Ukrayna krizinde savaş mı diyalog mu?

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Ukrayna krizinde masaya dönme çağrısı ardından “savaş değil diyalog” istediklerini açıkladı.

Sergey Lavrov yaptığı açıklamada “Onlarca yıldır diplomasi yolunu seçtik” dedi.

Lavrov, Rus televizyon kanalları ve radyolarında yayınlanan söyleşisinde “Herkesle çalışmak gerekiyor, bu bizim ilkemizdir” diye ekledi.

Lavrov, “Eğer bu Rusya’ya bağlı ise savaş çıkmayacak. Batı ile güvenlik garantileri konusunda müzakereler henüz tamamlanmadı ve hiç kimsenin çıkarlarımızı görmezden gelmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

ABD ve Rusya arasında diyalog kapısı açık tutulsa da Rusya, ABD’nin Moskova’nın Ukrayna krizinde “güvenlik garantileri” verilmesi talebini reddetmesine perşembe günü tepki göstermişti.

ABD Rusya üzerinde baskı kurmak için Nord Stream 2 gaz boru hattını kullanıyor.  ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Victoria Nuland basına yaptığı açıklamada “Eğer Rusya Ukrayna’yı öyle ya da böyle işgal ederse, Nord Stream 2 ileriye gitmeyecek” dedi.

Sözkonusu gaz boru hattı Rusya, Baltık Denizi yoluyla Almanya’ya bağlarken, gaz nakliyat kapasitesini ikiye katlamayı sağlıyor.  Proje tamamlandı ancak henüz hizmete konulmadı.

ABD ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni pazartesi günü kamuoyuna açık toplanmaya çağırdı.

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı ile telefon görüşmesi yapacak.

Macron, “Çatışma veya istişare, bunu söyleyecek olan Vladimir Putin’dir” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da RTL’de yaptığı açıklamada “Şimdi top Putin’de” diye belirtti. Le Drian, yaşanan durumu gizlememek gerektiğini belirterek “Durum çok ciddidir” derken, Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etme riskinin olduğunu söyledi.

Mevcut durumda 100 bin dolayında Rus askeri Ukrayna ile olan sınırda konuşlu bulunuyor.  Rusya işgal suçlamalarını reddederek, NATO’nun yayılma tehdidi altında olduklarını ifade ediyor.  Rusya, NATO’nun başta Ukrayna olmak üzere resmi olarak genişlemeye son vermesini ve Batılı askerlerin 1997 sınırlarına dönmesini istiyor. ABD ve NATO ise Moskova’nın bu talebini reddediyor.