Üç milyon Myanmarlının insani yardıma ihtiyacı var

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Bürosu (OCHA), Myanmar’ın ağır bir insani krizle karşı karşıya olduğunu ve 3 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtti.

OCHA tarafından yapılan açıklamaya göre, özellikle Yangon ve Mandalay gibi büyük kentler ile güney doğu ve batıdaki çatışma alanlarında yaşayan aileler en çok insani krizden etkileniyor.

BM’ye göre 1 Şubat’taki askeri darbeden bu yana 220 bini aşkın kişi evlerinden kaçtı. Çoğu sivil, temel olanaklara erişimi olmayan, uzak bölgelerde veya ormanda kendi kurdukları derme çatma barınaklarda, güvencesiz koşullarda yaşıyor.

Bazı bölgelerde gıda kıtlığı var. OCHA, "Fakat bu nüfuslara ulaşmak zor. Bürokratik engeller de yardım görevlilerinin misyonunu engelledi" dedi.

Covid-19 salgını da büyük bir sorun olmaya devam ediyor. Yetkililer şimdiye kadar Covid-19 ile bağlantılı 455.000 enfeksiyon ve 17.000 ölüm bildirdi. OCHA; “Vaka sayısı muhtemelen daha yüksek, ancak ülkede yeterli test altyapısı yok” diyor.

Myanmar ordusu sekiz ay önce iktidara dönmüş ve Myanmar lideri Aung San Suu Kyi'yi ev hapsine almıştı. 76 yaşındaki Nobel Barış Ödüllü Su Kyi, mevcut durumda yolsuzluktan yargılanıyor.

Ordu, herhangi bir direnişi sert bir şekilde bastırıyor. Binlerce muhalif öldürüldü veya tutuklandı.