‘Erdoğan’ı kendi silahıyla öldür’ davası görülüyor

‘’Erdoğan’ı kendi silahıyla öldür’’ pankartının davası bugün İsviçre’nın Bern kentinde görüldü. Duruşmaya katılan bir Türk gazetecinin tweet’i, öğleden sonra duruşmanın kesilmesine neden oldu.

Davanın görüleceği mahkeme önünde bir araya gelen kitlenin taşıdığı Erdoğan'ın suçlarını konu alan pankartlara ve bir sanat enstalasyonuna polis tarafından müdahale edilerek el konuldu. Ve bir kişinin kimlik bilgileri polis tarafından kontrol edildi.

Korona ve güvenlik gerekçe gösterilerek katılımcıya kapalı olarak görülmesi düşünülen mahkemeye az sayıda katılımcı kabul edildi. Öncelikle İsviçre Dışişleri Bakanlığı (EDA) üyelerinin tekrar tanık olarak çağrılması girişimi itirazlar sonucu reddedildi.

Salonda bulunan gazetecilerden biri Anadolu Ajansı muhabirlerinden Bayram Altuğ’du. Altuğ, eylem hakkında yaptığı haber ve dava sabahı Twitterdan yaptığı paylaşımlarda yargılanan 4 aktivisti “terör örgütü üyesi” ve “terörist” olarak nitelendirdi. Savunma avukatları, bu söylemlerin ‘hakaret‘ olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek, Bayram Altuğ’un  mahkeme salonundan atılmasını istedi. Bu durumun ardından Altuğ, yazdığı tweetleri heyet görmeden sildi. Mahkeme heyeti Altuğ’a ilişkin hakaretten dolayı süreçten çıkartılmasına karar vermek üzere öğle saatlerinde ara verdi.

İsviçre Devleti, Türkiye ile ilişkilerinin bozulmaması için özel çaba harcadı. Heyet, Altuğ’un dışarı çıkartılmasını karara bağlamadan heyet mahkemeyi bir sonraki güne erteledi. 

Mahkeme 19 Ocak’ta tanık ifadeleri ve “sanık” ifadeleriyle devam edecek.

MEDYA GÖZLEMCİLERİ İÇİN KOŞULLAR

Mahkeme süreçlerinde davaya gözlemci olarak katılan medya çalışanları için katı koşullar geçerlidir: Sürece dahil olan tüm kişilerin cinsiyeti, yaşı ve mesleki faaliyetleri hakkında sonuca varılmasını sağlayacak hiçbir bilgiyi ifşa edemezler. Bunu yaparlarsa, medya çalışanları resmi bir emre uymadıkları için para cezasıyla tehdit ediliyor.