İzmir'de devletin Güçlükonak Katliamı'na dikkat çekildi

İHD İzmir Şubesi, Türk devletinin düzenlediği Güçlükonak Katliamı'na dikkat çekerek, "Emri verenlerden tetiği çekenlere kadar tüm sorumlular yargılanmalı" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kayıplar Komisyonu, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. “Kayıplar vicdandır, sahip çık” ve “Kayıplar belli failler nerede” pankartlarının açıldığı eyleme, Ege Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Derneği (EGE TUHAYDER) üyeleri de destek verdi.

GÖZALTI, İŞKENCE, KATLİAM...

İHD İzmir Şube Yöneticisi Caner Canlı, Güçlükonak Katliamı'nda yaşananları aktardı. Canlı, 10 Ocak 1996'da Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı Çevrimli (Géré) ve Yatağan köylerine baskın yapan Türk askerlerinin, eski koruculardan Abdullah İlhan, Ahmet Kaya, Ali Nas, Neytullah İlhan, Halit Kaya ve Ramazan Oruç’u gözaltına aldığını, Taşkonak Jandarma Taburu'nda işkenceyle katlettiklerini söyledi.
Koçyurdu köy muhtarı ve aynı zamanda korucu olan Mehmet Öner’i 15 Ocak 1996 tarihinde arayan jandarmanın, gözaltındakileri serbest bırakacaklarını, onları almak için bir minibüs göndermelerini istediklerini hatırlatan Canlı, şöyle devam etti:
"Korucular Hamit Yılmaz, Abdülhalim Yılmaz ve Lokman Özdemir’i de yanına alarak Ramazan Nas’ın kullandığı 56 AH 320 plakalı minibüsle Taşkonak Jandarma Taburuna gitti. Tabura giden korucular da öldürülerek 6 köylü ile birlikte minibüse bağlandı. Ramazan Nas’ın kullandığı minibüs Jandarmanın kontrolünde yola çıktı. Minibüs bir noktaya gelince aracın içindeki jandarmalar inerek uzaklaştı. Yolu kesen Özel Tim önce minibüsü silahla taradı, atılan roketler sonucunda minibüs ve içindeki 10 ceset kömür haline geldi. Kaçmaya çalışan minibüs sürücüsü de taranarak öldürüldü. Adeta kül olmuş bedenler, ailelere teslim edilmedi. Üzerinde kimlik belirleme çalışması yapılmadan, dini vecibeler yerine getirilmeden güvenlik güçlerince toplu halde gömüldü.”

 AİHM TÜRKİYE'Yİ SUÇLU BULDU

Katliamın ardından sorumlular yerine olayın failinin derin devlet olduğunu söyleyenlerin yargılandığını ifade eden Canlı, ailelerin AİHM'e yaptıkları başvurularda Türkiye'nin suçlu bulunduğu belirtilerek, "Bu suçun faillerinin belirlenerek emri verenlerden tetiği çekenlere kadar tüm sorumluların yargılanmasını istiyoruz” diye konuştu.