Borrell: Gazze Şeridi artık ‘üstü açık bir mezarlık’

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Gazze Şeridi'nin önce "açık hava hapishanesi" iken şimdi artık "açık hava mezarlığı" haline geldiğini söyledi.

Borrell, AB dışişleri bakanları toplantısı başlamadan önce yaptığı kısa açıklamada "Savaştan önce Gazze en büyük açık hava hapishanesiydi. Bugün ise on binlerce insanın yanı sıra insancıl hukukun en önemli ilkelerinin birçoğu için de en büyük açık hava mezarlığıdır" dedi.

Josep Borrell sabah saatlerinde de insani yardım konulu bir Avrupa forumunda yaptığı konuşmada "Gazze'de artık kıtlığın eşiğinde değiliz, binlerce insanı etkileyen bir kıtlıkla karşı karşıyayız" demişti. 

Borrell, bununla birlikte, "aylarca stoklanmış" gıda ve insani yardım taşıyan "yüzlerce kamyonun" İsrail makamları tarafından izin verilmediği için Gazze Şeridi'ne girmek için boşuna beklediğini belirtti.

Geçen hafta New York'ta Birleşmiş Milletler önünde yaptığı gibi bu durumu "kabul edilemez" olarak nitelendiren Borrell, "açlık bir savaş silahı olarak kullanılıyor" tepkisinde bulundu. 

Litvanya diplomasi şefi Gabrielius Lansbergis de toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, Avrupa dışişleri bakanlarının Pazartesi günü Brüksel'de Gazze'deki durumu görüşeceklerini ancak "önemli bir karar alınmasının beklenmediğini" söyledi.

Ancak bakanların Batı Şeria'daki Filistinlilere yönelik ihlallerle suçlanan İsrailli yerleşimcilere yönelik yaptırımları duyurması bekleniyor.