ABD’den diplomat ailelerine ‘Ukrayna’yı terk edin’ talimatı

Amerikan hükümeti “Rusya’nın askeri operasyon tehdidini” gerekçe göstererek Ukrayna’da görevli diplomatlarının ailelerinden ülkeyi terk etmesini istedi. ABD, vatandaşlarına Rusya’ya gitmemeleri tavsiyesinde de bulundu.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, yerel personel ve zorunlu olmayan personelin isterlerse Kiev büyükelçiliğinden ayrılabileceğini bildirdi.

Bakanlık, Ukrayna'da ikamet eden ABD vatandaşlarından, ülkeyi ticari uçuşlar veya diğer ulaşım araçlarıyla terk etmeyi "şimdiden düşünmesini” istedi.

Dışişleri Bakanlığı, "Ukrayna sınırları boyunca, Rus işgali altında bulunan Kırım'daki ve Rus kontrolünde bulunan Donetsk'teki güvenlik durumu öngörülemez ve her an kötüleşebilir" dedi.

AFP’nin haberine göre üst düzey bir Amerikalı yetkili basına yaptığı açıklamada “Bir Rus işgalinin her an gerçekleşebileceğini düşünüyoruz” derken, böyle bir senaryonun gerçekleşmesi sırasında Amerikan vatandaşlarının tahliye edilemeyeceğini belirtti.

Adını vermeyen yetkili büyükelçiliğin açık kalacağını ifade etmekle birlikte Ukarayna topraklarındaki Amerikalıların sayısı konusunda bilgi vermedi. Ancak aralık ayı başında bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Victoria Nuland, Ukrayna’da 10 bin ile 15 bin arasında Amerikalının olduğunu belirtmişti.

ABD hükümeti ayrıca ABD vatandaşlarına "Ukrayna ile sınır gerilimi nedeniyle" Rusya'ya seyahat etmemelerini tavsiye etti. Bakanlık, bu kararını “Amerikan vatandaşlarının özellikle Rus polisi tarafından taciz edilme olasılığı” ve “yerel yasaların keyfi uygulanması” ile gerekçelendirdi.

AVRUPA BİRLİĞİ BU KEZ ABD’Yİ TAKİP ETMEDİ

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ise Ukrayna ve Rusya arasındaki gerilimleri dramatize etmek için bir neden görmediklerini belirterek, diplomatlarının ailelerini çıkmaya çağıran ABD’yi takip etmeye niyetlerinin olmadığını açıkladı.

Borrell, "Durumu dramatize etmemeliyiz ve ABD bize bu kararı haklı çıkaracak bilgiler sağlamadıkça Ukrayna'dan ayrılmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Rusya son aylarda Ukrayna ile olan sınırına onbinlerce asker konuşlandırdı. Ukrayna ve Batılılar, işgal hazırlığı olarak görüyor. Moskova, Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilmeyeceğine dair yazılı güvence istiyor.