Polonyalı çiftçiler Almanya ile olan sınır kapılarını ablukaya aldı

Polonyalı çiftçiler Avrupa Yeşil Paktı düzenlemelerini ve AB dışından ürün ithalatını protesto etmeye devam ediyor. Almanya ile olan iki büyük sınır kapısı ablukaya alındı.

Polonyalı çiftçiler Swiecko ve Gubinek'teki iki büyük sınır kapısına erişimi engelleyerek Almanya sınırındaki ablukayı devam ettirdi. 

Çiftçiler özellikle Avrupa Yeşil Paktı nedeniyle karşılaştıkları idari ve çevresel kısıtlamalar ile AB dışından ürün ithalatını protesto ediyorlar. 

Yerel polis sözcüsü Marcin Maludy Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Abluka Pazar günü başladı ve Çarşamba akşamına kadar devam edecek" dedi. 

Polis sözcüsü, "A2 otoyolunun her iki şeridi de kesilmiş durumda" diye ekledi.

Çiftçiler şubat ayı sonunda Slubice sınır kapısında kısa süreli bir abluka düzenlemişlerdi.

Polonya'da birkaç haftadır protesto gösterileri düzenleyen çiftçiler, ülke geneli ve Ukrayna ile olan sınır kapılarında yolları kapattılar. Polonyalı bir bakanın salı günü çiftçilerle görüşmesi bekleniyor. 

Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yeni Ortak Tarım Politikası'nın (2023-2027) çiftçilerin Avrupa'dan ödeme alabilmeleri için yerine getirmelerini zorunlu kıldığı katı "yeşil" kriterlerden bazılarının gevşetilmesini, hatta kaldırılmasını teklif etmişti.

Üye Devletler ve Avrupa Parlamentosu üyelerinin bu önerileri Nisan ayı sonuna kadar onaylanmaları amacıyla hızlı bir şekilde incelemeleri bekleniyor.

Polonya, Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşından bu yana Ukrayna'nın en büyük destekçilerinden biri oldu ancak iki ülke arasındaki ilişkiler son aylarda ticari anlaşmazlıklar nedeniyle kötüleşti. Özellikle AB’nin Polonyalı çiftçilere göre AB standartlarına uymayan Ukrayna tarım ürünlerine Avrupa sınırlarını açması bu anlaşmazlıkların merkezinde yer alıyor.