GÖRÜNTÜLÜ

Almanya’da Newroz: 2024 yılı Önder Apo’nun özgürlük yılı olsun

Almanya kentlerinde organize edilen Newroz etkinliklerinde 2024 yılının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlük yılı olacağı vurgulandı.

ALMANYA'DA NEWROZ

Almanya kentlerinde Newroz kutlamaları devam ediyor. 

BONN

Bonn Newroz’u Waldenburger Ring’de organize edildi. Newroz ateşinin yakıldığı kutlama “Newroz’a Serkeftinê a Serdemê” şiarıyla düzenlendi. Konuşmacılar arasında yer alan KON-MED Eşbaşkan’ı Ruken Akça, 23 Mart’ta düzenlenecek Almanya merkezi Newroz’una katılım çağrısı yaptı.

Ruken Akça çağrısında “23 Mart’ta Frankfurtta Newroz’u büyük bir kitlesel katılımla kutlayacağız. Halkımıza çağrı yapıyoruz, o gün orada Kürtlerin iradesini ortaya koyacağız. Tüm dünya Kürtleri görmeli, tanımalı. Newroz Serhildandır! Newroz direniştir. Newroz pîroz be” dedi.

Siyasetçi Nursel Aydoğan da Newroz’un önemine vurgu yaptı. Nursel Aydoğan şunları söyledi: Newroz kazanmaktır. Newroz asla geri adım atmamaktır. Kürt halkı 40 yıllık mücadelesiyle asla geri adım atmadı. Dik duruşunu her koşulda, zeminde sürdürdü ve işte bugünlere geldik. İnancım odur ki sıfır noktasından bugünlere, insanlık ailesinin bir parçası haline getiren Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı da özgürleştirecek bir halktır. O nedenle diyorum ki 2024 yılı Abdullah Öcalan’a özgürlük yılı olacaktır. Bizim sözümüz bu olsun. Hep birlikte bijî Newroz diyoruz, bijî Apo diyoruz.”

LEER

Oldenburg ve Aurich demokratik toplum meclislerinin ortak düzenlediği Newroz kutlaması, Aşağı Saksonya'ya bağlı Leer kentinde yapıldı.

“Emê Biserbikevin” (Kazanacağız) şiarıyla düzenlenen Newroz kutlamasının yapıldığı Milenium Event Center Nord salonuna “Jin Jiyan Azadî, Freiheit für Öcalan” ve  “Newroza Azadî” pankartları ve Mazlum Doğan, Zeynep Kınacı’nın (Zîlan)  posterleri asıldı.

Newroz programı Kurdistan şehitleri için saygı duruşu ile başladı. “2024 Newroz’u Serok Apo’ya, gençlere, kadınlara kutlu olsun” diyerek yapılan açılış konuşmasında “Bugün Avrupa’da Newroz ateşini yakacağız, Amed’e, Botan’a ulaşacağız” denildi.

Oldenburg ve Aurich DKTM’leri Meclisleri de halkı selamlayarak, “Şehitlerimize, dağlarda direnen yoldaşlarımıza, Önderliğimize kutlu olsun. Her şeyden önce Rêber Apo’nun, savaş cephesinde ihanete karşı direnen arkadaşlarımızın Newrozunu kutluyoruz” dedi.

FED-DEM Eşbaşkanı Sebahat Ergin ise, şöyle konuştu: “Amed zindanında bedenleriyle Newroz’u kutladılar. Özgür dağlarda kanlarıyla Newroz’u kutladılar. Biz diyoruz ki bu 2024 Newrozu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü hedefleyen Newroz’dur. Bu Newroz Kürt halkının statüsü için belirleyici olacaktır. Bu Newroz toplumun özgürlüğünün, kadın özgürlüğünün sağlandığı Newroz olacaktır. Kurdistan’ın direnişi, Şengal’in direnişi, Rojava’nın direnişi, Rojhilat’ın direnişi, Bakur direnişi, bugün direnişin sürdüğü zindanların sesiyle Newroz’umuzu kutluyoruz. Bu Newroz’u öyle kutlamalıyız ki Önderliğin sesinin çıktığı, fiziki özgürlüğünün sağlandığı Newroz olsun.”

