Roma’da on binler aşırı sağın yasaklanmasını istedi

İtalya’nın başkenti Roma’da on binlerce kişi sokaklara çıkarak, aşırı sağın yasaklanmasını istedi.

Geçen hafta aşı kartına karşı eylemlerde neo-faşistlerin neden olduğu şiddet olaylarından sonra on binlerce kişi Roma’da sokaklara çıktı.

Faşizme geçit verilmeyeceğinin belirtildiği pankartlar taşıyan eylemciler, tarihsel olarak sola mal edilen San Giovanni meydanında buluştu.

Eylemciler faşist grup Forza Nuova’nın (FN) yasaklanmasını istedi.

Geçen hafta cumartesi günü Roma merkezinde, tüm işyerlerinde aşı kartı zorunluluğuna karşı yapılan gösteri ardından faşistler Genel İş Konfederasyonu’na saldırmıştı.

Bu şiddet olaylarından sonra FN’nin yasaklanması için çağrılar arttı. İktidardaki merkez sol parti Demokrat Parti, parlamentonun FN’yi yasaklaması için başlattığı imza kampanyasında 10 bin imza topladıklarını duyurdu.

Aşırı sağcıların yarattığı şiddet ortamında Romalılar, bu pazar günü belediye başkanlarının seçmek için ikinci tur seçimlere gitti. Oy kullanma işleminin iki gün sürmesi öngörülüyor. Anketler merkez solun adayı eski Ekonomi ve Finans Bakanı Roberto Gualtieri’nin, sağ ve aşırı sağın adayı Enrico Michetti karşısında önde olduğunu gösteriyor.

İlk turda Michetti oyların yüzde 30’unu, Roberto Gualtieri yüzde 27’sini almıştı.  Ancak ikinci turda Gualtieri’nin merkezci bağımsız Carlo Calenda ve sistem karşıtı mevcut 5 Yıldız Hareketi’nden mevcut Belediye