James Webb Uzay Teleskobu tarihi kalkışına hazırlanıyor

NASA'nın güneş sisteminin ötesindeki dünyaları ve kozmosu aydınlatan ilk yıldızları ve galaksileri gözlemlemeyi amaçlayan bir amiral gemisi görevi olan James Webb Uzay Teleskobu, Fransız Guyanası Kourou’dan bugün 12.20'de fırlatılacak.

NASA’nın, ABD uzay ajansının erken evrenin sırlarını açığa çıkaracağını umduğu James Webb Uzay Teleskobu’nu fırlatmasına saatler kaldı.

Lansman, Noel Günü saat Avrupa saatiyle 13.20 için planlandı ve kalkıştan kısa bir süre önce Nasa'nın web sitesinde canlı bir akış mevcut.

Her türlü son dakika sorunu, Fransız Guyanası’ndaki fırlatma sahasındaki kötü hava koşulları nedeniyle daha önce 24 Aralık'tan ertelenen 10 milyar dolarlık gözlemevinin başlatılmasını engelleyebilir.

NASA yöneticisi Bill Nelson, fırlatma öncesinde "300'den fazla şeyin" ters gidebileceği ve fırlatmayı bozabileceği konusunda uyardı ve yetkililer bu hafta düzenlediği basın toplantısında roket ve teleskop arasında aralıklı bir iletişim gecikmesi olduğunu söyledi.

James Webb Teleskopu, evrenin yaratılışının ilk aşamalarında oluşan yıldızlara ve galaksilere doğru 13.7 milyar yıl geriye bakmayı deneyecek.