Çoşkunun hakim olduğu, katılanların sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bijî Newroz” sloganlarını attığı Newroz kutlaması, sanatçılar Rêdûr, Hozan Canê ve Azad Bedran’ın stranlarıyla son buldu.  

BOCHUM

Almanya’nın Bochum kentinde de 2024 Newrozu, “Ji Rêber Apo re Azadî Ji Pirsgirêka Kurd re Çareserî” şiarıyla kutlandı. Bochum Darpestrasse’de organize edilen Newroz kutlamasında Kürt sanatçılar Bengî Agirî, Îbo Qamişlo, Jiyan Qamişlo, Ando Mihemed, Rêzan Amûdî sahne aldı. PYD öncülüğünde organize edilen Newroz kutlamasında sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı atıldı.

ERFURT


Almanya’nın Erfurt kentinde Kürtler ve dostları Newroz kutlaması yaptı. Newroz şehitleri şahsında Kurdistan Özgürlük Şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından Domplatz meydanında kutlama başladı.

“Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt sorununa çözüm” hamlesi kapsamında gerçekleştirilen kutlama Kürtler ve dostları Kürt ulusal kıyafetleriyle katılırken, sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı atılarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü istendi.

Akşam saatlerine kadar süren kutlama Yılmaz Tekin, Serhat Özgüç, Aycan Şêrani’nin şarkıları ile sona erdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de binlerce Kurdistanlı ve dostu alanlara akarak Özgürlük Newrozu’nu kutladı.

Oranienplatz meydanında bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, “Bijî Serok Apo” sloganı atarak alanları doldurdu. Newroz şehitleri şahsında Kurdistan Özgürlük Şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi Kürtçe, Zazaca, Soranice ve Almanca dillerinde Newrozu kutladı.

Akabinde Özgür Kurdistanlılar Meclisi Eşbaşkanları sahneye gelerek Newroz mesajları verdi. Nav Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere zindanlarda direnen, özgürlük alanlarında direnenlerin Newroz’unu kutladı. Türkiye’de yapılacak yerel seçimlere de dikkat çeken Yılmaz, herkesin bu seçimlerde rolünü oynaması gerektiğini belirtti.

Nav Berlin Eşbaşkanı Nursel Yıldız ise, Newroz’a katılım sağlayanlara teşekkür ederek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Newroz’unu kutladı. “Direnen Kürt halkı Önderlik etrafında kenetlenmeli” dedi.

Ardından konuşan Siyasetçi Feleknaz Uca şu konuşmayı yaptı: “Bugün Kurdistan’da, Avrupa’da ve birçok yerde halklar Newroz ateşini hep birlikte yakıyor. Newroz alanları direniş alanlarına dönüşmüş durumda, bu nedenle bu iradeyi kırmak, tutsak etmek ve yok etmek istiyorlar. Gördüğümüz gibi Kürtler ve dostları her zaman alanlarda özgürlüğünü haykırmaya devam ediyor. Mevcut AKP-MHP faşist hükümeti yıllardır Kürt halkının iradesini tutsak etmeyi, ellerimizi kelepçelemek, köylerimizi yakarak yok etmek istedi. Hiçbir zaman Kürt halkı bu zulme karşı boyun eğmedi. Gün be gün direnen Kürt halkı direnişleriyle büyüdü ve hiçbir güç bu direnişin önünde duramıyor. Ne olursa olsun Kürt halkının iradesini yok edemezsiniz.”

Sol Parti ( Die Linke ) Genel Başkan Yardımcısı Janine Wissler de konuşma yaparak, “Kürt halkı ile dayanışma içerisindeyiz. Türkiye devletinin Kürtlere yönelik yaptıklarına karşıyız. NATO partneri Türkiye, Kürtleri kriminalize ediyor. Buna karşı her zaman mücadele edeceğimizi ve dayanışmamızın devam edeceğini belirtiyorum” dedi.

Sanatçı Meral Şimşek ise Almanya Kürt Kadınlar Birliği’nin mesajını okudu. Berlin Newrozu, Bajar, Cemile Dinçer, Serif Omeri, Grup Hangaw ve Berlin çocuk korusunun şarkılarıyla son buldu.