Her altı çocuktan biri çatışma ortasında büyüyor

Çocuk koruma kuruluşu Save the Children'ın bir raporuna göre, şu anda her altı çocuktan biri; yani yaklaşık 450 milyonu bir çatışma bölgesinde büyüyor.

Yapılan bir araştırmaya göre, milyonlarca çocuğun hayatı savaş, çatışma ve şiddetle şekilleniyor. "Save the Children" adlı yardım kuruluşunun Çarşamba günü yayınladığı rapora göre, geçen yıl dünya genelinde her altı çocuktan biri çatışma bölgesinde büyüdü. Oslo merkezli barış araştırmaları enstitüsü Prio ile işbirliği içinde yürütülen bir araştırmaya göre, Yemen, Afganistan ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti çocuklar için en tehlikeli ülkeler arasında yer alıyor.

Araştırmaya göre, 230 milyonu özellikle tehlikeli bölgelerde yaşayan çocuklar olmak üzere toplam 449 milyon kız ve erkek çocuk çatışma bölgelerinde yaşıyor. Yılda binden fazla insanın doğrudan çatışmalar veya çatışmaların sonuçları nedeniyle hayatını kaybettiği bölgeler özellikle tehlikeli olarak kabul ediliyor.

Save the Children İcra Direktörü Florian Westphal, her gün kız ve erkek çocuklarının öldürüldüğünü, yaralandığını veya istismara uğradığını söyledi. Bu vahşetin çocuklar için korkunç fiziksel ve psikolojik sonuçları olduğuna işaret eden Westphal, çocuklara karşı işlenen suçların cezasız kalmaması çağrısında bulundu.

Raporda ayrıca insan kaçırma, cinsel şiddet ve okul ve hastanelere yönelik saldırılar gibi suçlar da belgeleniyor. Geçen yıl, çocuklara karşı 24.515 bu tür ciddi suç kaydedildi. Bu, son beş yılın en düşük değeri. Ancak Save the Children'a göre, etkilenen bölgelere erişim zor veya imkansız olduğu için bu tür suçlar genellikle bildirilmiyor.

Birleşmiş Milletler ve barış araştırmacılarının verilerinin analiz edildiği rapora göre, 2021 yılında çatışma bölgelerinde yaşayan en fazla çocuk 180 milyon kız ve erkek çocukla Afrika'da bulunuyor. İkinci sırada Asya (152 milyon çocuk) gelirken, onu Amerika (64 milyon çocuk) ve Orta Doğu (49 milyon çocuk) takip etti. Avrupa'da geçen yıl 19 milyon çocuğun çatışma bölgelerinde büyüdüğü bildirildi.