Pedersen: Suriye’de yeni bir anayasa konusunda anlaşmaya varıldı

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye hükümet ve muhalefet temsilcilerinden oluşan Suriye Anayasa Komitesi'nin yeni bir anayasa hazırlama sürecini başlatma konusunda anlaştıklarını söyledi.

Suriye hükümeti, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin oluşturduğu 45 temsilciden oluşan Suriye Anayasa Komitesi, bugün Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde bir araya geldi.

Görüşmelere dair bir açıklama yapan BM Suriye Özel Elçisi Geir Pedersen, bir hafta sürecek görüşmeler öncesinde ilk kez bir araya geldiği Suriye Komisyon eşbaşkanlarının yeni bir anayasa reformu hazırlamaya hazır olduklarını ve böylesi bir çalışma başlatmak için anlaştıklarını açıkladı. 

Pedersen konuşmasında Anayasa Komitesi’nin kurulması ve yaptığı çalışmaların siyasi sürece önemli bir katkı sunduğunu ve sunmaya devam edeceğini ama komitenin ülkedeki siyasi krizi kendi başına çözemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından Pedersen tekrar görüşmelere dönerken, ilerleyen saatlerde bu kez de muhalefet cephesinden Komitede yer alan Hadi Al Bahra BM Gazeteciler Derneği (ACANU) tarafından organize edilen basın online basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 Yeni bir anayasa taslağı oluşturma konusunda anlaşmaya vardıklarını ve bunun olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Al Bahra, bunun ülke barışının sağlanması noktasında da önemli katkıları olacağını ifade etti.

Görüşmelerin yarın (Pazartesi) tekrar devam edeceğini söyleyen Al Bahra, herkesin katılım sağlayacağı ve ülkenin bütün kesimlerini temsil eden bir anayasa çıkarmayı umduklarını söyledi.

Suriye’de savaş nedeniyle 5 milyonu aşkın insanın göç ettiğini hatırlatan Al Bahra, 200 bin civarında insanın da kayıp olduğunu, yeni bir anayasa sürecinin adalet ve yüzleşme sürecinin takip edeceğini söyledi.