Kuveytliler 10 yılda yedinci kez sandık başında

Art arda siyasi krizlerin yaşandığı Kuveyt’te seçmenler parlamentoyu yenilemek için yeniden sandık başında.

Petrol zengini devlet Kuveyt’te 2012 yılından bu yana yedinci kez seçimler yapılıyor.

2022 seçimlerinin iptal edilmesi ardından 793 bini aşkın seçmen 50 vekili seçmek için sandık başına çağrıldı.

13’ü kadın olmak üzer 207 aday yarışıyor.  Son 20 yılda, hiçbir seçime bu kadar az adayla gidilmemişti.

Resmi haber ajansı KUNA’ya göre sonuçlar çarşamba günü açıklanacak.

Güçlü bir ilgisizlikten endişe eden yetkililer, başkentin sokaklarına büyük pankartlar asarak vatandaşları toplu halde oy kullanmaya çağırdı.

İktidarın anahtarları esas olarak iktidardaki Al Sabah ailesinin elinde kalsa da Kuveyt, bölgedeki diğer monarşilerin aksine aktif bir siyasi hayata ve etkili bir Parlamentoya sahip.

Kuveyt’te vekillerin önemli yetkileri var; kötü yönetimle, hatta yolsuzlukla suçlanan, kraliyet ailesinin bir parçası olan bakanlardan hesap sorulmasını talep etmekten çekinmiyorlar. Ancak yürütme ile parlamenterler arasındaki bu sürekli hesaplaşma, son on yılda birçok kez hükümetlerin değişmesine ve Meclisin feshedilmesine neden oldu.

4,5 milyon nüfuslu bu küçük ülkede halk, düzenli olarak ülkedeki altyapı ve kamu hizmetlerinin bozulmasından şikayet ediyor. AFP’ye konuşan Kuveyt Üniversitesi'nde profesör olan Bader El-Saif, seçimlerin "tek çözüm olmadığını" belirtirken, "Siyasi sistemin acilen yeniliğe ihtiyacı var" diye ekledi.

 El-Saif, "İster hükümette ister parlamentoda olsun, aktörleri çok az değişen Kuveyt siyasi sınıfında liderliğin olmayışına” tepki gösterdi.

GSYİH'sının yaklaşık yüzde 30'u hidrokarbon sektörüne bağlı olan ülke, dünya ham petrol rezervlerinin yaklaşık yüzde 7'sine sahip ve dünyanın başlıca petrol ihracatçılarından biri olarak önem kazanıyor. Ancak siyasi istikrarsızlık, yatırımcıların Kuveyt'e olan iştahını azalttı, ekonomide çeşitliliği ihtiyaç duyulan ülkede reformları engelledi.