ÖHD kongresinde İmralı tecridine tepki

ÖHD Riha Şubesi'nin 2'nci Olağan Kongresi'nde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekilerek, "Tecrit hayatın her alanına yansıdı" mesajı verildi.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi'nin 2'nci Olağan Genel Kurulu, Riha Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu'nda yapıldı.

Salona, "Tecrit insanlık suçudur", "Ji bo civakek azad û demokratîk hûquqa azadîxwaz", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Sömürüye, şiddete ve eşitsizliğe karşı yaşasın kadın mücadelesi" yazılı pankartlar asıldı. Kongreye, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Riha Barosu, 78'liler Girişimi Riha yöneticileri, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türk Maden Mühendisleri Odaları Birliği (TMMOB) Riha Şubesi, Barış Anneleri, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Riha Şubeler Platformu, Şenyaşar Ailesi ile çok sayıda kişi katıldı. 

'İMRALI'DAKİ TECRİT HAYATIN HER ALANINA YANSIDI'

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başlayan kongre, ÖHD Riha Şubesi'nin failiyetlerini konu alan sinevizyon gösterimi ile sürdü.

Divanda yer alan ÖHD'li Ali Arslan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride dikkat çeken bir konuşma yaptı. Tecridin dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir uygulama olduğunu belirten Arslan, “Bu durum Guantanamo örneğini de aşmıştır" diye konuştu. ÖHD Riha Şubesi olarak İmralı'da görüş için Türkiye Barolar Birliği'ne (TBB) başvurularının olduğunu belirten Arslan, "Avukat görüş yasağına ilişkin talep noktasında TBB'den henüz cevap verilmiş değil. TBB başta olmak üzere Riha Barosu'nun gerçek gündemi bu hukuksuzluğu ortadan kaldırmaya dönük çalışma olmalıdır. Bu talebimizi yeniden dile getiriyoruz" diye konuştu.

ÖHD Riha Şube Eşbaşkanı Meral Halat, adalet mücadelesi veren Şenyaşar Ailesi'ne ve kongrelerine katılanlara teşekkür etti. ÖHD Riha Şubesi olarak, Riha'da yaşanan hak ihlallerine karşı durduklarını belirten Halat, "Bu karşı duruşumuz bundan sonra da devam edecektir. Toplum olarak yine zorlu bir dönemden geçiyoruz. Tecrit, baskı, şiddet ve ayrışmanın giderek arttığı, hukukun ısrarla uygulanmadığı, kanun tanımazlığın belki de en yoğun ve fütursuzca yaşandığı bu dönemde mücadele ve dayanışma içinde olmak çok değerli" diye konuştu.

Tecritle hakikatin parçalandığını ve toplumsallığın yıkıldığını söyleyen Halat, şöyle devam etti: "Tecridin hayatımızın her alanında uygulandığı, kadına karşı özel savaş politikalarının uygulandığı, hukukun araçsallaştığı, yargı şiddetinin yoğun olduğu bir dönemden geçiyoruz. Biz hukukçular da bu hukuksuzluklara maruz bırakılıyoruz, mesleğimizi yapmamız engelleniyor. Yine basın ve ifade özgürlüğünün engellendiği, yok edildiği ve muhalif seslerin bastırılmaya çalışıldığının farkındayız. Hukuksuzluğun sıradanlaştırılmaya çalışıldığı bu süreçte ÖHD olarak bu tarz uygulamaların her zaman karşısında yer aldık, yer almaya da devam edeceğiz. Çoğalarak, güçlenerek büyüyoruz. Mücadelemizi büyütüyoruz."

 Oylama sonucu mevcut eşbaşkanlar İbrahim Halil Öyke ve Meral Halat eşbaşkanlığa yeniden seçildi.