ABD, Trump’ın göçmen karşıtı tedbirlerini iptal etti

ABD’de Donald Trump döneminin “Meksika’da Kal” şeklinde özetlenen göçmen karşıtı tedbirleri iptal edildi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı yaptığı açıklamada eski başkan Donald Trump’ın göçmenleri, iltica talepleri mahkemede inceleme aşamasındayken Meksika’ya sınırdışı etme politikasına son verdiklerini bildirdi.

Bu duyuru, bir yargıcın ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin "Meksika'da Kal" adlı "Göçmen Koruma Protokollerini" yürürlükten kaldırmasını engelleyen tedbiri iptal etmesinden saatler sonrasına denk geldi.

Yurttaş hakları savunucusu derneklerin yoğun bir şekilde tepki gösterdiği “Maksika’da Kal” politikası, 2019’da Donald Trump yönetimi tarafından hayata geçirilmişti.

İç Güvenlik Bakanlığı, bu tedbirin “en hızlı ve düzenli bir şekilde” kaldırılacağını açıkladı.

Bakanlık, Göçmen Koruma Protokolleri için “Yerel kusurları var, haksız insani maliyetler getiriyor, kaynakları ve personeli sınırımızı korumaya yönelik diğer öncelikli çabalardan uzaklaştırıyor" dedi.

Joe Biden, göreve geldikten kısa bir süre sonra bu tedbiri iptal etmeye çalışmış ancak Texas dahil cumhuriyetçilerin yönettiği eyaletler, yargı nezdinde karara karşı çıkarak, kendi lehlerinde karar çıkarmıştı.

Bunun üzerine hükümet 30 Haziran’da Yüksek Mahkeme’ye başvurmuştu. Mahkeme nihayet göçmen kararnamesinin iptalini onayladı.

Trump’ın göçmen politikasının hayata geçtiği ocak 2019’dan Biden dönemindin başlamasıyla askıya alınmasına kadarki süre içerisinde en az 70 bin kişi Meksika’ya sınırdışı edildi.

Biden’ın görevinin başından bu yana ülkeye kaçak yollarla girmeye çalışan 200 bini aşkın kişi Trump'ın tedbirlerine uygun olarak sınırlarda gözaltına alındı ve sınırdışı edildi.