Almanya, dört Rus konsolosluğunu kapatma kararı aldı

Almanya kendi topraklarındaki beş Rus konsolosluğundan dördünü kapatma kararı aldı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada "Hem personel hem de yapı olarak karşılıklı mevcudiyet dengesini sağlamak amacıyla Almanya'da faaliyet gösteren beş Rus başkonsolosluğundan dördünün faaliyet iznini geri çekme kararı aldık” dedi.

Bundan böyle sadece Berlin’deki beşinci Rus konsolosluğu ve büyükelçiliği faaliyetlerini sürdürebilecek.

Berlin ayrıca kasım ayında Rusya’daki üç Alman konsolosluğunu kapatma kararı da almıştı.

Son karar ise Rus makamlarının haziran ayından itibaren Almanya'nın Rusya'ya gönderebileceği, büyükelçiliği ya da başta kültür ve eğitim alanlarında olmak üzere faaliyet gösteren kurumlarında istihdam edebileceği insan sayısını büyük ölçüde azaltma kararının ardından geldi. Rusya’nın aldığı bu kısıtlama kararından yüzlerce kişi etkileniyor. Bunlar arasında büyükelçilik ve konsolosluk memurları ile birlikte Geothe kültür enstitüsü, Alman okulu, çocuk bahçeleri çalışanları ile Rus okullarında çalışan öğretmenler var.

Alman Dışişleri Bakanlığı Rus hükümetinin gerilimi tırmandırmaya doğru bir adım attığını belirterek “Bu haksız karar (Alman) hükümetini Rusya'daki varlığının tüm alanlarında çok önemli kesintiler yapmaya zorluyor" dedi.,

Nisan ayında Moskova, Berlin’in benzer bir tedbirine misilleme olarak 20 dolayında Alman diplomatı sınırdışı etmişti.

Bir zamanlar geniş ilişkilere sahip olan her iki ülkenin çift taraflı ilişkileri en düşük seviyeye ulaşmış bulunuyor. Ukrayna savaşından önce Moskova, Berlin’in temel gaz tedarikçisi ve önemli bir petrol tedarikçisiydi. Almanya bu tedariki durdurarak, Ukrayna’ya en fazla silah veren ülkeler arasına yerini aldı. Almanya aynı zamanda Ukrayna’nın en büyük mali destekçilerinden biri oldu.