PKK yasağı Türk devletinin isteği ile alınmış bir karar

Almanya'da devam eden PKK yasağına tepki gösteren Linksjugend ['solid] Berlin Üyesi Tom Krümmel, yasağın Türk devletinin isteği ile alınmış bir karar olduğunu belirtti.

Almanya'da Kürt özgürlük mücadelesinin gerçeklerden uzak gerekçelerle kriminalize edilmesi, uluslararası hukukun çiğnenerek PKK yasağının sürdürülmesi Alman ilerici, solcu, sosyalist kesimlerden de tepki alıyor.

Özellikle Türk devletinin AB ve Almanya tarafından PKK’nin illegalize edilmesini fırsat bilip Kürdistan’da insanlığa karşı suçlar işlediğine dikkat çeken sosyalist kesimler, Kürtlerle dayanışma ve PKK yasağının son bulması için Almanya yetkililere çağrı yapıyor, birçok eylem-etkinlik organize ediyor.  

Almanya’daki PKK yasağına karşı mücadele edenlerden biri olan Tom Krümmel ile PKK yasağının dayanağını, Türkiye’nin bu yasağı fırsat görüp kimyasal silah kullanımına varan pratiklerini ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi konuştuk.

Linksjugend ['solid] Berlin Üyesi olan Tom Krümmel, "Geçen yıl Linksjugend ['solid] Berlin başkanıydım. Son birkaç haftadır üyeyim. Ama Linksjugend ['solid]’in enternasyonal grupların parçası olarak Kürt toplumu ile ortak yaptığı mitinglerin aktif katılımcısıyım. Ayrıca Almanya’da PKK yasağına karşı oluşturulan komitenin de üyesiyim. Aynı zamanda Linksjugend ['solid] eylem komitesi üyesiyim" diyor.

YASAĞIN SOMUT BİR DAYANAĞI YOK

26 Kasım’da Almanya'daki PKK yasağının 28 yılı doldu. Alman devlet yöneticilerinin aldığı bu karardan bazı kaynaklara göre yüzbinlerce Kürt etkilendi.

Krümmel ile bu karar hakkında konuşurken, "Biz Links Jugend Solid olarak PKK yasağını reddettiğimizi belirttik. Bu kararı kendi meclisimizde aldık. PKK yasağını eleştirdik ve bu kararın Türk hükümetiyle ilişkili biçimde alındığını düşünüyoruz. Bu kararın Almanya'da yaşayan Kürt toplumunu çok kötü etkilediğini görüyoruz. Bildiğiniz gibi Kürtler özellikle iltica başvurularında veya oturum hakkı edinmek istediklerinde bazı yasal prosedürlerden geçiriliyor ve Alman hükümeti Kürtlerin aleyhine işler yapmak istiyor. Sadece PKK yasağı ile ilişkilendirmek istiyorlar, başka da somut bir neden bulamıyorlar. Bu da Almanya için çok kötü bir karar, çünkü PKK yasağının yasal bir dayanağı yok" diye konuşuyor.

ALMANYA’YA KİMYASAL SİLAH SATMAMASINI VURGULAMIŞTIK

Linksjugend ['solid] Berlin üyeleri, PKK yasağının sona ermesini içeren kararla birlikte Almanya'nın Türk devletine silah satmaması gerektiği yönünde de karar almış. Bunun için bir çok eylem düzenlenmiş. Öte yandan 24 Nisan'dan bu yana Medya Savunma Alanlarına saldıran Türk ordusu gerillaya karşı kimyasal silah kullanıyor. Tom Krümmel kimyasal silah kullanımına şu şekilde tepki veriyor: "Türk ordusunun kimyasal silah kullanımını kınıyoruz. 2019’daki kararımızda Almanya’nın Türkiye’ye kimyasal silah satmamasını da vurgulamıştık. Alman hükümetine çağrı yapıyoruz, Türk hükümetine silah satışını durdurun! Ayrıca kimyasal silah kullanıldığı belirtilen bölgeye uzmanlar gitmeli ve gerekli araştırmayı yapmalıdır. Türk hükümeti kimyasal silah kullandığı için uluslararası cezaya çarptırılmalıdır."

ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecrit hala devam ediyor. Türk devletinin tecrit politikasını değerlendiren Tom Krümmel, "Biz tecridi açıkça kınıyoruz. Tecrit politik bir karar. Öcalan özgür olmalı. Links Jugend üyesi olarak belirtiyorum, Öcalan üzerindeki tecrit son bulmalı" çağrısında bulunuyor.