Rusya’nın deniz sınırını genişletme planı: Finlandiya ve Litvanya açıklama istedi

Finlandiya ve Litvanya, Rusya'dan iki ülkeyle olan deniz sınırını tek taraflı olarak değiştirme planını açıklamasını isteyerek bunun yeni bir “hibrid” savaş eylemi olabileceğini savundu.

Litvanya Dışişleri Bakanlığı yaptığı basın açıklamasında “tam bir açıklama için Rusya Federasyonu temsilcisini çağırdığını” duyurdu. 

Litvanya, Ukrayna'nın Butça kasabasında yaşanan vahşete tepki olarak Nisan 2022'de Rus Büyükelçisini sınır dışı etmiş ve Moskova ile diplomatik ilişkilerini azaltmıştı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Elina Valtonen gazetecilere yaptığı açıklamada Helsinki'nin “durumu izlediğini” söyledi. Elina Valtonen, “Rusya'nın ne planladığına dair elimizde resmi bir bilgi yok” diye ekledi.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından başlatılan ve Salı günü açıklanan kararname taslağına göre Moskova, Baltık Denizi'nde Finlandiya ve Litvanya ile olan sınırını değiştirerek karasularını genişletmeyi amaçlıyor.

Coğrafi koordinatların yeniden tanımlanması Finlandiya ve Litvanya bölgelerini Rusya'nın kontrolü altına sokacak. 

Belgeye göre Rusya'nın Kaliningrad'ın batı bölgesindeki ve Finlandiya Körfezi'nin doğu kısmındaki sınırları da değiştirilecek.

Finlandiyalı Bakan, “Rusya Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesinin bir üyesi ve tarafıdır. Biz sadece Rusya'nın bu sözleşmeye saygı göstermesini bekliyoruz” dedi. 

Elina Valtonen, X hesabında ise şunları yazmıştı: “Unutmamalıyız ki kafa karışıklığı yaratmak aynı zamanda hibrit etkiye sahip olmak anlamına da gelir. Finlandiya kafasının karıştırılmasına izin vermeyecektir.” 

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis de Rus projesini kınadı. Landsbergis X'te “Rusya'nın Baltık Denizi'ndeki niyetleri hakkında korku, belirsizlik ve şüphe yaymaya yönelik yeni bir hibrid operasyonu devam ediyor” diye yazdı. 

Landsbergis, “Bu NATO ve AB'ye karşı gerilimi açıkça tırmandırmadır.  Kesin ve uygun bir yanıtla karşılanmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, ülkesinin NATO büyükelçisinin müttefiklere Rusya'nın planlarıyla ilgili endişelerini ilettiğini söyledi. 

Nauseda'ya göre bu girişim Rusya'nın NATO'ya karşı daha geniş kapsamlı bir eyleminin parçası olabilir. 

Nauseda basına verdiği demeçte “Sadece anlaşmayı kınamak değil, aynı zamanda bu nitelikte konuşmak ya da bilgi yaymak da uluslararası hukukun açık bir ihlalidir” dedi.

Ülkesinin dış politikasını yöneten Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, X'te yaptığı açıklamada “Rusya'nın bu konuda Finlandiya ile temas halinde olmadığını” söyledi. 

Rusya Savunma Bakanlığı, Ocak 2025'te yürürlüğe girecek olan değişikliğin gerekli olduğunu çünkü 20. yüzyılın sonunda belirlenen coğrafi koordinatların “mevcut coğrafi duruma tam olarak uymadığını” ifade etmişti.