İran’daki protestolar üçüncü haftasına girdi

İran’ın başkenti Tahran’da Kürt kadın Jîna Emînî’nin “ahlak” polisleri tarafından katledilmesinin ardından başlayan protesto eylemleri üçüncü haftasına girdi. Eylemler sırasında onlarca gösterici katledildi.

22 yaşındaki genç kadın Jîna Emînî’nin 13 Eylül’de başını iyi örtmediği gerekçesiyle Ahlak Polisleri’nin işkencesine maruz kalarak komaya girmesi ve 16 Eylül’de hayatını kaybetmesiyle başlayan isyan sürüyor.

Perşembe akşamı da Doğu Kürdistan’ın Sine kentinde “Jin, jiyan, azadî” sloganları yükseldi. Sanal ağlarda paylaşılan görüntülerde İran devlet güçlerinin ateş açtığı duyuluyor.

Başkent Tahran, İsfahan ve Yezd gibi büyük kentlerde de protesto eylemleri gerçekleşti ve devlet güçleri ile çatışmalar yaşandı.

Kuzey doğudaki kutsal Meşed kentinde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı.

İran haber ajansa Fars’a göre 60 dolayında kişi hayatını kaybetti. Oslo merkezli İran İnsan Hakları Örgütü (IHR) en az 83 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

İranlı muhalif grup Halkın Mücahitleri’ne göre ise 200 kişi katledildi, 10 bini aşkın kişi gözaltına alındı.

Yetkililere göre 16 Eylül’den bu yana 1200’ü aşkın kişi gözaltına alındı. Bunlar arasında aktivistler, avukatlar ve gazeteciler de var.

Eski bir uluslararası futbol oyuncusu olan Hüseyin Manahi de eylemlere destek verdiği gerekçesiyle gözaltına alındı.

Bu arada Cumartesi günün dünyanın her tarafından onlarca kentte protesto eylemleri öngörülüyor.