Avrupa Birliği 97 havayolunu kara listeye aldı

Avrupa Komisyonu, uluslararası güvenlik standartlarını karşılamadıkları gerekçesiyle 97 havayolunu kara listeye aldı.

Avrupa Komisyonu, Avrupa hava sahasında faaliyet göstermesi yasaklanan havayolları listesini güncelledi.

Revizyona göre, 97 operatörün Avrupa üzerinden uçması yasaklandı. 

15 ülkeden tüm havayolları artık AB'nin kara listesinin yüzde 90’ını oluşturuyor. Bu ülkeler; Afganistan, Angola, Ermenistan, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Ekvator Ginesi, Eritre, Kırgızistan, Liberya, Libya, Nepal, Sao Tome ve Principe, Sierra Leone ve Sudan’dır.

AB Komisyonu, bu yasakların "bu ülkelerin havacılık yetkililerinin yetersiz güvenlik gözetiminden kaynaklandığını" söyledi.

Diğer yedi havayolu da yasaklandı: Venezuela'nın Avior Havayolları, Surinam'ın Blue Wing Havayolları, İran Aseman Havayolları, Irak Hava Yolları, Nijerya'nın Med-View Havayolları, Rusya'nın Skol Havayolları ve Air Zimbabwe. 

Komisyon, bu şirketleri kara listeye alma kararının arkasında "ciddi güvenlik eksikliklerinin" belirlenmesi olduğunu söyledi .

Geçmişte Ulaştırmadan Sorumlu Komisyon Üyesi Adina Vălean, "Tüm hava yolcuları ve personel için en yüksek güvenlik düzeyini korumak, en büyük önceliktir. AB'nin Hava Güvenliği Listes, bunu başarmak için en etkili araçlarımızdan biri olmaya devam ediyor” dedi.

Bu arada Komisyonun web sitesinde şöyle yazıyor: "Avrupalılar ve Avrupa Birliği'ne ve Avrupa Birliği içinde seyahat eden diğer tüm yolcular için en yüksek düzeyde havacılık güvenliğinin sağlanması, Komisyonun havacılık güvenliği politikasının merkezinde yer almaktadır.”

Öte yandan, Fransa'ya hizmet veren Air Moldova, HiSky ve FlyOne başta olmak üzere Moldova'da "ülkedeki hava güvenliğinde yapılan iyileştirmelerin ardından" sertifikalandırılan tüm havayolları bu kara listeden çıkarıldı.