HPG şehit düşen 1 gerillanın kimliğini açıkladı

Şehit düşen bir gerillanın kimliğini açıklayan HPG, “Şengal’in yiğit evladı Delîl yoldaşımız, ardında onurlu Şengal halkı ve gençleri için zaferi esas alan bir mücadele çizgisi ve tarzını miras bıraktı” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi şehit düşen gerillaya ilişkin şunları belirtti:

“12 Ağustos 2022 günü Metîna’ya bağlı Deşîşê alanında işgalci Türk ordusunun gerçekleştirdiği saldırılarda Delîl yoldaşımız şehadete ulaştı. Arap halkımızın değerli bir evladı olan Delîl yoldaşımız, Önder Apo’nun demokratik ulus paradigmasından ve fedaice savaşarak Şengal’i özgürleştiren Kurdistan Özgürlük Gerillası’ndan etkilenerek özgürlük mücadelesi saflarına katıldı. Apocu ideolojinin halkların özgürlüğünü gerçekleştireceğine olan inançla sınırsız emek harcadı ve kısa sürede öncü bir komutana dönüştü. Düşmana karşı olan keskin duruşu, samimi ve içten katılımıyla bütün yoldaşlarıyla güçlü bağlar kuran Şengal’in yiğit evladı Delîl yoldaşımız, ardında onurlu Şengal halkı ve gençleri için zaferi esas alan bir mücadele çizgisi ve tarzını miras bıraktı. Başta Delîl yoldaşımızın değerli ailesine, Êzîdî Kürtler’in ve Araplar’ın iç içe kardeşçe yaşadığı tüm Şengal halkına başsağlığı diliyoruz. Ölümsüz enternasyonal komutanımız Delîl yoldaş, Şengal halkı ve biz mücadele arkadaşları tarafından her daim örnek alacaktır. Komutan Delîl’in bizlere devrettiği mücadele bayrağı mutlaka halkların özgürlüğü ve zaferle taçlandırılacaktır.

Delîl Botan yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Delîl Botan
Adı Soyadı: Xalid Naîf
Doğum Yeri: Şengal
Anne – Baba Adı: Tarfa – Naîf
Şehadet Tarihi ve Yeri:  12 Ağustos 2022 / Metîna

Kadim Şengal halkı, tarih boyunca onlarca kez işgalcilerin acımasız soykırım saldırılarına maruz kalmasına rağmen her zaman köklerine bağlı kalarak tarihin en direnişçi ve mücadeleci halkları arasındaki yerini almıştır. DAİŞ çetelerinin bütün insanlığın gözleri önünde Şengal’e karşı geliştirdiği saldırılar karşısında Önder Apo’nun fedaileri tarihi bir müdahaleyle Şengal halkımızı barbar çetelerden korumuştur. Ezilen bütün halkların özgürlük umudu haline gelen ve Apocu ideolojiyle donanmış Kurdistan Özgürlük Gerillası, Şengal’i özgürleştirmiş, bu tarihi misyonunu başarıyla tamamladıktan sonra kutsal Şengal topraklarını savunma görevini Şengal halkının yiğit evlatlarından oluşan YBŞ–YJŞ’ye tümüyle teslim etmiştir. Bu mücadele sürecinde birçok Apocu fedai gerilla yaşam tarzıyla, büyük halk sevgisiyle, fedakarlığıyla, savaştaki korkusuz yüksek cesareti ve fedai savaş tarzıyla Şengal’de yaşayan Êzîdî ve Arap halklarımızın günlünde taht kurmuştur. Êzîdî ve Arap halklarımızdan meydana gelen yurtsever Şengal halkı, bu yüzden kendisini Kurdistan Özgürlük Gerillası’na her daim minnettar görmüş, Apocu fedailerin kahramanlığını ve verdiği bedelleri asla unutmamıştır.

Arap halkımızın evladı olan ve Şengal’e bağlı Medîban köyünde doğan Delîl yoldaşımız da soykırım saldırılarına ve buna karşı Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın mücadelesine doğrudan tanıklık etmiştir. Delîl yoldaşımızın ailesi Arap halkımızın kültürüne bağlı, toplumsal ilişkileri güçlü ve yurtsever olan bir ailedir. Bundan dolayı hiçbir zaman dışarıdan kendilerine dayatılan bir yaşam tarzını kabul etmemiştir. Medîban köyünün DAİŞ çetelerinin işgali altında kaldığı birkaç yıl içerisinde de bu duruşlarını korumuş, çetelerin baskılarına boyun eğmemiştir. Şengal’in özgürleştirilmesi hamlesi çerçevesinde Medîban köyünün de çetelerden temizlenmesi ve bu operasyonlarda birçok yoldaşımızın şehadete ulaşması Delîl yoldaşımızı derinden etkilemiştir. Yine köylerinin özgürleştirilmesinden sonra alanda bulunan Apocuların insan ve halk sevgisiyle dolu yaklaşımlarından, militanlık duruşlarından ve yaşam tarzlarından etkilenerek böyle bir yaşamı ve kişilikleri yaratan Önder Apo felsefesini tanımaya, anlamaya çalışmıştır. Önder Apo’nun tüm Ortadoğu halkları için geliştirdiği ve mücadelesini verdiği Demokratik Ulus Paradigması Delîl yoldaşın Partimiz PKK’nin saflarına katılmasını sağlamıştır. Bu temelde 2018 yılında gerilla saflarına katılarak yüzünü çok merak ettiği Kurdistan dağlarına dönmüştür.

