BM: 100 milyonu aşkın kişi yerlerinden edildi

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Ukrayna savaşının etkisiyle mülteci sayısının katlanarak arttığını belirtti.

UNHCR yaptığı yazılı açıklamada “Çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri ve zulümden kaçmak zorunda kalan insan sayısı, ilk kez, Ukrayna'daki savaş ve diğer ölümcül çatışmalar nedeniyle baş döndürücü 100 milyon sınırını aştı” dedi.

Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, ““100 milyon rakamı şaşırtıcı, endişe verici ve düşündürücü. Bu asla ulaşılmaması gereken bir rakam olmalıydı” ifedelerini kullandı.

Grandi, "Masum insanların artık her an çıkabilecek çatışma tehlikesi ile zorlu kaçış ve sürgün arasında seçim yapmak zorunda kalmaması amacıyla eğilimi tersine çevirmek için tek cevap barış ve istikrardır” diye ekledi.

Bunun yıkıcı çatışmaları önlemek ve çözmeyi sağlamak için “alarm sinyali” olarak görülmesi gerektiğine işaret eden Grandi, insanları evlerinden kaçmaya zorlayan derin nedenlerle mücadele edilmesi ve baskıya son verilmesini istedi.

2021 yılı sonu itibariyle dünya genelinde yerlerinde edilenlerin sayısı özellikle uzayan Etiyopya, Burkina Fao, Myanmar, Nijerya, Afganistan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki şiddet dalgası nedeniyle 90 milyona ulaştı.

24 Şubat’ta Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte milyonlarca kişi daha çatışmalardan kaçmak zorunda kaldı. 

İkinci Dünya Savaşı sonundan bu yana Avrupa’nın hiç bu kadar hızlı mülteci akını görmediği belirtiliyor.

BM’ye göre 6,5 milyona yakın Ukraynalı ülkelerini terk etti. Bunların çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor. BM’ye göre bu rakam yıl sonuna kadar 8,3 milyona ulaşabilir. Ukrayna savaşından önce ülkenin hükümet kontrolü altındaki bölgelerde 37 milyon kişi yaşıyordu. Bu

BM; köklerinden edilen 100 milyon kişinin dünya nüfusunun yüzde 1’inden fazlasını temsil ettiğini belirtirken, dünyada sadece 13 ülkenin nüfusunun bu sayının üzerinde olduğuna dikkat çekti.