İsviçreli vekilden ‘kimyasal silah’ önergesi

İsviçre Federal Meclisi’nde sosyalist grup milletvekili Brigitte Crottaz, Türk devletinin Kürt halkına karşı kimyasal silah kullanımını hükümete sordu.

Kürtlere karşı kimyasal silah kullanımına dair Federal Konsey’in tutumunu sormak amacıyla Sosyalist Parti Milletvekili Brigitte Crottaz bir önerge verdi.

Crottaz önergesinde, “Federal Konsey, 2020-2023 dış politika stratejisinde, Türkiye'nin Kürt halkıyla girdiği iç çatışmanın altını çiziyor ve bu ülke ile ‘hem eleştirel hem de yapıcı yoğun bir diyaloğun’ gelişmeye devam etmesi gerektiğini düşünüyor” diye hatırlattı.

Sosyalist vekil bu çerçevede Federal Konseye şu soruları sordu:

- Federal Konsey, 2021'de Türkiye'nin Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgelere karşı kimyasal silah kullandığından haberdar mı?

- İsviçre, imzacısı olduğu kimyasal silahları yasaklayan anlaşmalara özellikle de bölgede uymayı nasıl taahhüt ediyor?

- Federal Konsey'in, Türkiye'nin Kürt nüfusun aleyhine olan iç ve dış çatışmalarda kullandığı savaş yöntemlerine ilişkin değerlendirmesi nedir?

- Federal Konsey, İsviçre Ordusu'nun NBC-Demunex yetkinlik merkezini gerçekleri ortaya çıkarma incelemesi için kullanılabilir hale getirmeyi öngörebilir mi?

- Federal Konsey, Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgelerde kalıcı barışa giden yolu nasıl öngörüyor?

- Türkiye'deki Kürtlere ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu sınır bölgelerinde uygulanan muamele sorunu, İsviçre ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilere nasıl entegre ediliyor?

Önergenin “gelişme” bölümünde şu ifadeler yer aldı: “2021 yılı boyunca uluslararası medya, Türk devletinin Kürt halkıyla arasındaki çatışmada kimyasal silah kullandığını bildirdi. Daha 2019 yılında Türkiye, aynı nedenle Birleşmiş Milletler kuruluşu olan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından da soruşturmaya konu olmuştu. Genel olarak, Türkiye'nin kendi topraklarında veya Suriye (Rojava) ve Irak'ta (Başur) Kürt halkına yönelik aşırı şiddet içeren baskı ve savaş yöntemleri uyguladığı kabul edilmektedir. Pratikte, Türkiye'nin eylemleri Kürt nüfusla gerçek barış olasılığını sürekli uzaklaştırıyor.”

Önerge altında imzası bulunan milletvekilleri şunlar: Amoos Emmanuel, Barrile Angelo, Bendahan Samuel, Dandrès Christian, Fehlmann Rielle Laurence, Friedl Claudia, Locher Benguerel Sandra, Marra Ada, Molina Fabian, Munz Martina, Prezioso Batou Stefania, Seiler Graf Priska, Walder Nicolas, Widmer Céline.