuyla tüm insanlığı kendisine hayran bırakan bir kahramanlığı ortaya çıkarmıştır. İşte Abbas yoldaşımız da 2014 yılında Kobanê’ye saldırılar geliştiğinde, hemen silahına davranıp halkımıza karşı geliştirilen bu soykırım saldırısını durdurmak için harekete geçen Apocu fedailerden biri olmuştur. Rojava özgürlük güçlerine katılarak burada büyük yararlılıklar göstermiş, gerilla tecrübesini Kürt halkının yiğit evlatlarına aktarmış, DAİŞ faşizmine karşı büyük bir cesaretle savaşmıştır. Abbas yoldaşımız, güven veren sağlam duruşu ve bir asker olarak hep tetikte oluşuyla Partimizin yönetiminde bulunan arkadaşların güvenlik biriminde sorumluluk üstlenmiştir. İki yıl boyunca bu hassas ve kritik görevi büyük bir özveri ve dikkatle yerine getirmiş, Parti yönetimindeki arkadaşların tarz ve temposunu kendisine örnek almış ve önemli bir örgütsel mücadele tecrübesi kazanmıştır.

Bu hassas görevini başarıyla yerine getiren Abbas yoldaş, pratik sahada edindiği tecrübeleri Önderlik paradigması ışığında daha da derinleştirmek ve öncü parti kadrosu formasyonuna erişmek için 2018 yılında Mazlum Doğan Parti Merkez Okulu’nda eğitim sürecine dahil olmuştur.  Parti merkezindeki eğitim sürecinin ideolojik boyutunun derinliği, örgütsel sorunlarımızın büyük bir aleniyet ve cesaretle tartışılması, mücadele sorunlarımıza çözümler aranması, Apocu tarz ve tempoya ulaşma çabası Abbas yoldaşımızda çok önemli gelişmeler açığa çıkarmıştır. Kadın özgürlük çizgisine ve kadın özgürlük mücadelesine karşı kendisini sorumlu hisseden Abbas yoldaş, erkek egemen ideolojinin kendisine yarattığı kalıpları kırmayı, özgür erkek duruşunu kişiliğinde somutlaştırmayı ve özgür kadınla doğru yoldaş olabilmeyi de kendisine hedef olarak belirlemiştir. Bu anlamda kişiliğindeki feodal yanlarla mücadele etmiş, cins savaşımını etkili yürütmeye çalışmış ve birlikte kaldığı ortamlarda başta kadın yoldaşları olmak üzere tüm yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmayı bilmiştir.

Abbas arkadaş, savaşçılıktan tim komutanlığına, tim komutanlığından cephe komutanlığına kadar farklı düzeylerde görevler üstlenmiştir. Önder Apo’nun “komutanını arayan savaş” belirlemesine oldukça yoğunlaşmış, buna kendi kişiliğinde cevap oluşturmaya çalışmıştır. Abbas yoldaş, komutanlığı bir görev ve rütbe olarak değil, bir yaşam tarzı ve PKK’de öncülük yapmanın adı olarak ele almıştır. Bu yüzden her PKK militanının bir komutan ve öncü olduğunu belirtmiş, kendisi hep bunu esas almıştır. 2018 yılı baharında eğitimini bitirdikten sonra, büyük bir istek, aşk ve zafer iddiasıyla yeniden Botan’a geçmek için ısrar etmiş ve bu önerisi kabul görmüştür.

Abbas yoldaş, doğduğu topraklara büyük savaş tecrübesi edinmiş ve halkına büyük yararlılıklar sağlamış Apocu bir komutan olarak dönmüştür. Botan’a ulaştığı gibi önce Herekol, ardından da Kato bölge komutanlıklarında yer almış, aktif öncülük yapmıştır. Botan’ı çok iyi tanıdığı için tüm çalışmalarda öncülük yapmış, nerede bir tıkanma varsa çözüm bulmuş, nerede bir engelle karşılaşılmışsa aşmasını bilmiştir. Abbas yoldaş dürüst, fedakar ve mütevazı katılımıyla tüm yoldaşları için daima moral kaynağı olmuştur.

Abbas ve Xemgîn yoldaşlarımız, görevleri başında iken düşmanla temasa girmiş, bunun sonucunda büyük bir cesaretle düşmanla çatışmış ve yiğit yoldaşlarımızla baş edemeyen düşman çok yoğun savaş tekniği kullanarak namertçe yoldaşlarımıza saldırmıştır. Son nefeslerine kadar fedai militanlıktan taviz vermeyen Abbas ve Xemgîn yoldaşlarımız birlikte şehadete ulaşmıştır.”