İran’a göre Rusya’nın fırlattığı füze ‘casusluk’ yapmayacak

İran Uzay Kurumu Şefi Hasan Salarieh, Rusya’nın fırlattığı İran uydusunun casusluk amaçlı olmadığını açıkladı.

İran uydusu “Hayyam”, salı günü Rus füzesi Soyouz-2.1B ile Kazakistan’ın Rus kontrolündeki Bakyonur uzay üssünden fırlatıldı.

ABD ise Rusya ile İran arasında artan işbirliğinin “derin bir tehdit” olarak değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü, “Rusya'nın İran adına önemli casusluk yeteneklerine sahip bir uydu fırlattığına dair bilgilerin farkındayız” dedi.

İran Uzay Kurumu Şefi Hasan Salarieh basına yaptığı açıklamada “Bazen, tansiyonu yükseltmek için bazı yorumlar yapılıyor. Hayyam uydusu ile casusluk operasyonlarına girmek istediğimizi söylemek gerçekten çocukça" tepkisinde bulundu.

İranlı yetkili, “Hayyam, tamamen kentsel kriz yönetimi, doğal kaynaklar, madencilik, tarım vb. çeşitli alanlarda ülkenin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmış ve inşa edilmiştir” dedi.

İran uydusu, Rusya’nın Ukrayna’daki askeri hedefleri izlemek amacıyla kullanılabileceğine dair tartışmaların yürütüldüğü bir sırada fırlatıldı.

Washington Post gazetesi geçen hafta isimlerini vermeyen Batılı istihbarat yetkililerine dayandırdığı haberinde Rusya’nın sözkonusu uydunun kontrolünü İran’a vermeden önce Ukrayna savaşında bir veya birkaç ay kullanmayı öngördüğünü iddia etmişti.

İran Uzay Ajansı ise Pazar günü yaptığı açıklamada Tahran’ın uydunun kontrolünü ilk günden itibaren alacağını söylemişti. Uzay Ajansı’na göre bu uydu "sınırları izlemek, tarımsal verimliliği artırmak ve su kaynaklarını ve doğal afetleri izlemek” için kullanılacak.

Adını 11. yüzyıl İran bilgini Ömer Hayyam'dan alan uydu, Rusya tarafından yörüngeye yerleştirilen ilk İran uydusu değil. 2005 yılında da bir İran uydusu fırlatılmış, Tahran yetkilileri bu uydunun tamamen sivil ve savunma maçlı olduğunu savunmuştu.