Yaşam tehlikesi bulunan yüzlerce Afgan geri gönderiliyor

İzmir Harmandalı’daki GGM'de çıkan olay sonrası geri gönderilenlerin içerisinde, haklarında idam kararı bulunan yüzlerce Afgan da bulunuyor. Meral Kaban, yürütmenin durdurma kararı olmasına rağmen hukuka aykırı şekilde sınır dışı edildiklerini vurguladı.

Avukat Meral Kaban ANF'ye verdiği bilgiye göre İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nden bugün çıkan otobüslerde yüzlerce Afgan bulunuyor. Avukat Kaban uçağın hazır olduğu bilgisine ulaştıklarını söylerken geri gönderilmek istenen Afganların bazıları hakkında ülkelerinde idam kararı olduğunu ifade etti. Kaban, ayrıca bazı mülteciler hakkında da geri göndermeye yönelik dava açıldığını, yürütmenin durdurma kararı olmasına rağmen hukuka aykırı şekilde sınır dışı edildiklerini de vurguladı.

İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde dün gece saat 01.00 sularında çıkan olay sonrası merkeze jandarma, ambulans ve itfaiye sevk edildiği bilgisi üzerine İzmir Barosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar ile mülteci yakınları olay yerine gitti. Avukatlar ve aileler orada beklerken merkezden otobüslerin çıktığı görüldü. Avukatlar otobüslerin önünde çıkışa engel olmaya çalışsa da çok sayıda otobüs Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nden çıktı. Avukatların müvekkilleri ile görüşlerine izin ise verilmedi.

İDARE DURDURMAYI TANIMIYOR

ANF’ye konuşan İzmir ÖHD’den Avukat Meral Kaban yaşananlara dair şunları söyledi: “Bildiğimiz kadarıyla dün akşam olaylar sonrası bugün avukat ve noter görüşmesi, vekalet çıkarma işlemleri hepsi askıya alındı. Hiçbir işlem yapılmıyor. Şu an içeriye kimse de alınmıyor. Bildiğimiz kadarıyla sınır dışı işlemleri yapılıyor ve bu işlemler sonrasında bir arbede çıkıyor. Ama şu an içeride ne oluyor, ne bitiyor bilmiyoruz. Dün İzmir Barosu'ndan dört avukat arkadaş gitti. Mala zarar vermeden dolayı haklarında soruşturma başlatılmış mültecilerin ama bu kişiler kim bilmiyoruz. Onlarla da bir temas kurma şansımız yok şu aşamada. Gönderildi mi? Gönderilmedi mi? Ya da ceza yargılaması için soruşturma için şu an bekletiliyor mu? Onu da bilmiyoruz. 

Ayrıca sınır dışı işlemlerine ilişkin bir tartışmanın da çıktığı yönünde bilgi var. Bu sabah geri gönderme merkezine giden avukat arkadaşlar çok fazla otobüs çıkışına da şahit oldu. Bu otobüsler de genelde mültecileri sınır dışı etmek için hazır bulundurulan otobüsler. 

Bildiğimiz kadarıyla merkezde tutulan mültecilerin haklarında açılmış davalar var. Sınır dışı iptali davası açıldığı takdirde bu kişiler hakkında idarenin vermiş olduğu sınır dışı kararıyla ilgili yürütmenin durdurulması. Yürütme durdurulursa idare de buna riayet etmek zorunda. Ama bunlara uyulmaksızın şu an sınır dışı işlemleri gerçekleşiyor. Ama dediğim gibi henüz kim hakkında sınır dışı kararı var, kimler edildi, net bir bilgi alamadık.”

HİÇBİR BİLGİ VERMEDİLER

ANF’ye durumu aktaran ÇHD üyesi Avukat Hazal Aydın, merkezden dün gece çığlıklar geldiğini ve mültecilere zorla gönlü geri gönderme tutanağı imzalatıldığını kaydetti: “Bize hiçbir bilgi vermediler. Tahminimiz zorla geri gönderildikleri üzerine. Zaten merkezden bir dolu otobüs çıktı, engel olmaya çalıştık ama maalesef yapamadık. İçleri Afgan mülteci doluydu. Ayrıca aileler de oradaydı, kıyafet getirenler, para getirenler vardı ama onları da almadılar.

Yaptıkları işlem hukuka uygun değil, zaten savaştan kaçıp gelen birini gönderemezler ülkesine. İlla gidecekse güvenli ve üçüncü bir ülkeye gitmesi gerekir.”