Ukrayna krizinde savaş çanları

ABD, Ukrayna’ya Amerikan üretimi silahların gönderilmesini isteyen Baltık ülkelerinin bu talebini onayladı.

Batı ile Rusya arasında Ukrayna krizinin derinleştiği bir dönemde, ABD’den yeni bir hamle geldi.

AFP’nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili Berlin’de yaptığı açıklamada başka ülkelerdeki Amerikan menşeli silahların Ukrayna’ya gönderilmesine onay verdiklerini belirtti.

Berlin’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna krizine ilişkin Avrupalılarla görüşmelerde bulunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya Rusya’nın saldırıda bulunması halinde “Rusya için felaket” olacağı tehdidinde bulundu. Biden, “Eğer işgal ederlerse, bedelini ödeyecekler” derken, özellikle bankacılık sektörüne yönelik benzeri görülmemiş yaptırımlar uygulayacaklarını ve dolarla işlem yapmanın imkansız hale getirileceği uyarısında bulundu. Biden ayrıca savaş halinde ağır insani kaybın olacağını da belirtti.

Bu açıklamaya Kremlin’den tepki gecikmedi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada “Açıklamalar defalarca tekrarlanıyor ve mevcut gerilimleri hafifletmek için hiçbir şekilde katkı sağlamıyor. Dahası, durumu istikrarsızlaştırmaya katkıda bulunabilirler” dedi.

Peskov, bu açıklamaların Güney-Doğu Ukrayna sorununu zorla çözmeye çalışabilecek bazı Ukraynalı temsilciler arasında “sahte umut” yaratabileceğini sözlerine ekledi.

Rusya son aylarda Ukrayna ile olan sınırına onbinlerce asker konuşlandırdı. Ukrayna ve Batılılar, işgal hazırlığı olarak görüyor. Moskova, Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilmeyeceğine dair yazılı güvence istiyor. ABD ile Moskova arasında geçen haftadan bu yana görüşmeler var.