Paris ve Silopi şehitleri anıldı-YENİLENDİ-II

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 yıl önce katledilen üç Kürt kadın devrimci, birçok Avrupa ülkesinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Fransa'nın başkenti Paris'te 9 Ocak 2013 yılında Türk devleti tarafından katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Kürt Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) ile Silopi'de katledilen siyasetçiler Sêvê Demir, Fatma Uyar ve Pakize Nayır, şehadet yıl dönümleri dolayısıyla İsveç, Kanada, Ermenistan ile Finlandiya’da anıldı.

STOCKHOLM

Üç fidan, İsveç’in Stockholm kentinde düzenlenen anma ile anıldı.

Amara Kadın Meclisi ile Rojhilat Kürdistanı kadın örgütü RONAK öncülüğünde saat 13.00’da Kürt Kültür Sanat Derneği’nde düzenlenen anmada bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Daha sonra siyasetçi Şükran Sincar konuştu.

Sincar şunları söyledi: “Ömer Güney sadece piyondu. Bu olayı sadece Türk devletiyle ele almak yanlış olur; çünkü birçok Avrupa devletinin de bu kirli komploda parmağı vardır. Bu katliamın gerçekleştiği süreçte Kürt sorununun çözümü için görüşmeler yapılıyordu. Başkan Apo’ da “Bu darbe bana karşıydı ve ikinci bir Dersim katliamıdır” dedi. Bu olayın aydınlatılması gerekir, takip etmemiz gerekir. Bu katliam çözüm görüşmelerinin sonlandırılması için bir bahane, bir darbeydi. Öte yandan demokratik özerklik sürecinde yine kadını hedef aldılar. Katledilen bütün arkadaşların birer kimliği vardı; başı dik ve özgürlük davasının takipçileriydiler. Katliamın aydınlatılmaması, bir kez daha sözde insan hakları kurumlarının kirli yüzünü ortaya koymuştur. Onlara; 5 kuruş kazanç karşılığında Kürtlerin yaşamına kastetmekten, ikiyüzlülükten, kirli oyunlarınızdan vazgeçin diyoruz.”

Ardından söz alan Kürt Ulusal Kongresi-KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad da, Paris ve Silopî’de katledilen kadınları anarak, tarih boyunca Kürt özgürlük davasına ve Kürt kadınların mücadelesine karşı plan ve komplolar düzenlendiğini belirtti ve ekledi: “Amaçları özellikle kadın örgütlülüğünü bitirmektir. Kürt özgürlük mücadelesinin siyasi, ideolojik, diplomasi ve gençlik ayağını hedef alıp kırmak istediler. Komplocularla asla barışmayacağız, affetmeyeceğiz. Komployla katledilen kadınların davasının izinden gideceğiz. Bugün dünyanın her yerinde Kürt kadınlar direnişleriyle, özgürlükçü olmalarıyla tanınıyorsa Sara, Rojbîn ve Ronahî’nin mücadeleleri sayesindedir. Düşman onları bu yüzden hedef aldı. Bizim de kararlılıkla onların davasını sahiplenmeliyiz. Miraslarını büyütmeliyiz. Kürt kadınları katliam ve saldırılardan korkmaz, geri adım atmaz.”

Anma etkinliğinin ilerleyen saatlerinde kimi örgütlerin gönderdiği mesajlar okundu, Paris ve Silopî’de katledilen kadınların mücadelelerine dair sinevizyon izlendi.

Anma, “Jin jiyan azadî” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

TORONTO

Paris ve Silopi'de katledilen Kürt kadınlar için Kanada’nın Toronto kentinde anma etkinliği düzenlendi.

Sara Özgür Kadın Komünü ve Toronto Demokratik Kürt Halk Meclisi tarafından Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde yapılan etkinlik, saygı duruşu ile başladı.

Anmada Sara Özgür Kadın Komünü Eşsözcüsü, "Paris Katliamı, Kürt halkına yönelik ırkçı ve imha etme politikasının devamıydı. Sara, Rojbîn ve Ronahî'ye yönelik yapılan katliam, tüm Kürt halkına yapılmıştır. Şehitlerimizin mücadelesini sahiplenerek büyüyeceğiz" dedi.

Etkinlik, şehitlerin anısına hazırlanan sinevizyon sunumunun izlenmesiyle devam etti; “Şehîd namirin” sloganlarıyla son buldu.

ERİVAN

Ermenistan’ın başkenti Erivan’da bulunan Mala Gel’de (Halkevi) 9 Ocak Paris Katliamı, 9’uncu yıl dönümünde halkın katılımıyla organize edilen bir anma toplantısıyla protesto edildi.

