'Adalet gelecekse Roboskî ile gelecek'

Roboskî Katliamı’nın 117’nci ayında açıklama yapan Roboskî İçin Adalet Girişimi, “Bu topraklarda adalet mutlaka önce Roboskî’den geçecektir" dedi.

Roboskî İçin Adalet Girişimi, Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboskî köyünde Türk savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin katledilmesinin 117’nci ayında da basın toplantısı düzenledi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde yapılan açıklamayı Roboskî İçin Adalet Girişimi üyesi Tanju Gündüzalp okudu.

Roboskî'ye adalet gelmeden ülkeye adalet gelmeyeceğini belirten Gündüzalp, şunları söyledi: "117 aydır bir köy, bir halk, bir toplum, bir ülke hep birlikte adaleti arıyoruz. O geceden bugüne geçen 509 haftada hukuk kayıp, adalet yok, herkes suspus. Katliamın ardından geçen 3 bin 563’üncü gün ve adalet kayıp, cezasızlık sokaklarda.

Hukuk tektir, suçluyu ve suçsuzu bu hukuk sistemine göre yargılamaktır doğru olan. Suç belli ise cezası da bellidir. Oysa dün de bugün de işlenen suçlar karşısında cezalandırma gerçekleşmiyor, adalet sağlanmıyor. Bir sonraki katliamı tetikleyen cezasızlık geleneği, hukuku yok varsayma, derin korumacılık, görünmeyen ellerle Roboskî için de uygulamaya konuldu."

'ROBOSKÎ AYDINLATILMADAN DEMOKRATİKLEŞME OLMAZ'

Gündüzalp, şunları da kaydetti:

"Ne kadar saklama ve inkâr yoluna gidilse de bu hafıza hem barış hem de adaleti talep ediyor ve edecek de. Yaşadıklarımızın aslı; devlet, cezasızlık, adaletin olmayışıdır. Roboskî aydınlatılmadıkça, yaşananlar açıkça halka anlatılmadıkça ülke siyasetinde sivilleşme, demokratikleşme söz konusu olmayacaktır. İnsan olarak ne yapabilirim? Sorusunu soran herkese her ayın 28. günü sesleneceğiz. Roboskî, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda barış ve adalet mutlaka ve önce Roboskî’den geçecektir. Roboskî bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır.”