Norveç seçimleri: İlk kez Kürt adaylar Meclis’e girebilir-YENİLENDİ

Norveç seçimlerinde ilk defa Meclis'e girmeye yakın bir Kürt aday var. Kızıl partiden (Rødt) Oslo adayı olan Seher Aydar iddialı. İşçi Partisi’nden Rojavalı Mani Hüseyni’nin de seçilme ihtimali oldukça yüksek.

Norveç'te her dört yılda bir Eylül ayında 19 seçim bölgesinden 169 temsilci meclise (Stortinget) seçiliyor.

Ülke genelinde 9 büyük siyasi parti; bölge bazında ise birçok küçük siyasi parti seçimlere katılıyor. Bugün oy kullanmak için son gün.

Norveç, 8 yıldır sağcı ve liberal partilerden ulaşan koalisyon (Høyre ile FRP ve daha sonra Høyre, Liberal ve Hristiyan partiler tarafından yönetiliyor.

Erna Solberg başbakanlığındaki hükümetin son yıllarda yürüttüğü özelleştirme, zenginlere dönük vergi indirimi, gelir farkının artması ve işçi haklarının kısıtlanması halkta oldukça hoşnutsuzluk yarattı. Hükümetin eski küçük ortağı olan radikal sağcı FRP’nin de yabancılara karşı sert ve dışlayıcı politikaları halkı sol partilere daha da yakınlaştırdı.

Kızıl Parti (Rødt) en fazla ilgi gören ve desteklenen partilerden biri. Son seçimde sadece parti başkanı Bjørnar Moxnes meclise seçilmişti. Anketlere göre merkez sağ partilere karşı Rødt'un yükselişe geçti.

Rødt, eşitlik, adalet ve dayanışma temasıyla seçim kampanyasını sürdürüyor. Vaatleri arasında kreşlerin ücretsiz olması, sağlık hizmetlerinin (özellikle diş tedavilerinin) tamamen ücretsiz hale gelmesi, ezilen halklarla dayanışma ve işçi haklarının korunması gibi konular var.

Rødt, Kürt meselesinde de duyarlı bir parti olarak dikkat çekiyor. Rødt,

Kürdistan'a defalarca heyetler göndererek yerinde incelemelerde bulundu. Bizzat parti başkanı Bjørnar Moxnes, birçok kez hükümete Türkiye'nin Kürt halkına karşı yürüttüğü savaş, tecrit, faşizm ve işgallere ilişkin soru önergeleri verdi.

Rødt'un adayları arasında bir Kürt isim de öne çıkıyor: Seher Aydar. Norveç genel seçimlerinde ilk defa Meclis'e girmeye çok yakın bir aday olarak dikkat çekiyor.

SEHER AYDAR

Seher Aydar, küçük yaşta Konya'dan Norveç'e göç etmiş yurtsever bir ailenin çocuğu. Genç olmasına rağmen uzun yıllardır kadın hareketlerinde, sivil toplum kuruluşlarında ve ırkçılık karşıtı kurumlarda aktif çalışmalar yürüttü.

Kızıl Parti Merkez yönetim kurulu üyesi olan Aydar, 13 Eylül seçimlerinde Oslo'dan ikinci sıradan aday oldu. Birinci sırada Rødt Genel Başkanı Bjønar Moxnes var.

Seher Aydar seçim çalışmalarını Norveçliler ve ülkede yaşayan yabancılar arasında toplantı, panel ve ziyaretlerle sürdürdü. Aydar, başta Kürt halkı ve Türkiyeli Halklar olmak üzere, Norveç'te oy kullanma hakkı olan tüm seçmenlere çağrıda bulunarak oylarını kullanmalarını istedi. Yarısını gençlerin oluşturduğu 3,9 milyon seçmen, bugün sandıkta tercihini yapacak.

Norveç'te yaşayan Kürtlerin de büyük bir önem atfettiği bu seçimlerde ilk kez bir Kürt, Norveç Parlamentosuna girebilir. Seher Aydar, tüm ezilen, sömürülen emekçilerin, Kürtlerin, Kürdistani hakların haklı mücadelesinin sesi olacağını; adalet, eşitlik ve özgürlük için mücadele edeceğini; Savaşa, faşizme ve işgale karşı duruş sergileyeceği belirtiyor.  

MANİ HÜSEYNİ

Diğer bir Kürt aday ise Mani Hüseyni. İşçi Partisi'nden aday. Oslo'nun Akershus bölgesinden 5. sıra milletvekili adayı. 33 yaşında genç bir siyasetçi. Yaklaşık 23 yıl önce ailesiyle birlikte Rojava'dan Norveç'e göç etmiş. Oslo Üniversitesi'nde Siyasal Bigiler Fakültesinden mezun olduktan sonra siyasette daha aktif olmaya başlayan Hüseyni, milletvekili olması durumunda kamuoyunun ve Norveçli siyasetçilerin dikkatini Kürdistan halkına dayanışmaya çekeceğini belirtiyor. Kazanma ihtimali yüksek. Zira önceki seçimlerde İşçi Partisi aynı bölgeden 7 milletvekili çıkarmayı başarmıştı.

SON ANKETLER

Seçim öncesinde anketler iktidardaki sağ parti Høyre’nin büyük düşüş yaşadığını; ana muhalefet İşçi Partisi'nin (Ap) ise yükselişe geçtiğini ve iktidar için en güçlü rakip olduğunu gösteriyordu.

VG gazetesinin yayınladığı bir ankette Rødt’un bu genel seçimde 11 milletvekili kazanabileceğini gösteriyor. Rødt, kendi anketine dayanarak yüzde 5,4 oranında oy almayı umuyor.  Seçim barajı olan yüzde 4’ün aşılması halinde 9 ila 11 milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyor. Tüm bu sonuçlar hükümet değişikliği olacağını, sosyal demokrat ve sosyalistlerin çoğunluğu yakalayabileceğini gösteriyor.