Londra’da Firaz Dağ ve Kamber Söylemez için görkemli anma

Rojava’da şehit düşen Kürt gazeteci-sinemacı Firaz Dağ ve Kamber Söylemez için Londra’da kitlesel anma etkinlikleri düzenlendi.

Rojava’da geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Kürdistan Ulusal Meclisi ve TEV-DEM üyesi Kamber Söylemez ve 26 Eylül 2017 yılında Reqa’da yaşamını yitiren Kürt sinemacı ve gazeteci Mehmet Aksoy (Firaz Dağ) için Highgate Mezarlığı’nda ve KCC binasında anma etkinlikleri düzenlendi.

Şehit Firaz Dağ Gençlik Komünü ve Londra Şehit Aileleri Komisyonu tarafından hazırlanan anma etkinliklerine yüzlerce kişinin yanı sıra, Suriye Demokratik Meclisi (MSD) Yönetim Kurulu Başkanı İlham Ehmed, Siyasetçi Osman Baydemir, Gik-Der, MLKP ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri katılarak destek verdi.  

Mehmet Aksoy’un Highgate Mezarlığı’nda bulunan mezarı başında yapılan anma, Rojava devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Burada konuşan Firaz Dağ Gençlik Komisyonu Sözcüsü Agit Heval, Firaz Dağ’ın devrimci yaşamı ve duruşu ile kendilerine büyük bir ilham verdiğini vurgulayarak, “Birçok arkadaşın idolü olan Firaz yoldaş, bize özgürlüğü eşitliği en önemlisi devrimci yoldaşlıkta ışık oluyor. Faşizme karşı direniş zamanı geldiğinde en ön saflarda yer alarak Kürdistan’a ve halkına bağlılığın en büyük ifadesi olmuştur. Biz de bulunduğumuz alanlarda Firaz’ın birer öğrencisi yoldaşı olacağız ve mutlaka hayallerini gerçekleştireceğiz” diye kaydetti.  

‘ROJAVA’NIN SESİ OLDU’ 

 Agit Heval’in ardından söz alan İlham Ehmed, Firaz Dağ’ın Kürt halkının özgürlük mücadelesine büyük bir emek ve bağlılıkla sarıldığını söyleyerek, “Firaz, Kürt halkının sesinin tüm dünyaya ulaşmasında büyük bir emek gösterdi. Kürt halkı büyük çabalara rağmen çok büyük katliamlara da maruz kaldı. Bizim mücadeleyi, yaşananları uluslararası alanda duyurmamız gerekiyor. Heval Firaz, mücadelenin tanınması, davamızın tüm dünyaya yayılmasında önemli bir rol oynadı. Heval Firaz, tüm ezilen halkların sesi oldu. Devrimin tam kalbinde yerini aldı. Gerçeği tüm dünyaya göstermeye çalıştı. Şehit düştüğünde Kürt halkının sesinin dünyaya duyurulmasında nasıl bir rol oynadığını bir kez daha gördük” dedi.  

 ‘HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’  

 Firaz Dağ’ın en zor zamanlarda halkına mücadelesine ve davasına sahip çıktığını vurgulayarak, “Fedakarlığı ve duruşu ile yolumuzu aydınlatıyor. Onun amaçlarını gerçekleştirmek hepimizin sorumluğundadır. Onun davasını, hayallerini gerçekleştirme sözü veriyoruz.  Heval Firaz sadece Kürt halkının değil özgürlük isteyen tüm dünya halklarının şehididir. Bu anlamda tüm enternasyonalist şehitlerimizi de saygı ve minnetle anıyorum ve kurtuluşa kadar mücadele sözümüzü yineliyoruz” diye konuştu.

Gazeteci Mark Campbell da, Firaz Dağ’ın enternasyonalist mücadeleye katkılarını ve kendi yaşamı üzerindeki etkisinden söz etti. Campbell, Firaz Dağ’ı anlatırken gözyaşlarını tutamadı.  

Anmada, Firaz Dağ’ın mezarının üzerine çiçekler bırakılıp mumlar yakılırken, “Şehîd namirin” sloganları atıldı.  

KCC’DE KİTLESEL ANMA  

 Kürt devrimciler Kamber Söylemez ve Firaz Dağ için KCC binasında yapılan anmaya da yoğun katılım gerçekleşti. Salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın resimleri ile YPG ve YPJ flamaları asıldı. Söylemez ve Aksoy’un fotoğraflarının etrafına çiçekler konularak mumlar yakıldı. Burada saygı duruşu ile başlayan anmada, Firaz Dağ ve Kamber Söylemez’i anlatan sinevizyon gösterimleri yapıldı. Sivenizyon gösterimi duygusal anlar yaşatırken, sık sık “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.  

Burada bir konuşma yapan Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Ercan Akbal, tüm devrim şehitlerini anarak, “Şehitlerimiz büyük emek ve fedakarlıkta bulundular. Heval Kamber de hem Kuzey’de hem Rojava’da devrimci mücadeleye büyük emekler verdi. Heval Kamber faşist rejimin baskılarına karşı büyük bir direniş sergilemiş ve Türk devletinin baskıları sonucu yönünü Rojava’ya devrim alanına vermiştir. Şehidimiz büyük bir emek ile devrim çalışmalarına sarılmış ve tüm hayatı boyunca yurtsever devrimci mücadeleyi yaşamında somutlaştırmıştır. Biz de hayallerini gerçekleştirme sözü veriyoruz” dedi.  

 Firaz Dağ’ın yaşam duruşuna da vurgu yapan Akbal, anılarını yaşatmanın aynı zamanda mücadeleye sahip çıkmak ve hayallerini gerçekleştirmeye bağlı olduğuna dikkat çekti. Akbal, Kürdistan devrim şehitlerinin yollarını aydınlattığını ifade ederek, “Şehîd namirin” diyerek sözlerini tamamladı.

Anma, alkış ve sloganlarla sona erdi.