BAE Körfez’deki çokuluslu güçten çekildi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) son derece stratejik olarak değerlendirilen Körfez’deki Birleşik Deniz Kuvvetleri’nden çekildiklerini açıkladı.

BAE Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, "İki ay önce tüm ortaklar arasındaki etkili işbirliğinin değerlendirilmesinin ardından, Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Deniz Kuvvetleri'ndeki katılımını geri çekti” dedi.

BAE de dahil olmak üzere bölgenin petrol üreten ülkelerini dünya pazarlarına bağlamak için özel bir seyir rotası olan Körfez sularında son aylarda olaylar çoğaldı.

İran, Umman Körfezi'nde bir gemiye el koyduktan bir hafta sonra mayıs ayı başlarında Hürmüz Boğazı'ndan geçen Panama bandıralı bir tankere el koydu.

Bu sonuncusu Dubai'den ayrıldıktan sonra BAE’nin başka bir limanı olan Fujairah’a doğru gidiyordu.

Birkaç gün sonra Washington, bölgedeki askeri varlığını güçlendirdiğini duyururken, ABD Donanması "bölgedeki müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte burada devriye gezen tekne ve uçakların rotasyonunu artırmak için" çalıştığını bildirdi.

İran ise 21 Mayıs'ta yaptığı açıklamada ABD’nin müdahalesi olmadan bölgedeki diğer ülkelerle işbirliği içinde Körfez'de güvenliği "mümkün" olduğunu belirtti.