Brezilya’da polis bağladı, kilitledi, gazda boğdu

Brezilya'da ortaya çıkan görüntüler, polis memurlarının siyahi bir erkeği, solunum yetmezliğinden ölene kadar dumanla dolu bir bagajda tuttuğunu gösteriyor. Görüntüler, öfkeye yol açtı.

Brezilya Federal Karayolu Polisi'nden iki memur, Çarşamba günü derdest ettiği siyahi bir erkeği duman dolu bagaja koydu, ölene kadar orada tuttu. Sanal medyada dolaşan videodaki görüntüler Brezilyalılar arasında öfkeye yol açtı. 

Polisin Salı günü, kuzeydoğudaki Sergipe eyaletindeki Umbauba'da durdurulduğu görüntülerde, polis memurlarının 38 yaşındaki Genivaldo de Jesus Santos'u göz yaşartıcı gaza benzeyen yoğun bir beyaz duman bulutu olarak polis araçlarının arkasında zorla tuttukları görülüyor. İnternette geniş çapta dolaşan video görüntüleri, Santos'un vücudunun geri kalanı içerideyken arabadan sarkan bacakları gösteriyor. O tekmeleyip çığlık atarken, iki memurun bagaj kapısını aşağı ittiği görülüyor, içeride bir gaz bombası patlamış gibi görünüyor.

Siyahi adam çığlıklar içinde, konulduğu araba bagajından dışarı çıkan bacaklarıyla hareket etmeyi bırakana kadar direndi.

Bu sırada memurların, etraflarını saran izleyiciler tarafından rahatsız edilmediği görülüyor.

Sergipe eyaletinin adli tıp enstitüsünün sözcüsü George Fernandes, Associated Press'e verdiği demeçte, bir ön otopsi, adamın "mekanik asfiksi" nedeniyle solunum yetmezliğinden öldüğünü söyledi.
 
Sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine onlarca insan Santos'un Perşembe günü Umbaúba'daki cenaze töreninden önce de bir protesto düzenlendi, burada öldürüldüğü yolda lastikler ateşe verildi.

Olay, Brezilya genelinde yaygın bir kınamaya yol açtı ve birçoğu polisin iddia edilen eylemlerini bir ırkçılık eylemi olarak eleştirdi. Olay, ABD'de siyahi George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin 2. yıl dönümünde meydana geldi.

Siyahi bir aktivist ve politikacı olan Renata Souza, Twitter'da "Devlet eliyle infaz edilen bir siyahi ceset daha. Bu kabul edilemez" dedi.

Öte yandan, olaya karışan beş polis memurunun soruşturma süresince izne çıkarıldığı belirtiliyor.