ÖHD: Gözaltındaki müvekkillerimiz işkence gördü

ÖHD, gözaltına alınan müvekkillerinin sağlık kontrolü için götürüldükleri hastanede işkenceye maruz kaldıklarını açıkladı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl Örgütü, 8 Ağustos günü Ağrı'da girdiği çatışmada şehit düşen Ulaş Alankuş için dün akşam parti binasında yapmak istediği anmaya polis baskın düzenledi. Yapılan baskında 20 kişi gözaltına alındı. 

Aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Eş Başkanı Çınar Altan'ın da olduğu 20 kişi İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde tutuluyor. Gözaltına alınanların ifadeleri alınmaya başlanırken, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, gözaltına alınanların sağlık kontrolü için götürüldüğü hastanede işkenceye maruz kaldıklarını duyurdu. 

ÖHD, müvekkilleri ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını şu şekilde açıkladı: "Ağrı'da çatışmada hayatını kaybeden Ulaş Alankuş için 3 gündür ESP İzmir İl örgütünde gerçekleştirilen taziyenin son gününde anma etkinliği başlamadan polis tarafından zor kullanılarak il örgütüne girilmiş, arama kararı olmaksızın arama yapılarak, 20 kişi işkence ile gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan müvekkillerimiz sağlık kontrolü için götürüldükleri İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yeniden darp edilerek, işkenceye uğramışlardır. Devamında İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne getirilen müvekkillerimiz ile uzun süre görüşme yapmamız engellenmiş, ısrarlarımız sonucunda saatler sonra tüm müvekkillerimizle görüşme sağlanmıştır. Gözaltında olan tüm müvekkillerimiz açlık grevinde olup bu saat itibariyle ifadeleri alınmaya başlamıştır.  Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve Anayasa uyarınca işkence ve kötü muamelenin mutlak bir şekilde yasaklandığını hatırlatır, müvekkillerimizin maruz kaldığı işkence suçunun etkili soruşturulması ve faillerin yargılanması için dosyanın takipçisi buradan belirtiyoruz. 

GÖZALTINA ALINANLARIN LİSTESİ

Tuğçe Kızıldemir, 

Caner Kayhan,

Vedat Çınar Altan, 

Özcan Fırtına,

Tekin Vatandaş, 

Ebru Yiğit, 

Yunus Altun, 

Tuncay Yıldırım Özen,

Hıdır Ali Kılıç, 

Gülcan Taşkın,

İsmail Özer, 

Şahin Çoban, 

Birkan Polat, 

Polat Tosun, 

Meliha Kayacı, 

Arife Meryem Yıldırım, 

Hasan Benli, 

İleri Devrim Yurtsever, 

Rıdvan Coşkun, 

Levent Akan.