Süleyman Ahmet 211 gün sonra avukatıyla görüştürüldü

KDP güçlerinin kaçırdığı Gazeteci Süleyman Ahmet ile 211 gün sonra görüşebilen Avukatı Beşdar Hasan, gazetecinin durumunun iyi olduğunu belirterek, Ahmet’in kamuoyu baskısının sürdürülmesini istediğini iletti.

GAZETECİ SÜLEYMAN AHMET

Halep’ten 25 Ekim 2023 tarihinde Başûrê Kurdistan’a dönerken Sêmalka Sınır Kapısı'nda KDP’ye bağlı güçler tarafından kaçırılan Rojnews'in Arapça editörü Süleyman Ahmet’ten 211 gün sonra haber alınabildi. Ahmet’in avukatları, kendisiyle Duhok asayişinde görüşmeyi başardı. Ahmet, Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan ailesiyle de 2 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmeye ilişin açıklama yapan Süleyman Ahmet’in avukatlarından Beşdar Hasan, bugün İnsan Hakları Kurumu Başkanı Muna Yaqub ile İnsan Hakları Kurumu İnsan İlişkileri Genel Müdürü Süleyman Muhsin’in sağladığı bir randevuyla Duhok Araştırma Mahkemesi ve Duhok Asayiş Müdürlüğü ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini bildirdi. 

‘KAMUOYU BASKISININ SÜRMESİNİ İSTEDİ’

Hasan, Süleyman Ahmet Savunma Gurubu avukatlarından Rêvîng Yasin, Kameran Sarmemî ve Rêbaz Wisû ile birlikte ilgili kurumlarla gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin şunları söyledi: “Bizler bu gelişmelerin ardından Süleyman Ahmet’le bir odada görüşme gerçekleştirdik. Görüşmede Süleyman Ahmet, kendisi için çaba sarf eden herkese, özellikle Rojnews gazetecilerine özel selamlarını iletti. Süleyman Ahmet ayrıca, kendisi için yürütülen özgürlük kampanyasına dahil olan tüm örgüt, gazeteci, sendika ve yurtseverlere teşekkürlerini iletti. Kendisinin sağlıklı olduğunu görmek bizleri çok mutlu etti. Tek talebi, serbest bırakılıncaya kadar kamuoyu baskısının sürdürülmesi olduğunu dile getirdi.”

‘İSNAT EDİLEN SUÇA DAİR TEK BİR DELİL YOK’

Hasan, Ahmet’in 2003 yılında Kurdistan Bölgesi Parlamentosu’nda çıkarılan 21 sayılı kanunun 1’inci maddesi olan “ulusal güvenliği tehlikeye atma” iddiasıyla suçlandığını ve bu sebeple savcının kendisini alıkoymayı sürdürdüğünü ifade etti. Hasan, “Ancak isnat edilen bu suça ilişkin 7 aydır tek bir delil ortaya konulamamıştır. Kendisinin müdafi olabilmek için gerekli vekaleti aldık. Bunun üzerine Duhok Asayiş İnceleme Mahkemesi ile görüştük. Kendileri bizlere kapılarının açık olduğunu ifade etti” dedi.

‘MAHKEME GÜNÜ SERBEST BIRAKILACAĞI GÜN OLACAK’

Süleyman Ahmet dosyasının çok kısa sürede mahkemeye sunulması için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydeden Hasan, “Açık ifade etmek gerekirse, Süleyman Ahmet’in mahkemeye çıkarılacağı gün kendisinin serbest bırakılacağı gün olacaktır. Süleyman Ahmet’in serbest bırakıldığı müjdesini en kısa süre içerisinde vermek istiyoruz. Kendisinin de ifade ettiği gibi, isnat edilen suça ilişkin tek bir delil ortaya konulamamıştır. Zaten sorgulama sürecinde resmi bir şekilde Rojava’ya gidip döndüğü ortaya çıkmıştır. Ayrıca resmi bir şekilde Kurdistan Bölgesi’nde oturma iznine sahip olduğu da belgelenmiştir” diye konuştu.