4 kentte Türk devletinin 'kaybettiği' isimler için buluştular

İHD üyeleri ve kayıp yakınları Amed, Êlih, Colemêrg ve İzmir'de Türk devletinin gözaltında 'kaybettiği' isimler için bir araya geldi.

KAYIP YAKINLARI

Kayıp yakınları ve İHD Amed Şubesi üyeleri, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini Rezan (Bağlar) ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda bulunan Yaşam Hakkı Anıtı önünde sürdürdü. 795'inci haftaya giren eyleme sivil toplum örgütü temsilcileri ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Milletvekili Adalet Kaya katıldı.

DEM Parti Amed Milletvekili Adalet Kaya, Türkiye'nin işlediği hiçbir suçla yüzleşmediğini söyleyerek, “Devlet, Dersim'de işlediği suçla ne zaman yüzleşecek, hakikatlerin açığa çıkması için ne zaman harekete geçecek" diye sordu.

Bu hafta 7 Mayıs 1994'te Amed'in Licê ilçesine bağlı Mizag (Kılıçlı) köyünde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Mehmetcan Ayşin'in akıbeti soruldu. Ayşin’in kayıp öyküsünü İHD Amed Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Fırat Akdeniz okudu.
 
ÊLİH
İHD Êlih Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları , “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla 631’inci haftada Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme kayıp yakınları ve kentte bulunan sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra DEM Parti İl Örgütü de katıldı. Bu haftaki eylemde Mayıs 1994’te Amed’den Licê’ye giderken gözaltına alınan ve akıbeti bilinmeyen Ahmet Tekin’in akıbeti soruldu. İHD Şube Sekreteri Rezan Baytar, Tekin’in Licê’ye giderken gözaltına alındığını, ailesinin tüm girişimlerine rağmen akıbetinin öğrenilmediğini aktardı.

 
COLEMÊRG
İHD Colemêrg Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Eyleme, kayıp yakınlarının yanı sıra DEM Parti Gever Belediye Meclis üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve DEM Parti Gever İlçe Örgütü üyeleri ile Barış Anneleri de katıldı. Eylemin 121’inci haftasında Gever’de 27 Ekim 1995 günü Türk askeri tarafından gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınmayan 17 yaşındaki Mikdat Özeken’in akıbeti soruldu.
Eylemde hazırlanan basın metnini İHD Colemêrg Şube üyesi Eren Baskın okudu.

 
İZMİR
İHD İzmir Şubesi, 2 hafta da bir düzenlediği "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemini Konak'taki eski Sümerbank önünde gerçekleştirdi. Eylemde 24 Mayıs 1994'te Amed'in Pasur (Kulp) ilçesi Deveboyu köyünde gözaltına alınan Selim Örhan, Hasan Örhan ve Cezayir Örhan'ın kayıp hikayesi okundu. Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini İHD İzmir Yöneticisi Caner Canlı okudu.