Özgür Kadın Birliği tarafından saat 12.00’da gerçekleşen anma, şehitlere saygı duruşuyla başladı. Özgür Kadın Birliği üyesi Asya Biroyan ile Kurdistan Komite Eşbaşkanı İla Tovmasyan birer konuşma yaptı.

Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in anan Asya Biroyan, “Sakine arkadaş PKK’de direnen kadının sembolüdür. Bunun için hedef alındı. Faşist Türk devleti tarafından yapılan Paris Katliamı’nın arkasında başta Fransa ve Almanya vardır. Böyle olmasaydı katliam aydınlatılmış olurdu. Bu katliama ortak oldukları için bunun aydınlatmasını da onlardan bekleyemeyiz. Burada bizim kendi mücadelemiz belirleyici olacaktır. Bu katliamın arkasında olan güçleri de protesto ediyoruz” diye konuştu.

Kurdistan Komite Eşbaşkanı İla Tovmasyan ise; “Şehitlerimize borçluyuz ve asla onları unutmayacağız. Eğer Kürt kadınları olarak bugün burada olabiliyor ve mücadele edebiliyorsak Sakine, Bêrîvan, Bêrîtanlar sayesindedir. Sakineler, Önderliğin düşüncelerini biz kadınlara kavrattılar. Bugün Önderlik ve şehitlerden aldığımız güçle mücadele edebiliyoruz. Biz kadınlar nerede olursak olalım şehitlerin yolundan gitmeli ve ona göre mücadelemizi yükseltmeliyiz” dedi.

Anma, “Şehîd namirin” ve “ Jin jiyan azadî” sloganları ile sona erdi.

HELSİNKİ

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Paris Katliamı anma ve protesto eylemi vardı.  
Finlandiya Kürt Kadın Hareketi tarafından düzenlenen eylem için halk, Kamppi meydanında bir araya geldi.  

Burada işgalci Türk devletine karşı sloganlar atılarak, katliama dair açıklama yapıldı. Açıklamada erkek egemen sisteme ve faşizme karşı kadınlar başta olmak üzere sol, sosyalist, demokrat ve anti faşist güçlere birlik çağrısı yapıldı.

Açıklamanın sonunda Sara, Rojbîn ve Ronahî’nin izinde yürüme sözü verildi.

Ayrıca Fransa devletinden üç kadın devrimcinin katledilmesinden sorumlu olanların yargılanması, katliamın aydınlatılması istendi.

Eylem, Türk devletini kınayan sloganların atılması ardından sona erdi.

KOPENHAG

Paris'te 9 Ocak 2013 yılında katledilen üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan, Danimarka'nın başkenti Kopenhag’da bulunan Fransa Konsolosluğu önünde anıldı, katliamda sorumluluğu bulunan ülkeler protesto edildi.

Danimarka Seve Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan eyleme Danimarkalı dostlar da katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan eylemde üç devrimci kadının mücadelelerinin vurgulandığı konuşmalar yapıldı.

Sakine Cansız'ın yürüttüğü  mücadelenin hem  Kürt kadınları hem de dünya kadın hareketlerinde kıvılcım yarattığına dikkat çekildi.  

“Adalet şimdi” yazılı dövizlerin asılı olduğu balonlar uçuruldu.

“Jin jiyan azadî, Sara Rojbîn Ronahî”, “Katil Erdoğan” sloganları ile devam eden protesto eylemi, Kürt Kadın Hareketi’nin açıklamasının okunması ardından sona erdi.

DRESDEN

Almanya’nın Dresden kentinde Uta Kadın Meclisi üyeleri Alman faşistleri tarafından katledilişinin 103. yıl dönümünde Rosa Luxemburg ile Türk MİT’i tarafından katledilişlerinin 9. Yıl dönümünde Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez’i andı.

Dresden’de bulunan Rosa Luxemburg anıtına karanfil bırakan kadınlar, Rosaların, Sakinelerin mirasına sahip çıkacaklarını söyledi.

ROMA

9 Ocak 2013’te Paris te  katledilen 3 devrimci kadın, İtalya’nın başkenti Roma’da anıldı.

Sabah saatlerinde Roma’da bulunan Fransa Konsolosluğu önünde protesto eylemi gerçekleştirildi; ardından Ararat Roma Kürt Kültür Derneği’nde anma toplantısı düzenlendi.

Anmaya Kürt dostu İtalyan ile Kürdistanlılar katıldı.