Gerilla saflarına katıldıktan sonra yeni savaşçılar eğitimi gören Delîl yoldaşımız, eğitim sırasında daha çok dağ ve gerilla yaşamına adapte olmak için yoğunlaşmıştır. Kurdistan dağlarının efsuni güzelliğinden etkilenen Delîl yoldaşımız, hızlıca dağ yaşamına uyum sağlamış, sanki yıllardır dağlarda yaşıyormuş gibi özgüvenli bir katılım sergilemiştir. Yine gerillanın derin yoldaşlık ilişkilerinden ve yoldaşlarına olan sevgi ve saygısından etkilenerek kendisi de yoldaşlarına doğru bir yoldaş olmak için yoğun bir çaba harcamıştır. Bir süre Garê alanında pratik yürüten Delîl yoldaşımız burada gerillacılıkla ilgili önemli tecrübeler kazanmıştır. Kendisinden tecrübeli yoldaşlarının yanında bir süre kalmış, onların örgütsel ve yaşamsal tecrübelerinden faydalanarak gerekli dersleri çıkarmıştır. Gerilla saflarında yeni olmasına rağmen kısa sürede önemli bir tecrübenin sahibi olmuştur. Yeni dönemin gerilla savaş taktiklerinde derinleşmek, profesyonel bir gerilla olabilmek için uzmanlık eğitimleri almış ve yetkin bir gerilla olarak savaşın yoğun yaşandığı Metîna alanına geçmiştir. Metîna’da en sıcak savaş bölgelerinde kalan Delîl yoldaşımız, savaştaki cesareti ve tereddütsüz katılımı ile öncü bir Apocu militan olmuştur. Düşmana karşı geliştirilen birçok eylemde yer alarak ağır darbeler vurulmasını sağlayan Delîl yoldaşımız, düşmanın Girê Hakkari Direniş Alanı’na yönelik başlattığı işgal saldırılarına karşı da direniş mevzilerinde bulunan yoldaşlarının yanında yer almak istemiştir. Fakat bulunduğu alanın da savaş bölgesi olması ve Delîl yoldaşımızın orada komutanlık görevinde bulunması nedeniyle bu isteğini gerçekleştirememiştir. Ancak her ne kadar Girê Hakkarî’ye gidemese de yoldaşlarının direnişini selamlamak ve yüklerini hafifletmek için sürekli eylem geliştirme çabasında olmuştur. Yoldaşlık duygusu çok derin ve güçlü olan Delîll yoldaşımız nefes aldığı her an’da yoldaşlık görevini yerine getirmeye çalışmıştır.

Önder Apo felsefesinde derinleşmesini yaşamına ve savaşına büyük bir güçle yansıtarak öncü enternasyonal komutanlarımızdan olan Delîl yoldaşımız, bağrından geldiği Şengal halkının yiğit ve işgale boyun eğmez çizgisinin PKK saflarındaki örnek bir militanı olmuştur. Şengal halkımızın kahraman evladı Delîl yoldaşımız, Apocu fedailerin Şengal’deki mücadelesini asla unutmamış, bütün ezilen halkların özgürlüğü için fedaice savaşan Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılarak şehitler çizgisinin kararlı bir takipçisi olmuştur. Fedakar ve özgürlükten asla taviz vermeyen vefakar Şengal halkımız ve halkımızın geleceği olan Şengal’in onurlu gençleri kuşkusuz Delîl yoldaşımızın mücadelesini sahiplenecek ve zaferle taçlandıracaktır.

PKK’nin enternasyonal çizgisinin güçlü militanlarından olan, PKK’nin bu özelliğini halkların özgürlük devriminin teminatı olarak gören ve bu yüksek inançla gerilla saflarındaki duruşunu geliştiren Delîl yoldaşımız Arap ve Kürt halklarının ortak özgürlük mücadelesinin en güçlü temsilcilerinden biri olmayı başarmıştır. Delîl Botan yoldaşımızın başta değerli ailesi olmak üzere yurtsever Arap halkımıza, Şengal halkımıza ve tüm Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz. Delîl yoldaşımızın ezilen tüm halkların özgürleşmesi için uğruna hayatını adadığı ve hayalini kurduğu kutsal amacını gerçekleştirme sözümüzü büyük bir kararlılıkla yineliyoruz.”