Brezilya yasadışı ticarete karşı altın haritasını çıkarıyor

Brezilya Federal Polisi, “hedeflenen altın” anlamına gelen “Ouro Alvo” programının bir parçası olarak ülkedeki altın türlerinin haritasını çıkarmaya başladı.

Federal Polis, özellikle Amazon bölgesindeki yasadışı altın ticareti ile mücadele etmek için değerli metal altının haritasını çıkarıyor.

Altının sınıflandırılması mümkün görünüyor, zira değerli metalin her bir parçasının, çıkarıldığı doğadaki yere bağlı olarak kendi kimyasal özelliği var.

Somut olarak altın, Brezilya Federal Polisinin Jeoloji Uzmanlık Departmanı tarafından çeşitli elektronik cihazlar kullanılarak analiz ediliyor.

"Ouro Alvo" programının yöneticisi Ricardo Moraes, değerli metalin kökenini kesin olarak belirlemenin mümkün olduğuna vurgu yapıyor.

Moraes, "Numunenin doğasına bağlı olarak, farklı türde analizler yapmayı başarıyoruz. Bu, altının bir nehrin dibinden mi, bir dağ geçidinden mi, yoksa 'geri dönüştürülmüş bir mücevherden gelen bir altın' mı olduğunu bilmemizi sağlıyor” diyor.

İsviçreli RTS medyasına göre Sosyo-çevresel zorluklar teması üzerine çalışan sivil toplum örgütü Escolhas Enstitüsü'nden Larissa Rodrigues için bu girişim çok önemli olduğunu belirtti.

Rordigues, "Altının listelenmesi çok önemlidir, çünkü polisin metalin menşeini bilmesini sağlar. Bir el koyma olduğunda, polis onun nereden geldiğini, yasal mı yoksa yasadışı mı olduğunu bilir. Amazon'u öylesine yok eden yasadışı altın madenciliğine karşı önemli bir mücadele aracıdır” dedi.

2021'de Brezilya polisi, bu tür suçların ilk kez kaydedildiği 2010'dan bu yana en yüksek miktar olan 221 kilo yasadışı altına el koydu.